Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelky ze škol ISIS: Ženy musely učit o džihádu. Řadu z nich ukamenovali

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2019
13:09

Syrská učitelka ze základní školy Ajat (27) promluvila o tom, jak to vypadalo, když její pracoviště měli pod kontrolou radikálové z teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Ajat pochází z východosyrského města Dajr az-Zaur, kde žila a pracovala. Když ho v roce 2014 dobyl ISIS, uzavřel školy a přeměnil je na tréninková centra pro mladé džihádisty. Extremisti upravili osnovy a učitelé své žáky museli učit o džihádu, kdo odmítl, byl zabit. Kamarádku Ajat ukamenovali, uvedl deník Daily Mail.

„Řekli nám, že žáky mám učit ty verše z koránu, které mluví o válce a zabíjení,“ vypověděla Ajat. Přiznala, že se pokusila u sebe doma zřídit provizorní školu a učit děti podle tradičního kurikula. Její záměry ale místním vůdcům ISIS prozradila matka jednoho z jejích žáků. Syřanka se svou zkušeností z války vystoupila v dokumentu „Ženy v ISIS: Život v chalífátu“, který připravil režisér Thomas Dandois.

„Rychle se to šířilo, lidé si šeptali o učitelce, která nedodržuje příkazy džihádistů, až se to doneslo k vůdcům ISIS. Pozvali si mého manžela a řekli mu, ať začnu učit děti to, co chtějí, nebo jinak… Jejich výhrůžka byla jasná, neměla jsem jinou možnost, než začít chodit do mešity a pod dohledem učit děti o válce a zabíjení,“ uvedla Ajat.

Strach z namátkových kontrol džihádistů

Sama musela absolvovat „školení“ a naučit se doktrínu chalífátu, jeho práva a zásady, aby mohla učit podle jimi zavedených osnov. „Neustále mi opakovali, že jsem jedna z nich a že se musím podrobit jejich pravidlům,“ prohlásila učitelka. „Musela jsem složit přísahu v přítomnosti emírovy manželky. Neumíte si to představit. Žila jsem v neustálém strachu, i doma. Bála jsem se každého projíždějícího auta, jestli to náhodou není náboženská policie,“ vypráví Ajat v dokumentu.

„Do mešity nás chodili kontrolovat, byly to namátkové návštěvy, při kterých pozorovali, jestli se chováme tak, jak nám přikázali. Jednou takhle přišli, když jsem vedla hodinu společně s mojí kamarádkou Fatín,“ svěřila se Ajat. „Byly jsme si velmi blízké, Fatín s osnovami ISIS nesouhlasila a neučila podle nich. Nechávala děti, aby si kreslily a zpívala s nimi klasické dětské písničky,“ dodala Ajat.

Blízkou přítelkyni jí ukamenovali

„Druhý den po kontrole ji zatkli a obvinili z cizoložství, pro které je jediný trest – smrt ukamenováním. Dělá se to tak, že obviněného odvezou na určené místo a tam provedou popravu, to udělali i s Fatín,“ prohlásila Ajat. Popsala také, jak v roce 2014 začal ISIS verbovat ženy do své armády. „Potřebovali víc vojáků, tak vytvořili ženskou brigádu al-Chansá, ženy byly členkami klasické nebo náboženské policie,“ vysvětlila.

„Bylo to neuvěřitelné, byly to moje vrstevnici. Byly schopné použít jakékoliv prostředky, aby naverbovaly další ženy. Lichotily, vyhrožovaly, lákaly na moc a peníze,“ řekla Ajat. Sama se službě vyhnula, vymluvila se totiž na „zdravotní problémy“. „Nepodezřívaly mě, ani je nenapadlo, že bych s nimi jejich přesvědčení mohla nesdílet,“ zakončila Ajat.

dama_s_kosou ( 14. prosince 2019 13:15 )

A taky mely dva mesice prazdnin a reditelska volna?

Zobrazit celou diskusi