Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novorozená holčička porazila koronavirus. Jako nejmladší pacientka a bez léků

Autor: Darina Jíchová - 
25. února 2020
10:20

Lékaři z wuchanské porodnice se radují ze zázraku, na oddělení měli v karanténě novorozenou holčičku Siao Siao, jejíž matka se v závěru těhotenství infikovala koronavirem. Podle testů ho dítě mělo také. Minulý týden v pátek však testy u 17denní holčičky potvrdily, že je naprosto zdravá. Z nákazy se vyléčila i bez toho, aby jí lékaři podali jakákoliv antibiotika, uvedl list Daily Mail.

Siao Siao léky nedostala z toho důvodu, že měla velmi mírné příznaky. Zázračné novorozeně se stalo nejmladším pacientem, který v Číně porazil smrtící koronavirus, zprávu z porodnice potvrdila státní média. Z porodnice byla holčička propuštěna domů.

Lékaři v čínském Wu-chanu, epicentru nákazy novým koronavirem (22. 2. 2020) Lékaři v čínském Wu-chanu, epicentru nákazy novým koronavirem (22. 2. 2020) | ČTK/AP/Cheng Min

„Dítě se narodilo 5. února, do několika hodin se u něj potvrdil koronavirus. Infekce napadla její respirační systém a holčička navíc měla mírné myokardické obtíže,“ vysvětlil šéf wuchanské neonatologie Ceng Ling-kchung.

„Dívenka vykazovala jen slabé symptomy koronaviru, proto jsme se rozhodli nedávat jí žádná antibiotika a nechat ji, ať se s nemocí vypořádá sama,“ popsal Ceng.

Holčička se vyléčila i ze srdečních problémů

„Neměla problémy s dýcháním, kašel ani horečky. Léčili jsme pouze myokardické problémy,“ doplnil lékař a dodal: „V pátek 21. února všechny testy ukazovaly, že je naprosto zdravá. Dostala se jak z infekce, tak porazila i srdeční obtíže. Po 17 dnech na oddělení zesílila a hezky přibrala, mohli jsme ji pustit domů.“

Čínští lékaři se obávají, že koronavirus je přenosný z těhotné matky na plod. Ve Wu-chanu už několikrát řešili případ, kdy se u novorozeňat nakažených matek zhruba do 30 hodin potvrdil koronavirus. „Musíme k tomu přistupovat jako k další možnosti přenosu nákazy,“ vypověděl Ceng.

Epidemie koronaviru sužuje i Itálii

K úterý 25. února si koronavirus vyžádal po celém světě 2701 obětí, lékaři evidují přes 80 tisíc nakažených. Zcela vyléčit se podařilo na 27 tisíc pacientů, nejmladším byla právě 17denní Siao Siao, nejstarší uzdravenou pak šestadevadesátiletá Číňanka.

Z evropských zemí je nejhorší situace v Itálii, kde si za několik dní epidemie vyžádala sedm obětí, v zemi je 231 nakažených.

Video  Vojtěch pochválil postup Itálie. Turistické oblasti nepovažuje za problematické.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Více o dětech a nákaze koronavirem čtěte ZDE >>>

žanyn ( 25. února 2020 16:29 )

Ale je. Zdravá příroda a podnemí, životospráva a vytvoření i té odolnosti. A i to slunce a UV záření viry ničí.Ví se, že v dobrém prostředí dlouho nevydrží...

vaber ( 25. února 2020 16:02 )

lékaři to jsou hvězdy ti léčí i když žádné léky nemají a připisují si za vyléčení zásluhy,

panda82 ( 25. února 2020 12:35 )

čti , od matky, která ho má

janamala ( 25. února 2020 12:22 )

Bůh jí žehnej

sakajeva ( 25. února 2020 11:00 )

Kdyby to bylo tak jednoduché a stačila by antibiotika, tak by bylo po problému. Ale toto je koronaVIRUS, antibiotika jsou na baktérie. Každý nakažený se musí uzdravit bez léků, protože na viry ještě žádný lék není.

Zobrazit celou diskusi