Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Perný advent Brigitte Macronové: Stávky, večírky a nemocné děti. Jak oslaví Vánoce?

Autor: Darina Jíchová - 
16. prosince 2019
12:03

První dáma Francie Brigitte Macronová (66) má plány na Vánoce jasné, předsváteční dobu stráví pracovně. Se svým programem začala už o adventu, obchází dětské nemocnice a naděluje dárky malým pacientům. Jako první se zastavila ve fakultní nemocnici Hôpital Necker-Enfants, tento týden začala obrovským večírkem v Elysejském paláci, na který sezvala školáky. Než si bude moct posedět u stromečku se svým mužem, prezidentem Emmanuelem Macronem, který těsně před Vánoci oslaví své 42. narozeniny, čeká ji ještě spousta práce včetně zahraniční cesty, uvedl magazín Gala.

Loňské Vánoce Macronovým poněkud kazily masivní protesty hnutí tzv. žlutých vest, navíc Elysejský palác byl zrovna v přestavbě, a první dáma se nemohla dostat do sváteční nálady. Přesto ale dodržela tradici a po vzoru svých předchůdkyň obdarovávala děti, které musely Vánoce strávit na nemocničním lůžku.

První dáma Francie Brigitte Macronová měla možnost se v rámci několika projektů vrátit ke svému původnímu učitelskému povolání. První dáma Francie Brigitte Macronová měla možnost se v rámci několika projektů vrátit ke svému původnímu učitelskému povolání. | Reuters

S podporou Sarkozyové, ve stopách Chiracové

I letos předvánoční Francii svírají stávky nespokojených obyvatel, tentokrát si však Macronová nenechá znepříjemnit Vánoce. Podporu našla i v bývalé první dámě Carle Bruniové-Sarkozyové, se kterou podle zdroje magazínu Gala probírala současné rozpoložení Francouzů.

Macronová tento rok převzala kampaň „Operace žluté kousky“, kterou před ní po 25 let vedla někdejší první dáma Bernadette Chiracová. Hnutí je charakteristické žlutými papírovými kasičkami, do kterých lidé přispívají na dlouhodobě hospitalizované děti. Děti jsou od nepaměti hlavním zájmem francouzských prvních dam, konkrétně Macronová se jako bývalý učitelka zaměřuje na vzdělání.

I proto na vánoční večírek v Elysejském paláci sezvala Macronová, koho mohla. Tradičně se účastní děti zaměstnanců a děti z charit, které první dáma podporuje. Macronová je patronkou hned několika, letos se rozhodla zajít ještě o krok dál a do prezidentského sídla pozvala také děti policistů a vojáků, kteří zemřeli při službě státu.

Vánoce zahájí v Africe

Osobní plány na Vánoce Macronová zatím nejsou známé, minulý rok strávil první pár část svátků odděleně, prezident letěl do Čadu, kde s francouzskými vojáky na základně oslavil Nový rok. Macronová osaměla, její děti a vnoučata vyrazily ke svým tchýním a tchánům. Tento rok to zatím vypadá, že by první dáma měla mít doma celou rodinu včetně manžela. Kde ale budou slavit Vánoce, zůstává záhadou.

Poslední adventní víkend spolu Macronovi stráví na Pobřeží slonoviny, kde zůstanou od 20. do 22. prosince. První pár vyráží do západoafrické země za vojáky, kteří tam slouží a kteří se na Vánoce nedostanou domů. Zbytek jejich plánů ale Elysejský plán přísně tají.

ingmarie ( 16. prosince 2019 12:59 )

Aspoň nějaká charita , pro chudý , pro dlouhodobě nemocný atd- Vánoce jsou pro nemocné , staré , osamělé atd nejhorší období v roce ale ty naše sobecké jajdy nic,! Babišová trdluje s podkuřovačema na vánočním večírku a Zemanová buď neexistuje nebo chrápe v Lánech - teď by měly obě vymetat nemocnice a domovy důchodců a rozdávat dobrou náladu.

Zobrazit celou diskusi