Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká Británie definitivně opustila EU. Brexit je u konce, davy slaví

Aktualizováno -
1. února 2020
15:24
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao - 
31. ledna 2020
10:35

Historický okamžik je tu, Evropskou unii opustila Velká Británie. O půlnoci SEČ byl dokonán brexit, který si odhlasovali Britové v červnu 2016. Po dlouhých dohadech, jak k tomuto odchodu dojde, se naplnil sen odpůrců členství v EU. Běžní Britové však nemají obavy jen z budoucnosti, ale i aktuální hrozby koronaviru. Britské ostrovy totiž hlásí dva potvrzené případy v Newcastlu. Vše bedlivě sleduje i dcera prezidenta Miloše Zemana Kateřina, která se do země před několika dny vrátila. Blesk.cz přinášel informace online.

• 24. června 2016 v Británii v referendu o brexitu zvítězili odpůrci členství v EU (51,9 ku 48,1 procenta) při volební účasti 72,2 procenta. Premiér David Cameron oznámil rezignaci.

•  Po referendu rezignoval tehdejší premiér David Cameron, nahradila ho Theresa Mayová, která absolvovala značnou část složitých brexitových vyjednávání. Neustála je, Brity z EU vyvádí až její nástupce Boris Johnson.

• Co se změní pro Čechy? Velvyslanec v Londýně Libor Sečka nečeká zavedení vízové povinnosti pro turisty. 33 tisíc českých přistěhovalců již v Británii získalo tzv. status usedlíka. 

K brexitu docházelo ve stínu koronaviru. Britská média se zaobírají hrozbou, kvůli které byl vyhášen globální stav nouze - a to kvůli dvěma nakaženým v Newcastlu. I dění kolem koronaviru sledujeme ONLINE zde.

Britové do ohniska nemoci - čínského Wu-chanu - vyslali speciál, který dopravil na 90 Britů zpět do vlasti.

• Oslavy z brexitu i obavy z koronaviru zažívala na místě dcera prezidenta Miloše Zemana Kateřina. Ta ve Velké Británii studuje a před několika dny se do země vrátila.

BREXIT: Britové se loučí s EU
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
11:14
31. 1. 2020

„Dnes ztrácíme cenného člena EU, ale neloučíme se s naším přítelem, spojencem a blízkým partnerem. V další kapitole našeho přátelství přeju Velké Británii všechno nejlepší,“ uvedla na svém twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
11:09
31. 1. 2020

Brexit v číslech: Odchod z EU byl 3krát odložen, Britové se 12 procenty podíleli na rozpočtu EU, 16 pak na celkovém HDP EU. Británie byla členem bloku 47 let. V červnu 2016 51,89 procenta Britů rozhodlo o odchodu z EU. Britové drželi 73 křesel v Europarlamentu. Po odchodu Británie bude mít EU 447 milionů obyvatel místo dosavadních 513 milionů. Europarlament bude mít jen 705 členů, s Brity jich bylo 751. Od referenda uběhlo již 1316 dní. V Česku pobývá asi 8300 Britů, přes 2 tisíce z nich tu žije trvale. V Británii naopak žije až 80 tisíc Čechů. V zemích EU celkem žije 1,2 milionů Britů. Pro brexit v roce 2016 hlasovalo 1 269 501 Britů.

Demonstranti proti brexitu před Downing Street 10 Demonstrace proti brexitu, Velká Británie
11:01
31. 1. 2020

V Evropském parlamentu se smutnilo už ve středu 29. ledna, kdy se jednání naposledy účastnili britští europoslanci. Kolegové se s nimi loučili písní Auld Lang Syne, kterou v Česku známe jako „Valčík na rozloučenou“.

Britská rozlučka v EU kvůli brexitu: Britští europoslanci se loučí s Bruselem Britská rozlučka v Bruselu kvůli brexitu: Britský velvyslanec při EU Tim Barrow (vlevo)
10:54
31. 1. 2020

„Mrzí mě, že dnes opouští Evropskou unii stát, který byl průkopníkem ve spojování západní a východní Evropy. Velká Británie, která jako první povolila příchod Východoevropanů za prací bez omezení. Ekonomická výhoda se stala populismem. Zůstaňme přáteli s pevným poutem,“ uvedl poslanec Tomáš Martínek (Piráti).

10:50
31. 1. 2020

„Pro mě je Británie náš důležitý spojenec - zůstává klíčovou zemí NATO a Evropy. Budeme podporovat rozumnou dohodu EU o vztazích s Velkou Británií, která bude výhodná pro naše občany, náš vzájemný obchod a zajistí další spolupráci,“ napsal na twitteru předseda opoziční ODS Petr Fiala.

10:46
31. 1. 2020

Přestože už je brexit téměř na spadnutí, Britové stále proti odchodu z EU protestují.

V Británii započal brexit, ne všichni Britové jsou spokojení, (31.01.2020). V Británii započal brexit, ne všichni Britové jsou spokojení, (31.01.2020).
10:40
31. 1. 2020

Velkou oslavu na rozdíl od premiéra Johnsona plánuje předseda britské Strany pro brexit a europoslanec Nigel Farage, ten se má se stoupenci brexitu sejít na náměstí Parliament Square, Farage se nechal slyšet, že se budou zpívat národní písně.

Lídr Strany pro brexit Nigel Farage
10:38
31. 1. 2020

"Myslím, že naši občané, stejně jako občané Británie, už byli tou situací unaveni,"

komentoval velvyslanec v Londýně Sečka zvraty britského odchodu z EU, který se loni třikrát odkládal. Sám za sebe Sečka řekl, že v posledních letech jej vývoj tolikrát překvapil, "že už pak nešlo ani o žádné překvapení". Před nadcházejícím vyjednáváním prý Sečku naplňuje optimismem změna atmosféry z posledních týdnů. "Zdá se mi, že z toho předvolebního emotivního pojetí se přechází na daleko víc racionalistický klidný tón a hledá se řešení," řekl.

10:36
31. 1. 2020

Před premiérským sídlem bude světelná show, uvnitř bude jen malá oslava, na kterou Johnson sezval své nejbližší spolupracovníky, potvrdil jeho tiskový mluvčí. Brexit odstartuje Johnsonovým projevem v parlamentu, který by měl pronést v 22:00 tamního času. Na vládních a státních budovách zavlají britské vlajky. Slavný zvon na hodinové věži Big Ben bude mlčet, Johnsonovi se nepodařilo sehnat povolení, aby se při probíhající rekonstrukci rozezvučil a označil odchod z EU.

Zvonění Big Benu odchod z EU neoznámí, Johnson nesehnal povolení.
10:31
31. 1. 2020

Johnson chystá nový imigrační systém

Do konce roku se na právech občanů EU ve Spojeném království nic nezmění, ihned poté ale chce vláda britského premiéra Borise Johnsona zavést nový imigrační systém. Povolení k pobytu budou přistěhovalci z EU potřebovat k tomu, aby zde mohli nadále pracovat či využívat státní systém zdravotní péče. Podrobnosti plánované imigrační reformy zatím nejsou známé.

10:24
31. 1. 2020

Český velvyslanec konstatoval, že značná skupina lidí se od referenda o brexitu vrátila do vlasti, což způsobuje "celá řada faktorů".

"My to vidíme i proto, že předtím jak české, tak slovenské velvyslanectví hodně využívalo služeb českých a slovenských firem tady, a ta nabídka se značně snížila," uvedl Sečka. Češi, kteří naopak v Británii chtějí zůstat, mohou až do poloviny roku 2021 skrze speciální systém britské vlády žádat o přechodné či plnohodnotné povolení k pobytu.

V britských médiích se již objevilo vícero zpráv o jistých nedostatcích registračního mechanismu, k Sečkovi se ale žádné konkrétní stížnosti Čechů nedostaly. Zároveň je podle něj patrná snaha přistěhovalců "dát si před brexitem věci do pořádku". "Za minulý rok jsme dohromady, oba konzuláty a velvyslanectví, vydali 4268 cestovních pasů, což je rekord. To je nárůst o 34 procent oproti roku 2018," řekl Sečka.

Mít v pořádku cestovní dokumenty a "pracovně právní náležitosti" a také vyřízený status usedlíka jsou podle něj hlavní požadavky pro Čechy, kteří se chystají do Británie přestěhovat v měsících po pátečním formálním odchodu Británie z EU.

10:20
31. 1. 2020

Češi do Londýna bez víz?

Zavedení nového vztahu mezi Londýnem a EU nejspíše nepřinese vízovou povinnost pro turisty cestující jedním či druhým směrem, velmi pravděpodobně ale pomine možnost navštívit Británii pouze s českým občanským průkazem, uvedl velvyslanec ČR v Londýně Libor Sečka.

Tzv. status usedlíka už podle posledních údajů britské vlády získalo 33 000 českých přistěhovalců, což je podle Sečky zhruba polovina odhadované velikosti české komunity. V roce 2016 přitom propočty ambasády ČR hovořily o zhruba 100.000 krajanech v Británii.

10:33
31. 1. 2020

V Británii dnes budou probíhat oslavy brexitu, Johnson požádal, aby se odchod z evropského bloku slavil „s mírou“. Při příležitosti odchodu z Unie se bude dnes večer na náměstí před budovou parlamentu v Londýně konat oslava, kterou pořádá iniciativa Leave Means Leave (Odchod znamená odchod).

Premiér Boris Johnson na konferenci Konzervativní strany. V pozadí slogan: Pojďme dokončit brexit.
10:27
31. 1. 2020

„Odchází náš dlouhodobý partner, velmi úzký spojenec. Země, která nás podporovala v době, kdy jsme se chtěli stát členy Evropské unie,“ uvedl Tomáš Petříček (ČSSD) ve videu zveřejněném na twitteru.

„Já osobně jsem ve Velké Británii studoval, tuto zemi mám rád a chci, aby tím odchodem nás Británie neopustila. Naopak abychom pokračovali ve spolupráci v těch důležitých oblastech, jako je obchod, vztahy mezi lidmi, vzdělání, věda, výzkum, nebo také boj proti terorismu, kybernetickým hrozbám a také klimatické změně. Chtěl bych Británii popřát hodně úspěchů, chtěl bych jí popřát také to, abychom nalezli do konce letošního roku cestu, jak společně pokračovat v celé řadě projektů,“ doplnil ministr.

10:20
31. 1. 2020

Dnes je ten den, kdy Británie opustí EU, hlásá oficiální twitter premiérova úřadu v Downing street.

10:13
31. 1. 2020

„Brexit je moment rozbřesku, moment, kdy se zvedne opona a započne nový akt,“ těmito poetickými slovy popsal Johnson odchod z EU. „Je to chvíle obrození národa a jeho změny, je to úsvit nové éry,“ takto premiér vidí brexit.

Britský premiér Boris Johnson.
10:07
31. 1. 2020

V Bruselu, kde mezi evropskými politiky i místními obyvateli převažuje smutek a zklamání, se velké akce připomínající poslední den Británie v EU nekonají.

Předsedkyně Evropské komise von der Leyenová, šéf Evropské rady Michel a předseda Evropského parlamentu Sassoli dopoledne ve společné řeči představí svůj pohled na to, kam by se mělo společenství 27 států po brexitu ubírat. Z budov unijních institucí bez ceremonií zmizí britské vlajky, z britského stálého zastoupení při EU, které se o půlnoci stane britskou unijní ambasádou, zase zmizí unijní vlajka. Jedna z britských vlajek, která zdobila Evropský parlament, poté zamíří do blízkého muzea evropské historie.

10:04
31. 1. 2020

Při příležitosti odchodu z EU se bude dnes večer na náměstí před budovou parlamentu v Londýně konat oslava, kterou pořádá iniciativa Leave Means Leave (Odchod znamená odchod).

10:02
31. 1. 2020

Odejít z EU se rozhodli britští voliči v červnu 2016 v referendu, po kterém následovalo komplikované vyjednávání o podmínkách výstupové dohody. Výsledek referenda byl oznámen 24. června 2016, kdy odpůrci členství v EU zvítězili poměrem 51,9 ku 48,1 procenta při volební účasti 72,2 procenta. Premiér David Cameron oznámil rezignaci.

Následné brexitové jednání bylo plné zvratů a dramatických situací, které vedly k pádu britské premiérky Theresy Mayové. Loni se k moci dostal Johnson, který díky prosincovým volbám získal v britském parlamentu dostatek hlasů k uskutečnění brexitu.

10:00
31. 1. 2020
!

Dobrý den. Historický den je tu, brexit bude dokonán. Velká Británie dnes přestane být členem EU, evropský blok opustí ve 23:00 svého času, tedy o půlnoci SEČ.

cid2000 ( 1. února 2020 17:05 )

Brusel je v dnešní době především nástroj poli­tiky,­propa­gandy,­omezo­vání práv jednotlivých národů,nucené řízené migrace,spousty zákazů, restrik­cí,po­kut,př­edělá­vání historie,uvalovaní sankcí,genderových deviantních neziskovek atd.To je ten základní problém všeho!­!Obcho­d,vzá­jemný business států je taky různě omezován kvótama,které vymýšlejí silnější státy v EU a různě dle zákulisního handlu pak přerozdělují na úkor ekonomicky slabších menších členů atd.!!Je to složité, ale Brusel nasadil všem menším státum okovy!! Bohužel,prvotní myšlenka je pryč!!

lev35 ( 1. února 2020 16:23 )

Češi závidí V.Británii její obnovenou suverenitu. Bravo Johnson bravo Farage

krapotkin ( 1. února 2020 16:09 )

Dopadl jsem stejně.

krapotkin ( 1. února 2020 16:07 )

Takhle jsme se měli cítit po ukradené revoluci. Opustili jsme otročení pro Moskvu jemon proto, aby nás polistopadové vlády prodaly Bruselu (jako Jidáš Krista, jenomže tihle Jidášové si nakradli mnohem víc než 30 stříbrných)

panda82 ( 1. února 2020 15:23 )

Taky, jak Klause nemusím , tak v tom měl pravdu, ztratíme indetitu, budem skákat jak oni budou pískat a je to ta k,

Zobrazit celou diskusi