Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kiska končí v politice. Slovenský exprezident jde na operaci a bojí se o své zdraví

Aktualizováno -
28. června 2020
15:41
Autor: ČTK, Mii - 
28. června 2020
15:07

Slovenský exprezident a šéf vládní strany Za lidi Andrej Kiska se rozhodl definitivně skončit v politice. Jak důvod uvádí své zdraví. V pondělí ho čeká operace, při které mu lékaři odstraní část plotýnky, a jak zmínil, je to jen jeden z mnoha zákroků. Podle něj je to daň za to, že během své politické kariéry trávil spoustu času v autě a najezdil tisíce kilometrů po Slovensku. Kiska to oznámil na svém facebooku.

Jak poznamenal slovenský list Nový čas, exprezident své rozhodnutí sdělil po měsících mlčení. „Mé zdraví mi nedovoluje zůstat aktivní v politice,“ napsal Kiska a dodal, že ho v pondělí čeká další operace, třetí za posledních pět let a druhá za necelý rok. I přes loňskou operaci srdce stále trpí arytmií, kterou se někdy nedaří ani opakovaně odstranit. Už v pátek proto předsednictvu své strany oznámil, že na srpnovém sněmu nebude kandidovat na předsedu.

Strana podle něj není o jednom člověku, každý je nahraditelný. Strana Za lidi se také podle Kisky potřebuje „znovu nadechnout“, i když ve vládě spravuje ministerstvo spravedlnosti a resort, pod který patří fondy Evropské unie.

„Naše ministryně i našich 12 poslanců pracují na tom, aby Slovensko bylo slušnější zemí, kde platí spravedlnost pro každého stejně, kde nevládne korupce a ‚našinci‘. (Bývalého premiéra Roberta) Fica jsme definitivně porazili, nemá šanci se vrátit. To ale nestačí, Slovensko musí jít vpřed,“ vzkázal bývalý prezident.

Kiska se za svůj mandát mnohokrát střetl i s populistickým ministerským předsedou Ficem, jehož politický pád začal po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vlna pobouření si vynutila Ficovu rezignaci z funkce šéfa vlády. Parlamentní volby v poslední únorový den ukončily nadvládu Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která tak po čtyřech vítězstvích v řadě odešla do opozice.

Kiska už v březnu oznámil, že se vzdává mandátu poslance, kterým byl zvolen v únorových volbách. Zdůvodnil to rovněž zdravotními komplikacemi, kvůli kterým se neúčastnil ani posledních jednání o vytvoření vládní čtyřkoalice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 29. června 2020 08:36 )

havloidní vexlák a podvodník, výsměch všm slušným lidem

kristinn ( 28. června 2020 23:38 )

skoda, ze sa tento mastnovlasy podvodnik a klamar vobec do politiky dostal!Otrasny clovek, bez chrbtovej kosti.A vraj platnicka! Zdeptane ego, dufal, ze bude premierom, ci predsedom parlamentu a dostal po nose od volicov.Aspon nebude ochkat, vzdychat, achkat pri prejavoch.A tiez by sa mal zodpovedat za podvody a ist sediet do basy.

gemino ( 28. června 2020 19:08 )

Tak, jeden Sorosův pohůnek jde od válu, teď ještě ta, co se stále tváří, jako kdyby kadila ježky...

Zobrazit celou diskusi