Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dcera Kisky zrušila svatbu kvůli viru: Obavy o rodinu. Podnikatele z Vídně si vezme později

Autor: sab, ČTK - 
4. července 2020
15:39

Není to ani týden, co slovenský exprezident Andrej Kiska oznámil konec v politice, a už od jeho rodiny přišla další zásadní zpráva. Kvůli obavám o zdraví svých blízkých zrušila svatbu jeho dcera Natália Kisková. Na pondělí měl Kiska naplánovanou operaci. Má totiž dlouhodobě problémy se srdcem.

Po odslouženém prezidentském funkčním období Andrej Kiska založil stranu Za lidi a dovedl ji do parlamentu i slovenské vládní koalice. Postupně se ale začal stahovat do ústraní - až to došlo tak daleko, že se rozhodl s politikou úplně seknout. „Mé zdraví mi nedovoluje zůstat aktivní v politice,“ překvapil Kiska, který trpí srdeční arytmií.

Právě srdeční obtíže mělo v Česku okolo 40 procent těch, kteří zemřeli na nemoc covid-19, a tak právě obava o otce vedla možná Natálii Kiskovou k nelehkému, ale důležitému rozhodnutí.

„Zrušili jsme naši svatbu. Naše rodina má starší členy, kteří by mohli onemocnět. Kdokoliv by se mohl nakazit. Rozhodli jsme se být raději v bezpečí, než litovat,“ napsala Kiskova dcera na facebook.

Svatbu měla s partnerem naplánovanou na sobotu 4. července. „Toto konkrétní datum jsme zvolili, protože 4. červenec je Den nezávislosti USA a my jsme chtěli oslavit naši vzájemnou závislost,“ vysvětlila Natália, která stále ještě nosí příjmení Kisková. „Od dnešního dne to bude lehce hořkosladké datum,“ zmínila.

Exprezidentova třicetiletá dcera z prvního manželství také dodala, že covid-19 způsobil velkou úzkost. „Od smrti k nemoci, k omezení vidět své nejbližší. Neměli bychom zapomínat, že se jedná o vážnou nemoc, pandemii, příčinu přestávky/omezení/pozastavení,“ vyzvala ostatní.

Naznačila také, že svatbu zřejmě odloží o celý rok: „Doufám, že příští rok touhle dobou se budeme moci všichni setkat a cítit se bezpečně. A oslavit naši malou rodinu.“

Video  Slovenský prezident to válí jako rockový kytarista!  - Facebook A. Kisky
Video se připravuje ...

Kiskovým zetěm se má stát vídeňský byznysmen

Svatba se měla konat po téměř čtyřletém vztahu s rakouským podnikatelem Michaelem Schusterem. Toho nejprve prezidentova dcera před slovenskou veřejností tajila. „Mám někoho, s kým se potkávám už déle. Nemůžu říct, jestli je to přítel. Zatím nevím, zda je to vážné. Je to cizinec, ale nepovím odkud. To je moje tajemství,“ řekla před třemi lety v létě. Na veřejnosti pak svého Rakušana ukázala až o tři čtvrtě roku později.

Jak napsal slovenský portál Plus 7 dní, seznámili se na technologické konferenci v Bulharsku. Schuster má za sebou politickou kariéru v Rakousku, věnuje se ale spíš byznysu. Jeho hlavním obchodním partnerem je syn bývalého rakouského prezidenta Stefan Klestil.

Kiska má pět dětí. To poslední - chlapec Martin - se mu narodilo před třemi lety. Zároveň je i dědeček, právě dcera Natália už má roční holčičku jménem Lily Sophie. Zásnuby s Michaelem Schusterem přišly měsíc po porodu. Natália v minulosti žila i v Praze, teď ale většinu času tráví s partnerem a dcerou ve Vídni.

Kiska: Patřím k nejohroženějším

Jak Kiska prozradil, v pondělí 29. června měl absolvovat operaci. Ta měla být třetí za posledních pět let a druhá za necelý rok. I přes loňskou operaci srdce stále trpí arytmií, kterou se někdy nedaří ani opakovaně odstranit.

„Minulý rok operované srdce se občas bezdůvodně stále silně rozbuší a uklidním ho jenom léky,“ popsal exprezident. Minulý týden proto předsednictvu své strany oznámil, že na srpnovém sněmu nebude kandidovat na předsedu.

Kiska sám uznal, že kvůli špatnému zdravotnímu stavu je v rizikové skupině obyvatel ohrožených koronavirem. „Skoro dva měsíce jsem osobně nepotkal nikoho mimo svou nejbližší rodinu. Prakticky jsme skoro nevyšli z domu. Ani jsem neviděl rodiče, kteří bydleli pár minut od nás v Popradu. Vzhledem k mému věku a operaci srdce, kterou jsem podstoupil na podzim, patřím také k ohroženější části obyvatel,“ sdělil na konci dubna.

Video  I slovenský prezident Andrej Kiska se polil ledovou vodou.  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi