Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porážka Johnsona: Nezákonně nařídil přestávku parlamentu před brexitem, rozhodl soud

Aktualizováno -
24. září 2019
18:46
Autor: ČTK, tva - 
24. září 2019
12:01

Nejvyšší soud Spojeného království v úterý rozhodl, že pětitýdenní přestávka v zasedání britského parlamentu, kterou si vynutil premiér Boris Johnson, je nezákonná. Rozhodnutí o ukončení schůze ve druhém zářijovém týdnu a zahájení nového zasedání až 14. října bylo podle něj neplatné od samého počátku. Premiér řekl, že s rozhodnutím silně nesouhlasí, bude jej ale respektovat. Předseda Dolní sněmovny John Bercow svolal poslance na středu. Britská média označují dnešní verdikt za bezprecedentní a spekulují o jeho dopadech na odchod země z Evropské unie, o němž roku 2016 rozhodli voliči v referendu a do jehož aktuálního termínu zbývá jen 37 dní.

Jedenáct soudců nejvyššího soudu, který se zabývá mimo jiné případy důležitými pro britský ústavní pořádek, dospělo k jednomyslnému závěru, že Johnson jednal nezákonně, když požádal na konci srpna královnu Alžbětu II., aby přerušila zasedání parlamentu do 14. října. Předsedkyně soudu Brenda Haleová uvedla, že tento krok zabránil parlamentu ve výkonu jeho ústavních funkcí, a to bez rozumného opodstatnění. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat.

Přerušení práce poslanců je za běžných okolností rutinní událostí. Johnsonův krok ale vyvolal kritiku. Podle opozice a nyní i podle nejvyššího soudu bylo jeho cílem zhatit plány zákonodárců kolem brexitu. Kritiku si premiér vysloužil také za neobvykle dlouhou dobu, po kterou měla přestávka trvat.

Johnsonova porážka

V reakci na verdikt John Bercow oznámil, že Dolní sněmovna se sejde už ve středu ve 12:30 SELČ. Předseda horní komory, Sněmovny lordů, podle agentury Reuters očekává, že tato komora se sejde při nejbližší možné příležitosti.

Premiér Boris Johnson, který se nyní v New Yorku účastní Valného shromáždění OSN, uvedl, že bude rozsudek respektovat, i když s ním silně nesouhlasí a nepovažuje ho za správný. Zdůraznil, že verdikt nic nemění na tom, že Británie opustí EU 31. října, tedy za 37 dní.

Opoziční strany vyzvaly premiéra Johnsona, aby vzhledem k porážce u soudu odstoupil. Lídr opozice Jeremy Corbyn na sjezdu labouristů v Brightonu vyzval premiéra, aby vyloučil brexit bez dohody a vypsal nové volby. K demisi předsedu vlády vyzvala i Skotská národní strana. Předsedkyně Liberálních demokratů Jo Swinsonová řekla, že Johnson „uvedl královnu v omyl a nezákonně umlčel zástupce lidu“. Překvapivá byla podle médií reakce lídra Strany pro brexit Nigela Farage, který Johnsonovo rozhodnutí vynutit si parlamentní přestávku označil za „vůbec nejhorší politické rozhodnutí“. Zároveň vyzval, aby premiér propustil svého vlivného poradce Dominika Cummingse.

Buckinghamský palác na soudní verdikt zatím nereagoval.

Podle prvních komentářů britských listů zasadil soud dnes Johnsonovi ránu. Podle agentury Bloomberg je nyní otázkou, zda Johnson odejde, nebo využije krize, aby znovu přesvědčil parlament k vypsání předčasných voleb.

Vliv na brexit rozhodnutí soudu nemá

Mluvčí Evropské komise řekla, že verdikt nic nemění na aktuálním vyjednávání o brexitu. Vnitřní záležitosti jednotlivých členských zemí podle ní Brusel nekomentuje.

Johnson na konci srpna požádal královnu Alžbětu II., aby v druhém zářijovém týdnu ukončila zasedání parlamentu a nové zahájila až 14. října. Královna, která jedná na přání předsedy vlády, souhlasila. Přerušení práce parlamentu je za běžných okolností rutinní událostí, v době, kdy se blíží termín odchodu Británie z Evropské unie, si ale premiérův krok vysloužil kritiku.

Podle mnohých chtěl totiž Johnson zabránit poslancům, aby do podoby brexitu zasahovali. Soudy nižších instancí rozhodly v otázce, zda byl Johnsonův krok v souladu se zákonem, rozdílně.

Na soudy se kvůli nesouhlasu s premiérovým krokem obrátilo několik stěžovatelů. Ve Skotsku soud nižší instance nejprve rozhodl, že se jednalo o politickou záležitost, a krok tak byl v souladu se zákonem. Odvolací soud ve Skotsku ale vydal opačný verdikt. Na stranu vlády se postavil také londýnský soud, na který se obrátili aktivistka a podnikatelka Gina Millerová a expremiér John Major.

Úterní verdikt nejvyššího soudu nemá přímý vliv na chystaný odchod Británie z Evropské unie. Poslanci nicméně nyní budou moci do brexitové strategie premiéra Johnsona opět zasahovat. Pro opuštění evropského bloku se britští voliči vyslovili v referendu z roku 2016 a aktuálním termínem brexitu je nadále 31. říjen. K tomuto datu chce premiér vyvést zemi z unie, ať už se mu podaří dojednat příslušnou dohodu s Bruselem, či nikoli. Parlament ovšem ještě před - nyní již neplatným - přerušením svého zasedání schválil zákon, který brexit bez dohody prakticky znemožňuje.

Corbyn: Johnson jednal špatně

Předseda britského parlamentu John Bercow rozhodnutí nejvyššího soudu, že vynucené přerušení schůze Dolní sněmovny bylo nezákonné, uvítal. 

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow (24. 9. 2019) Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow (24. 9. 2019) | Reuters

Britský konzervativní premiér Boris Johnson by měl podle šéfa opozičních labouristů Jeremyho Corbyna zvážit rezignaci a vypsat volby. K demisi ministerského předsedu kvůli úternímu verdiktu nejvyššího soudu, který je pro vládu nepříznivý, vyzval i lídr poslaneckého klubu Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford, uvedla televize Sky News. Šéfka proevropských liberálních demokratů Jo Swinsonová prohlásila, že Johnson není způsobilý stát v čele kabinetu.

„Vyzývám Borise Johnsona, aby zvážil svou pozici,“ prohlásil Corbyn na sjezdu labouristů v přímořském letovisku Brighton. Jeho reakci podle agentury Reuters provázelo mohutné skandování „pryč s Johnsonem“. Podle Corbyna jsou labouristé připraveni vytvořit vládu.

Zástupce SNP Blackford řekl v rozhovoru se Sky News, že Johnsona, jenž jako vítěz vnitrostranického hlasování nahradil svou předchůdkyni Theresu Mayovou, nezvolil lid. „Měl by proto udělat čestnou věc a rezignovat,“ uvedl poslanec. Předsedkyně SNP Nicola Sturgeonová označila rozhodnutí soudu za „historické“.

Podle šéfky liberálních demokratů Swinsonové rozsudek o nezákonnosti přerušení schůze parlamentu ukázal, že „Johnson uvedl v omyl královnu a nezákonně umlčel zástupce lidu“. „Chystám se znovu ujmout svých povinností v Dolní sněmovně a (pokusím se s dalšími stranami) zastavit brexit,“ uvedla Swinsonová.

„Budeme muset požádat o odklad“

Podle předsedy Strany pro brexit, jejímž je Farage lídrem, Richarda Tice, si nyní veřejnost musí uvědomit, že „neopustíme Evropskou unii 31. října“. „Budeme muset požádat Evropskou unii o odklad,“ uvedl Tice.

Aktivistka Gina Millerová, která podala k soudu jednu ze stížností, o nichž se v úterý rozhodovalo, uvedla, že se poslanci musí vrátit zpět do parlamentních lavic a „být stateční a odvážní“ ve snaze pohnat k zodpovědnosti „tuto bezskrupulózní vládu“.

„Aspoň jednu velkou úlevu přinesla brexitová sága: právní stát ve Spojeném království žije a kope,“ uvedl na twitteru hlavní vyjednavač Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt. „Ve skutečné demokracii by neměl být parlamentu nikdy umlčen,“ dodal.

Arlene Fosterová, předsedkyně severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která donedávna zajišťovala menšinové Johnsonově vládě většinu v parlamentu, v krátké reakci pouze uvedla, že verdikt respektuje.

Vláda zatím na rozhodnutí nejvyššího soudu nijak nereagovala. Podle britských médií, která se odvolávají na vládní zdroje, se kabinet snaží verdikt „strávit“. Žádné vyjádření neposkytl ani Buckinghamský palác.

Poslankyně Amanda Millingová, která v parlamentu dohlíží na hlasovací disciplínu konzervativních poslanců, v úterý v e-mailu, který má k dispozici stanice Sky, vyzvala, aby členové vládní strany neposkytovali k soudnímu verdiktu rozhovory médiím a nevyjadřovali se ani na sociálních sítích.

Zobrazit celou diskusi