Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krávy ve 3D brýlích: Jako Slunce, seno..., smějí se Češi Rusům. Nadojí víc?

Autor: Sabina Dračková - 
14. prosince 2019
12:37

Zajímavou novinku předvedlo nedávno ruské ministerstvo zemědělství, které se rozhodlo netradičně využít brýle na virtuální realitu. Kravám ukazují krásné krajiny, zelené louky a vodopády a Rusové doufají, že tak krávy nadojí více a navíc kvalitnější mléko. V testování jsou teprve na začátku, už nyní ale tvrdí, že jejich krávy mají minimálně lepší náladu. Podobnou metodu přitom nikoli v reálu, ale v rámci dnes již legendární televizní zábavy, zkoušel také Zdeněk Troška ve své komedii Slunce, seno, jahody...

„Kromě fyzických potřeb začali vědci věnovat větší pozornost emočnímu stavu zvířat,“ uvedlo ruské ministerstvo zemědělství a potravin moskevského regionu. Podle nich se na mléčných farmách z různých zemí ukázalo, že v klidné atmosféře se množství a někdy i kvalita mléka výrazně zvyšuje.

Rusové se odkazují i na Američany, kteří na farmách instalují do stájí automaticky rotující kartáče, které pak krávy masírují. V Moskvě se zase chlubí tím, že instalují zvuková zařízení pro vysílání klasické hudby, jejíž relaxační účinek má pozitivní vliv na produkci mléka. Proto se teď na farmě v městské části Ramensky rozhodli udělat další krok. Spojili se s IT specialisty a udělali experiment, aby prostudovali účinky virtuální reality.

Ty obecně potvrzuje i český expert. „Je možné velmi dobře působit na psychiku lidí pomocí virtuální reality. Využití virtuální reality pro navození lepší duševní pohody je funkční a řadou výzkumů prokázaný přístup,“ řekl Blesk Zprávám prezident Asociace virtuální a rozšířené reality Martin Kotek. Virtuální realita podle něj dokáže člověka od okolí naplno oddělit. „Dá se toho využít například při stresových situacích nebo pro armádu, terapeuty či lékaře,“ řekl Kotek.

Britská nezisková organizace sdružující výrobce mléka si nechala vypracovat studii, podle které má stres u skotu negativní dopad na jejich mléko. Apelovali tedy na chovatele, aby se snažili krávy nestresovat. „Může to být způsobeno špatně navrženými rutinami nebo situacemi, které mohou vést k nepříznivému a příliš agresivnímu zacházení se zvířaty, včetně frustrace a netrpělivosti u zvířat, obtíží při přemísťování skotu v důsledku špatného uspořádání budovy, časových tlaků a nefunkčního vybavení,“ popsala organizace AHDB.

Brněnští odborníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity zjistili, že by se časem mohla virtuální realita osvědčit i u lidí s neurotickými problémy. Vytvořili simulaci, která pacienty učí zvládat úzkost, pracovat se svým stresem tak, aby ho v opravdovém životě lépe zvládali.

„Pokud to bude možné a podaří se nám vše dobře zapracovat, chtěli bychom program využít na klinice a nabízet jej pacientům nejdříve v rámci výzkumu a při dobrých výsledcích pak i jako doplňkový trénink ke standardní léčbě různých psychiatrických poruch,“ říká zástupkyně přednosty Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty MU a Fakultní nemocnice Brno Elis Bartečků, která se na studii podílí.

Studie nejsou vše. Provedení podle experta pokulhává

Právě prostředí má podle analýzy univerzity Wageningen v Nizozemsku významný dopad na zdraví krav a v důsledku toho na kvalitu a množství produkovaného mléka. Na výrobě brýlí spolupracovali i s veterináři. Lidské 3D brýle vyrobili podle tvaru a velikosti kravské hlavy. Mnohé studie ukazují, že krávy lépe vnímají červené odstíny a méně zelené a modré tóny. Tomu se autoři přizpůsobili a vyrobili obrázek letního pole.

Přesný typ brýlí není známý, podle odborníka ale tento nebude zřejmě ten úplně nejlepší. „I z letmého pohledu na brýle je zřejmé, že nepodporují pohyb v osách, takže by v nich kráva měla stát na místě, jinak jí bude zážitek nepříjemný,“ uvedl pro Blesk Zprávy Martin Kotek z Asociace virtuální a rozšířené reality.

I přesto, že Kotek nápad oceňuje, upozorňuje i na další problémy. Například na to, že současné brýle na virtuální realitu nezobrazují 3D prostředí přirozeně, a tím se oči namáhají. To vede do pár desítek minut k nepříjemným pocitům, jako je pálení očí a nevolnost.

„Člověk si brýle snadno sundá, odpočine si a pokračuje. Jak ale budou tento problém řešit krávy?“ ptá se prezident Asociace virtuální a rozšířené reality. Jak Blesk Zprávám popsal, mezi lidmi se nachází procento populace, kterému virtuální realita není příjemná z důvodu oční vady či epilepsie.

Něco podobného by se prý mohlo stát i zvířatům, ty ale nemají způsob, jakým by dala najevo, že jim virtuální realita nedělá dobře. „Zdá se ušlechtilé, že vědci chtějí zlepšit stávající situaci krav, ať už k tomu mají jakékoliv pohnutky. Ale připadá mi děsivá představa, že mám na hlavě VR brýle a nemohu si je podle potřeby sundat,“ upozornil Kotek.

Od nové technologie si Rusové slibují, že ovlivní celé odvětví. „Během prvního testu odborníci zaznamenali snížení úzkosti a zvýšení celkové emoční nálady stáda,“ uvedlo ministerstvo. Jaký mají brýle na produkci mléka vliv, to budou dál zkoumat, pokud budou výsledky pozitivní, projekt se rozšíří a produkce mléka se bude modernizovat.

V Česku se experimentovat nebude

Podle českého ministerstva zahraničí se zdejší chovatelé k podobným experimentům nechystají. Podle vyjádření pro Blesk Zprávy raději budou používat metody, které jsou v současné době prokázané a v reálné praxi uplatnitelné. „Ministerstvo zemědělství nemá informace, že by se v České republice na nějaké farmě aplikovala určitá metoda zlepšení životních podmínek dojnic nebo jiného skotu či ostatních druhů nebo kategorií hospodářských zvířat pomocí virtuální reality,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

U nás můžou chovatelé získat evropské dotace na zvýšené provozní náklady, které mají, aby poskytli dobytku nadstandardní podmínky. Za tyto peníze můžou dojnicím poskytnout zvětšení lehacího prostoru, zlepšení prostředí ve stájích, ale také přístup do výběhu. To jsou totiž konkrétní věci, které podle zjištění výzkumných ústavů kravám opravdu pomáhají.

Dotace se dají získat i pro prasata, těm se z nich může zaplatit zlepšení životních podmínek v chovu nebo dostanou chovatelé peníze na zvětšení plochy pro odstavená selata. Ze státního rozpočtu jdou pak peníze třeba na ošetřování končetin dle individuálních potřeb dojnic nebo na opatření ke snížení tepelného stresu dojnic v letním období.

Češi na internetu se ale ruskou novinkou hlavně baví a ptají se, zda jde o vylepšení metody Šimona Pláničky z komedie Slunce, seno, jahody. S nadsázkou upozorňují na to, že v jihočeských Hošticích znali, co na krávy funguje už v devadesátkách. Tentokrát by se prý lépe hodilo Slunce, seno, virtuální realita.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi