Tomáš studoval Fakultu tělesné výchovy a sportu v Bratislavě a v hlavě měl, jak sám říká, jen fotbal. Život mu zásadně změnila prasklá pneumatika u auta. Jeho vůz vylétl v roce 2001 z vozovky a několikrát se otočil. „Neměl jsem zapnuté pásy, bočním okénkem mě to vystřelilo ven, našli mě čtyřicet metrů od auta,“ popisuje.

Jeho stav byl kritický, rodinu už lékaři připravovali na nejhorší. Tomáš ale zabojoval a přežil. Když se probral z kómatu, zavolal mu jeho agent, že mu domluvil angažmá ve slavném francouzském klubu Lille. On v tu chvíli ale mohl sotva částečně hýbat jednou rukou...

Nepopsatelný pocit

Dva roky to trvalo, než se mohl posadit na vozík. Na osud si ale nestěžuje, naopak, považuje se za šťastlivce. „Takovou nehodu nepřežije 99 procent lidí,“ vysvětluje Tomáš, který ve volném čase reprezentuje Slovensko v tenise na vozíku. Nikdy nerezignoval. Stále zkouší nové typy rehabilitace. V pražské Neurorehabilitační klinice Axon mohl nyní po osmnácti letech zažít pocity chodícího člověka. „Je to zajímavé, vidím, že zase jdu. Už osmnáct let jsem ten pocit neměl,“ sledoval Tomáš své střídající se nohy a obrazovku, kam se jeho „virtuální procházka“ promítala.

Mění směr chůze

Na pokyn fyzioterapeuta dokonce měnil směr chůze. Přístroj totiž dokáže citlivě vnímat svaly v té části zad, která není ochrnutím zasažena. Při chůzi je běžně zapojuje i zdravý člověk, jen si to neuvědomuje. „Nepopsatelné, skvělé, zábavné. Je to docela dřina, ale to mám rad,“ smál se Tomáš. Ve virtuální realitě už dokázal třeba sbírat houby nebo „honit“ kachny.

Nejde o zábavu

Nejdůležitější součástí přístroje lokomat jsou počítačem ovládané robotické ortézy. Jejich pohyb sledují senzory a ten se pak promítá na obrazovku jako součást virtuální reality. Nejde však jen o zábavu, ale především o rehabilitaci, umožňující procvičování pohybů, které by jinak člověk s postižením sám nedokázal.

U pacientů s dětskou mozkovou obrnou, po úrazech hlavy a páteře nebo po mrtvici pomáhá se správným nácvikem chůze. „Lokomat využívá neuroplasticity mozku, kdy přesným opakováním pohybu pomáhá vytvořit nový pohybový vzorec,“ vysvětluje primářka Jarmila Zipserová. Pacientům pomáhá zvýšit míru soběstačnosti.

Cvičení na lokomatu neproplácí zdravotní pojišťovny. 20 lekcí stojí okolo 60 tisíc. Klinika chce na problém upozornit. V rámci projektu Kosmík na Měsíc věří, že její pacienti ujdou během roku 2019 na lokomatu 384 km (vzdálenost Země a Měsíce, pokud škrtneme tři nuly). Jejich úsilí půjde sledovat na www.neuroaxon.cz.

Nová naděje?

Virtuální realita se zdá být slibným směrem rehabilitační medicíny. Velký výzkum, který vede český neurolog David Pánek, probíhá právě nyní v rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Soustředí se především na pacienty s jen částečně přerušenou míchou. U části pacientů ve studii se svalová síla zvýšila až třikrát.

Fotogalerie
9 fotografií