Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvě rakety během 30 vteřin: Nové video ukazuje, jak Írán sestřelil ukrajinské letadlo

Aktualizováno -
14. ledna 2020
21:43
Autor: ČTK - 
14. ledna 2020
19:56

Nové video z bezpečnostní kamery ukazuje, že na ukrajinské letadlo nad Teheránem minulý týden v rozmezí 30 sekund směřovaly dvě střely, informuje list New York Times. Íránské revoluční gardy mezitím vzaly do vazby člověka, který na internetu zveřejnil jiné video ukazující sestřelení letadla. Informovala o tom polooficiální íránská agentura Fars. Írán po třech dnech přiznal, že stroj minulou středu omylem sestřelila u Teheránu jeho protivzdušná obrana. V troskách letadla zemřelo 176 lidí.

Střely byly patrně odpáleny ze zhruba 13 kilometrů vzdálené íránské vojenské základny, uvedl NYT. Ani jedna z raket ale stroj podle listu neposlala hned k zemi. Letoun v plamenech se snažil vrátit k letišti, ale o několik minut později explodoval a zřítil se blízko vesnice Chaladž Abád. Právě po zásahu první střelou už podle NYT přestal letounu fungovat transponder, tedy radiový vysílač v kokpitu, který spolupracuje s pozemním radarem.

Video na sociální síti twitter. Stejně tak po sítích kolují videa, která natočili záchranáři bezprostředně poté, co dorazili na místo katastrofy. Kromě trosek jsou na nich vidět části těl.

Zásah podle NYT zachytila kamera na střeše u vesnice Bídkané, která se nachází asi šest kilometrů od íránské vojenské základny. Video na youtube umístil uživatel z Íránu v noci na dnešek.

Incident se stal několik hodin po íránském raketovém útoku na základny v Iráku, kde působí Američané. Šlo o odvetu za likvidaci íránského generála Kásema Solejmáního při útoku amerického bezpilotního letadla v Bagdádu ze 3. ledna.

Nyní agentura Fars bez bližších podrobností uvedla, že veřejnost bude seznámena se závěry vyšetřování osoby, která dala video na internet.

O víkendu se v zemi konaly protivládní akce, na nichž lidé dávali najevo nesouhlas s tím, že vedení země příčinu pádu několik dní tajilo.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

jerry ( 15. ledna 2020 07:11 )

Zrzavej psychopat se snaží vyvolat další válku.

Pepa Re ( 15. ledna 2020 00:28 )

Dělá ta tvá máma?

Rassilena ( 14. ledna 2020 22:49 )

Vstupte do nejlepšího erotického klubu -- Bredhot.Com

y1xcvbnm ( 14. ledna 2020 21:50 )

takže letadlo vlétlo střelám do cesty a potrestat piloty že nezvládli návrat na letiště, bohužel už to nejde

Zobrazit celou diskusi