Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Milenku premiéra napadl „násilník z černého taxíku“. Po letech chce ven z vězení

Autor: Darina Jíchová - 
18. prosince 2019
18:44

Skoro 12 let ohrožoval ženy ve Velké Británii John Worboys (62), nebo jak se mu tehdy říkalo v tisku „násilník z černého taxíku“. Muž byl odsouzen za znásilnění 12 žen, nicméně sexuálně napadnout jich měl až 200. Jednou z jeho nejmladších obětí byla i partnerka současného britského premiéra Borise Johnsona Carrie Symondsová. Ta ostře vystupovala proti jeho pokusům o předčasné propuštění, vždy ho ve vězení udržela. Nyní může být Symondsová spokojená, Worboys se doznal ke 4 dalším znásilněním a dostal druhé doživotí. Na svobodu se pravděpodobně „nikdy nedostane“, napsal deník Daily Mail.

Worboys v letech 1996-2008 pracoval jako londýnský taxikář, právě ve svém „černém taxíku“ si vybíral oběti. Ženy omámil a znásilnil, jeho obětí se stalo nejméně 105 žen, podle vyšetřovatelů je ale číslo napadených mnohem vyšší a mohlo by jít až o 200 obětí. Policie Worboyse dopadla v roce 2008, o rok později byl odsouzen za 12 sexuálních útoků.

Premiérova milá pod křížovým výslechem

Symondsová byla jednou z mála obětí, které proti Worboysovi svědčily, na soud vzpomíná jen nerada. Podstoupila totiž i náročný křížový výslech, kterému ji podrobil jeho obhájce. „Napadal každé slovo, zdiskreditoval naše výpovědi i naši pověst,“ uvedla Symondsová. Loni se začalo jednat o Worboysově možném předčasném propuštění, Symondsová udělala všechno pro to, aby k tomu nedošlo.

Soudkyně: Jde o nebezpečného sexuálního predátora

„Využila všeho, co měla k dispozici – od své pozice mezi konzervativci přes články v novinách až k veřejné sbírce,“ vysvětlil tisku jeden z přátel Symondsové. Její snaha se vyplatila a vláda dala obětem právo napadnout případné rozhodnutí o propuštění. Během tohoto roku se znovu Worboys snažil dosáhnout předčasného propuštění, nakonec se však před soudem doznal k dalším 4 napadením.

Předsedající soudkyně Maura McGowanová rozhodla, že mu upraví trest. Worboys dostal druhé doživotí. Oznámila, že dřív než v roce 2025 nebude smět žádat o předčasné propuštění, zdůraznila také to, že se z vězení možná do konce života nedostane. „Může dojít k tomu, že vás nikdy nepropustí,“ prohlásila McGowanová, násilníka označila za jednoho z „nejhorších sexuálních predátorů v dějinách Británie“. Tisku sdělila, že vězeň neprojevoval žádné emoce, soudkyně ho považuje za „nadále nebezpečného“ zločince.

Britský premiér Boris Johnson s partnerkou Carrie Symondsovou. Britský premiér Boris Johnson s partnerkou Carrie Symondsovou. | Reuters

„Soud obviněnému uděluje doživotní trest, protože existují podložené důkazy o tom, že nadále představuje nebezpečí pro společnost. Teprve za 6 let bude obviněný smět požádat o přezkoumání rozsudku a případné podmíněné propuštění,“ řekla soudkyně.

Násilník dříve dělal striptéra

Násilník už dál neužívá jméno John Worboys, nyní si říká John Derek Radford. Přezdívky pro něj nejsou nic zvláštního, než začal jezdit s taxi, dělal striptéra, tehdy vystupoval pod jménem „Ochránce Teddy“. „O sexuálních útocích snil od roku 1986, je stejně nebezpečný, jako byl tenkrát,“ prohlásil před soudem prokurátor Duncan Penny.

Penny připomněl, že u něj policie našla „výbavu“, kterou používal při útocích na ženy. V kaslíku svého taxi měl sedativa, která ženám dával do pití, a kondomy. Jeho strategie byla jednoduchá, vytipoval si mladou oběť v příjemném rozpoložení. Poté, co k němu nasedla, jí začal vyprávět, jak „zrovna dneska“ vyhrál v loterii a nabídl jí přípitek. Někdy to bylo šampaňské, někdy víno a někdy jen voda, v nápoji byla rozpuštěná droga.

Útok na Symondsovou

V červenci 2007 do jeho vozu nasedla i devatenáctiletá Symondsová, která se vracela domů z návštěvy u přátel. Popsala, že jí nabízel pití, které po několika odmítnutích přijala. Nápoj zřejmě obsahoval drogu, protože když se Symondsová probrala na zadní sedačce taxíku, nevěděla, co se stalo. Sotva došla domů, před matkou zkolabovala. Nejprve si prodělala několik hysterických záchvatů smíchu, pak dávivě zvracela, nakonec omdlela. Následně kontaktovala policii.

Symondsová si z útoku nic nepamatuje. „Na 99 procent si myslím, že se nic nestalo, ale jistotu nebudu mít nikdy,“ řekla ke svému napadení. Uvedla, že ji nejvíce vyděsilo to, že ztratila kontrolu nad svým osudem. „Šokovalo mě, když jsem zjistila, kolika ženám udělal to samé,“ vypověděla Symondsová. Jen zlomek obětí našel odvahu proti Worboysovi vystoupit. Jeho právník nutil oběti, aby podaly „jasný důkaz o znásilnění“, mnohé ženy dostaly strach a svědčit nechtěly.

„Spravedlnosti bylo učiněno za dost. Worboys dostal další doživotí, a to jen díky snaze statečných a vytrvalých lidí,“ na twitteru komentovala rozhodnutí soudu exposlankyně Anna Soubryová, ve svém příspěvku označila právě Symondsovou.

Násilník se proti rozsudku odvolá

„Worboys je manipulativní a extrémně nebezpečný jedinec, podle sebraných důkazů dlouho před prvním útokem o svém činu snil. Což sám přiznal i soudním psychiatrům. Pro ženy představuje obrovské nebezpečí a neměl by mu nikdy být umožněn návrat do společnosti,“ nechal se slyšet zástupce 11 obětí Richard Scorer.

Worboysův právník Franklin Sinclair v rozhovoru s reportéry BBC řekl, že se jeho klient proti rozsudku odvolá. „Můj klient nepředstavuje nebezpečí, rozhodnutí soudu je nesmyslné,“ tvrdí Sinclair. „Už jednou se pokusil dostat z trestu doživotí a zkouší to znovu,“ reagoval Scorer.

Oběti ho chtějí vidět umřít

„Chci ho vidět umřít ve vězení,“ měla podle svědků říct jedna z obětí před soudem, její totožnost zůstává utajená. „Nikdy by se neměl dostat ven,“ sdělila tisku Becki Houlstonová (46), také ona byla jednou z obětí Worboyse. Zdrogoval ji, když byla na cestě z baru. Jako poslední si vybavuje, že jí taxikář řekl, že vyhrál v kasinu a chtěl, aby to s ním oslavila.

Stejně jako například Symondsová se probrala na zadní sedačce taxíku, nevěří, že byla znásilněná. Vypověděla, že „byla tak mimo“, že si tím ale „nemůže být jistá“.

Zobrazit celou diskusi