Mladý britský herec John Boyega, jenž zazářil ve Hvězdných válkách, kde ztvárnil hlavní postavu bývalého stormtroopera Finna v epizodách 7–9, se aktivně zapojil do hnutí „black lives matters“. To poukazuje na útisk amerických občanů černé pleti. Známý herec se zúčastnil masivní demonstrace v centru Londýna, kde pronesl plamenný projev, během něhož mu po tvářích dojetím stékaly slzy. „Na černých životech odjakživa záleželo. Vždycky jsme byli důležití. Vždycky jsme něco znamenali. Navzdory všemu jsme vždycky uspěli. A teď nastal čas. Už nečekám, “ nechal se slyšet Boyega v Hyde Parku.

„Mluvím k vám od srdce. Hele, nevím, jestli mi to zničí kariéru, ale se*u na to,“ bil se v prsa Boyega, který je mimochodem známý svými svéráznými názory. Například si veřejně stěžoval, že ve fantasy seriálu Hra o trůny nejsou žádní černoši (což mimochodem ani není pravda…), a to samé mu vadilo i u veleúspěšné fantasy trilogie Pána prstenů. Světoznámý spisovatel J. R. R. Tolkien se však nechal ve své tvorbě inspirovat severskými legendami, v nichž černochy vskutku nenaleznete… „Nechci platit za to, že na obrazovce uvidím jen jeden typ lidí. Každý den přece vídáte jedince jiného původu i kultury. I když jste rasista, musíte se s tím sžít,“ zlobil se před pár lety Boyega v rozhovoru pro magazín GQ.

To, co se děje v Americe, se ho coby syna dvou Nigerijců velice dotýká. „Každý černoch, co je tady, si moc dobře pamatuje, jaké to bylo, když mu někdo jiný připomněl, že je černý. Takže nikdo z vás tam venku, všichni ti protestující na druhé straně, protestující proti tomu, co chceme dělat, protestující proti tomu, co chceme pokusit a dosáhnout, spálíme vás!“ pokračoval mladý herec, jenž kromě Hvězdných válek zazářil také v akčním sci-fi filmu Pacific Rim: Povstání či v dramatu Černobílá spravedlnost (což je mimochodem snímek o rasových nepokojích v Detroitu v roce 1967).

„Černí muži, začíná to u vás. Už nemůžeme být odpadky, musíme být lepší! Musíme se starat o naše černé ženy. Jsou to naše srdce, jsou naší budoucností. Jsme pilíře rodiny,“ zdůrazňoval mladý umělec. „Je velmi, velmi důležité, abychom si pohlídali toto hnutí, abychom ho udělali co nejvíce klidným. Oni chtějí, abychom nebyli organizovaní, abychom to pokazili,“ tvrdil skálopevně Boyega.

Je to ale trochu ironie, jelikož to, co se děje v USA, se dá nazvat jakkoliv, jenom ne klidným hnutím. Demonstrace tam doprovázejí vlny násilí a rabování, které už mají pramálo společné se skutečnou myšlenkou upozornit na rasismus, jenž je v Americe hluboce zakořeněný.

VIDEO: Star Wars: Vzestup Skywalkera, trailer

Video
Video se připravuje ...

Star Wars: Vzestup Skywalkera, poslední trailer Falcon

Fotogalerie
68 fotografií