Ace Combat 7: Skies Unknown je klasickou leteckou arkádou, která sází především na chytlavou hratelnost, pěknou grafiku a povedené ovládání, které sedne do rukou. To byly přednosti i předchozích dílů a ve všech těchto směrech boduje naštěstí i sedmička. Její příběh se odehrává v současnosti a pojednává o válce dvou fiktivních velmocí.

Přiblblý příběh

Konflikt mezi Oseanskou federací a královstvím Erusea budete sledovat prostřednictvím videosekvencí, v nichž příběh vypráví mechanička z familie letců Avril Mead, záhadný Dr. Schroeder a další více či méně podivné postavy. Dění se ale odehrává i v oblacích, kde ho uvidíte z kokpitu bezejmenného pilota nazývaného jen volací značkou Trigger.

Ace Combat 7: Skies Unknown pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběh odehrávající se simultánně ve dvou rovinách je nejenom zmatený, ale naprosto pošahaný a ujetý. Že by ale byl zábavný, to se říci nedá, takže jsem ho po pár hodinách hraní ignoroval a upřímně jsem neměl pocit, že o něco přicházím. Samotná hra je však něco úplně jiného. Hratelnost mě pohltila ihned. Kampaň nabízí slušných 20 misí, které vydrží až na příjemných 12 hodin.

Grafika je krásná

Proletíte se v poušti, nad lesy, městy i horami. Prostředí jsou rozmanitá a pěkná, čemuž hodně pomáhá povedená grafika. Hra běží na Unreal Enginu 4, která odvádí parádní práci. Modely letadel jsou také pěkné a efekty se při průlety mračny nebo vichrnými bouřemi vůbec nešetřilo. Výsledek tak lahodí hráčovým očím, které ho ocení i v hezkém replayi.

Ace Combat 7: Skies Unknown pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Počasí hraje ostatně v Ace Combat 7: Skies Unknown velkou a významnou roli. Vítr dokáže zamávat vaším strojem tak, že dá problém ho udržet ve vzduchu. V bouři vás zase může zasáhnout blesk, po němž vypadne elektřina a vaše stíhačka se začne řítit k zemi. Počasí vám ale může i pomoci. Mračna poslouží jako dobrý úkryt, když budete chtít setřást nepřítele z ocasu.

Dvě možnosti ovládání

Se vším se dá poprat díky povedenému ovládání. Hra dokonce nabízí dvě jeho možnosti. V standardním určuje levá analogová páčka změnu směru letu do stran. V expertním, které znají pamětníci původních dílů, jde o náklon letadla. Pokud tak budete chtít změnit směr letu, budete muset zároveň pracovat i s náklonem čumáku. Jednu z ovládacích metod si jistě oblíbíte. 

Ace Combat 7: Skies Unknown pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Náplň misí je obvykle o zlikvidování všech pozemních, vodních nebo vzdušných cílů. Občas budete mít za úkol zase ochránit spřátelené letce nebo se nepozorovaně infiltrovat do nepřátelského území a vyhnout se radarům. Fandové série ocení vzlétání, přistávání i tankování ve vzduchu. Ve hře je přes 40 hratelných i nehratelných stíhaček.

Reálné i fiktivní stíhačky

Jde o reálné stroje jako Gripen, F-16C nebo MiG, ale také o fiktivní futuristická letadla. Velkou roli hrají ve hře i drony, se kterými svedete spoustu bojů. Postupem v kampani budete získávat kredity, které na přehledném stromu proměníte za nové stroje do hangáru, silnější munici a další vylepšení. Upgrady pak umístíte stíhačce do příslušných slotů. Vše je srozumitelné a přehledné.

Ace Combat 7: Skies Unknown pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

V Ace Combat 7: Skies Unknown nechybí ani multiplayer. Že by ale šlo o kdovíco propracovaného, to se říci vážně nedá. Online hra je přístupná pouze osmi hráčům, což není vůbec velké číslo. Co je však mnohem horší, je počet režimů. Hra nabízí jenom dva a to je v dnešní době setsakramentsky málo. Prvním z nich je týmový deathmatch, tím druhým je battle royal.

Není battle royal jako battle royale

Fandové her PlayerUnknown's Battlegrounds a Call of Duty: Black Ops 4 by se však neměli radovat předem. Nejde totiž o variaci na populární mód battle royale, zde je tak pojmenovaný klasický deathmatch. Online hra pro více hráčů tak po sobě zanechává nepříjemný pocit, že nás tvůrci ošidili o větší porci obsahu.

Ace Combat 7: Skies Unknown pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

PlayStation 4 verze hry má příjemnou exkluzivitu. Nejde přitom o nic menšího než o podporu virtuální reality PlayStation VR. Celou hru tak dohrát nelze, přítomna je vlastní minikampaň. Jakmile si nasadíte headset a ocitnete se přímo v kokpitu letadla, jde o nezaměnitelný pocit. V tohle PSVR naprosto válí a prominete proto i zhoršení grafiky.

Z hraní ve virtuální realitě se zvedá žaludek

Jakmile jsem však se strojem vzlétl, bylo zle! Udělalo se mi špatně jako nikdy předtím. Myslel jsem si, že už mě při hraní na PSVR nikdy nic nerozhází. Chyba lávky! Pociťoval jsem silné motání hlavy a nutkání zvracet. K nejhoršímu nedošlo, ale musel jsem si hodně zvykat. Pocit z hraní ve virtuální realitě byl ve finále dobrý.

Ace Combat 7: Skies Unknown pro PlayStation VR
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Když se v oblacích rozhlížíte kolem, máte mnohem lepší viditelnost a přehled než při sledování obrazovky televize. Navíc jde o zážitek přibližující se více skutečnosti, i když o realističnosti Ace Combat 7: Skies Unknown rozhodně není. Bohužel je obsahu pro PSVR žalostně málo. Kampaň má pouze tři mise, které dohrajete za hodinu.

Obsahu pro PSVR je málo

Pak na vás už čeká jen volný let a prohlídka letadlové lodi. To je bída bídoucí. Hraní v PSVR je tak spíše jen takovou ochutnávkou. I tak ale potěšilo. Ace Combat 7: Skies Unknown má své mouchy, které mu zalétly do motoru, ale celkově jde o hodně povedenou leteckou arkádu. A co je nejdůležitější – vůbec nedělá ostudu původním dílům. Naopak při hraní budete mít příjemný nostalgický pocit jako za starých časů.

Fotogalerie
121 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Výborná arkádová hratelnost
Povedené ovládání
Počasí výrazně ovlivňuje let
Pěkná grafika
Systém odemykání letadel a upgradů
Pocit z hraní ve VR je vtahující

Minusy:
Přihlouplý příběh
Ošizený multiplayer
Málo obsahu pro VR
Z hraní ve VR se zvedá žaludek

Infobox
Datum vydání: 18. leden 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: Avalanche Studios
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry