Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kolaps v MHD a obavy o zkažené Vánoce: Kvůli důchodům bouří Francouzi už 10. den

Autor: ČTK - 
14. prosince 2019
19:35

Ve Francii již desátý den pokračují stávky v dopravě kvůli vládnímu návrhu reformy důchodů. Panují obavy, že se protestní akce protáhne do Vánoc a lidé se příští pátek nedostanou na svátky domů. Manažerka státních drah SNCF Rachelle Picardová nicméně listu Le Parisien řekla, že nejméně polovina cestujících o svátcích odjede. „Pokusíme se uskutečnit zázraky,“ ujistila.

Dnes ale protesty nadále těžce ochromovaly veřejnou dopravu. Podle údajů SNCF vyjela jen čtvrtina z plánovaných rychlovlaků TGV. V Paříži zůstalo kompletně uzavřených devět linek metra, vyjelo jen několik příměstských vlaků RER. Autobusová doprava je zajištěna ze 60 procent. Naproti tomu tramvaje jezdí v téměř normálních intervalech.

Ve Francii proti reformě důchodů protestovalo přes 500 tisíc lidí (5. 12. 2019) Ve Francii proti reformě důchodů protestovalo přes 500 tisíc lidí (5. 12. 2019) | Reuters

V nadcházejícím týdnu státní dráhy SNCF podle některých údajů zveřejní nouzový jízdní řád pro případ stávek v době vánočních dnů.

V úterý ráno se podle Picardové „všichni cestující, kteří si rezervovali vlakovou jízdenku na spoj s odjezdem o vánočních prázdninách (pátek 20., sobotu 21. a neděli 22. prosince) dozvědí, jestli jejich vlak pojede, nebo ne.“ Těm, jejichž spoj bude zrušen, se SNFC bude snažit nabídnout nějakou náhradní možnost, ujistila.

Protesty kvůli důchodové reformě ve Francii Protesty kvůli důchodové reformě ve Francii | Reuters

Podrobnosti chystané reformy představila vláda ve středu, odbory ale neuspokojila. Premiér Édouard Philippe uvedl, že transformace důchodového systému ve Francii vymaže nejrůznější výjimky, nová pravidla však podle něj budou spravedlivá.

Zákonnou hranicí pro odchod do penze zůstane věk 62 let. Systémem bonusů a slev chce přitom vláda motivovat k odchodu na odpočinek až v 64 letech. Reformu bude ještě projednávat parlament.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

egyptanka ( 14. prosince 2019 20:25 )

Vzhledem k důvodům,by u nás museli demonstrovat 365 dní v roce.kam se za nimi hrabeme.

Zobrazit celou diskusi