Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Melania spí jinde než Trump, hrotí spor s Ivankou a málem přišla o ledvinu, odkrývá kniha

Autor: Darina Jíchová - 
8. prosince 2019
15:55

První dáma Spojených států Melania Trumpová (49) minulý týden představila letošní vánoční výzdobu Bílého domu a oproti loňsku sklidila více méně pochvalu. Její snaha ale zůstává v pozadí kvůli novému neautorizovanému životopisu, který tento týden vyšel. Na jeho stránkách se lze dočíst, jak to mají Trumpovi s ložnicí i o sporu mezi první dámou a první dcerou. Biografie se věnuje i zdravotním problémům Trumpové, píše o tom, že málem přišla o ledvinu, informoval deník Daily Mail.

Knihu „Osvoboďte Melanii“, z anglického Free Melania, sepsala korespondentka z Bílého domu pro CNN Kate Bennetová. Novinářka se v biografii vrací k tématu oddělených ložnic Trumpových, o tomto faktu se zmiňovalo už několik životopisců, Bennetová však uvádí, že manželé spí dokonce každý v jiném patře Bílého domu.

Trumpová spí v ložnici Obamovy tchyně

Zatímco prezident Donald Trump má ložnici ve druhém podlaží, Trumpová obývá několik pokojů ve třetím patře tradičního sídla amerických prezidentů. Stejné pokoje za vlády exprezidenta Baracka Obamy patřily jeho tchyni Marian Robinsonové.

Podle Bennetové si současná první dáma celou jednu místnost přeměnila na „zkrášlovací pokoj“, kde se líčí a češe, má tam soukromou posilovnu s cvičícími stroji na pilates.

Velkou pozornost Bennetová věnuje sporu mezi Trumpovou a prezidentovou nejstarší dcerou Ivankou Trumpovou. Podle novinářky i zelená parka se skandálním nápisem „Je mi to úplně jedno. A vám?“ byl útok na Ivanku Trumpovou. První dáma má totiž pocit, že jí prezidentova dcera „leze do zelí“, uvádí biografie.

Konflikt s Ivankou

První dáma s přesunem do Bílého domu dlouho otálela a po prezidentově boku se místo ní často objevovala právě Ivanka Trumpová.

Dokonce i v tisku se spekulovalo, že Trumpova dcera převezme tradiční roli první dámy USA. Podnikatelka do svého portfolia zařadila projekty jako lidská práva žen a jejich postavení ve společnosti, kterými se většinou zabývají manželky prezidentů. První dcera dokonce podnikla několik zahraničních cest, aby propagovala svou iniciativu. Tento fakt způsobil mezi ženami napětí.

„Zvláště cesty po USA i do zahraničí vnímala Melania jako zásah do svého pole působnosti,“ píše Bennetová. „Vždycky jsem si myslela, a stále si to myslím, že ta neslavná bunda s kousavým nápisem byla poznámka mířená na Ivanku a její neustále vměšování se do rolí první dámy,“ tvrdí novinářka. Nicméně oficiální postoj Bílého domu je, že slova parky, ve které trumpová vyrazila do detenčního centra za dětmi migrantů, patřila médiím.

První dáma USA Melania Trumpová s Ivankou Trumpovou. První dáma USA Melania Trumpová s Ivankou Trumpovou. | Reuters

„Vzkaz na bundě byl pro všechny lidi a levicová média, kteří mě kritizují,“ komentovala volbu svého oblečení sama Trumpová. „Chtěla jsem jim ukázat, že je mi to jedno. Mohli byste kritizovat, co chcete, a stejně byste mě nezastavili, abych dělala, co považuju za správné,“ dodala první dáma v rozhovoru pro stanici ABC.

Přestože se ženy zřejmě v mnohém nesnesou už několikrát „spojily síly“ a tlačily na prezidenta, aby ustoupil od svých kontroverzních rozhodnutí. Zasadily se například o zastavení rozdělování rodin nelegálních migrantů na americko-mexické hranice, poznamenala Bennetová.

Trumpová nemusí ani druhou dámu USA, dělá z ní trpaslíka

První dáma a první dcera podle autorky životopisu rovněž prezidenta vyzvaly, aby se distancoval od útoků na muslimskou demokratku Ilhan Omarovou, konkrétně aby nepodporoval skandování „Pošlete ji zpátky!“, ke kterému došlo na mítinku s Trumpovými zastánci.

Zajímavý je podle všeho i vztah Trumpové s druhou dámou USA Karen Penceovou, manželkou viceprezidenta Mikea Pence. Bennetová popsala, že když ženy někam společně cestují, Trumpová nechává sedět Penceovou mezi svými poradci.

Odmítá také odložit své 11centimetrové lodičky, což znamená, že když ženy někdo fotí, Trumpová se nad drobnou Penceovou tyčí jako mrakodrap. „Je to komické,“ dodala Bennetová. Autorka při tom vysvětlila, že první dáma si obvykle bere baleríny nebo nízké podpatky, když se fotí s někým menšího vzrůstu.

První dáma USA Melania Trumpová s Karen Penceovou. První dáma USA Melania Trumpová s Karen Penceovou. | Reuters

První dáma málem přišla o ledvinu

Bennetová se zaměřila i na zdravotní problémy Trumpové, která loni podstoupila operaci ledvin. Podle Bílého domu se jednalo o odstranění nezhoubného výběžku na orgánu. V nemocnici strávila týden a skoro na měsíc pak zmizela z veřejného života. Novinářka vyzpovídala blízké přátele Trumpových, podle kterých hrozilo, že první dáma přijde o ledvinu.

„Nebyla to žádná rutinní operace, byl to závažný a komplikovaný zákrok,“ popisuje Bennetová v biografii. „Podle nejbližších přátel dlouho před operací trpěla velkými bolestmi. Lékaři dohlíželi na její rekonvalescenci, protože její stav byl tak vážný, že mohla o ledvinu přijít,“ cituje Bennetová jednoho ze známých první dámy.

Novinářka: Je uzavřená, ale někdy se neuhlídá

Bennetová ve shodě s dalšími novináři uvádí, že Trumpová je neuzavřenější první dámou v historii USA. Zřídka poskytuje rozhovory a dosud se neobjevila na přední stránce žádného amerického magazínu, účty jejích sociálních sítí spravují členové jejího týmu a ona jen málokdy odhalí něco ze svého soukromí.

„Někdy se ale neuhlídá,“ píše Bennetová. První dáma ze všeho nejradši mluví o svém synovi Barronovi (13) nebo o své kampani Buďme nejlepší, z anglického Be Best. Syn je pro ni priorita, to je něco, co Trumpová zopakovala už několikrát.

„Balancuju mezi rolí první dámy a matky, ale Barron, náš syn, je pro mě na prvním místě. Stále cítím, že jsem hlavně matka a pak až první dáma. Je ve věku, kdy nejvíce potřebuje své rodiče,“ řekla letos v dubnu.

Psa v Bílém domě nakonec zamítli

Svěřila se taky s tím, že jako rodina si nejvíce pochutnají na špagetách, že osobně předělala bowlingovou místnost v Bílém domě a že Barron zatím nemá profil na žádné sociální síti. Bennetová se domnívá, že kampaň Trumpové nebude tak úspěšná jako iniciativy jejích předchůdkyň Michelle Obamové nebo Nancy Reaganové.

Pobyt Trumpových v Bílém domě se liší od ostatních prvních rodin také tím, že nemají žádného domácího mazlíčka. Trumpová podle všeho pátrala po vhodné psí rase, která by jim dělala společnost, ale nakonec se podle Bennetové společně rozhodli, že si zvíře nepořídí.

Trumpová ráda zdobí

Trumpová se podle novinářky s nadšením podílí na sváteční výzdobě Bílého domu, ať už se jedná o Velikonoce, Den nezávislosti, Díkůvzdání nebo Vánoce.

Těžce nese kritiku, kterou například loni sklidila za vánoční dekorace. Letos vyzdobila svůj současný domov v motivu „Ducha Ameriky“ a na rozdíl od loňska zatím za svou práci, které se věnovala od léta, dostala pochvalu.

otrusnik ( 8. prosince 2019 19:05 )

Myslím si, že být na jejím místě je dost těžké to ustát jak v soukromí tak pracovním tempu.

Zobrazit celou diskusi