Není to tak, že by Call of Duty: Black Ops 4 neměl singleplayer nebo příběh vůbec. Má ho, ale pouze ve formě tutoriálu, který představí postavy a herní režimy. V Specialist Headquarters se naučíte vše potřebné a uvidíte vcelku zajímavé příběhové videosekvence. Ale pořádná kampaň to není a to je škoda. Pokud ale prahnete čistě po multiplayeru, tak vítejte. Toto je hra pro vás.

Call of Duty: Black Ops 4 by bylo možné rozdělit do tří částí. Na klasický multiplayer dále dělený dle mnoha režimů, stylovou verzi Battle Royale módu nazvanou Blackout a samozřejmě nesmrtelnou zábavu Zombies, která je s CoD nerozlučně spjata už hezkých pár let. Na nedostatek obsahu si stěžovat určitě nebudete. Je ho přehršel a často nebudete vědět, kam se vydat dříve.

Call of Duty: Black Ops 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Princip Týmového deathmatche není potřeba vysvětlovat. Domination je o obsazení tří bodů na mapě a výhře na dvě kola. Kill confirm je řežba, u níž musíte potvrdit zabití tím, že seberete psí známky padlého vojáka. Od prohry vlastního týmu se můžete spasit tím, že budete sbírat psí známky svých spolubojovníků. Hardpoint je další varianta o boj o území.

Přemisťující body musíte dobýt za každou cenu. Search & destroy je komplikovanější režim. Najít a odpálit musíte bombu, než ji protivník zneškodní. Vaše role se však prohodí, takže vám najednou jde o to opačné. Free for all je o bitvě všech proti všem. Control je pak docela zajímavá novinka. Oba týmy po pěti hráčích se snaží zajmout dvě pozice, zatímco obránci stojí proti útočníkům.

Call of Duty: Black Ops 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Chyták je v tom, že oba týmy mají po pěti životech. Další novinkou je režim Heist, v němž si hrajete na lupiče. Cenný lup musíte nejdřív získat, zajistit a odvézt na označený bod. V každém kole máte pouze jeden život, ale než je s vámi amen, mají vás možnost parťáci oživit a postavit na nohy. Pokud vás dorazí nepřítel, musíte počkat v roli pozorovatele na konec kola.

Největší novinkou je samozřejmě režim Blackout, který je klasickým a dnes tolik populárním režimem Battle Royale, který proslavily hry jako PlayerUnknown’s Battlegrounds a Fortnite. Jeho princip je až geniálně jednoduchý a návykový. Na obrovské a tím myslím opravdu veliké mapě s mnoha různými čtvrtěmi vyskočíte z vrtulníku a snesete se wingsuitem na zemi. Po seskoku nemáte žádné vybavení.

Call of Duty: Black Ops 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
První, co tedy začnete dělat, je hledání zbraní a výstroje. Hry se může zúčastnit až stovka hráčů. Každý má pouze jeden život a po vzoru Highlandera může na konci zůstat pouze jeden. Herní prostor se postupně zmenšuje a konflikty vyostřují. Pro rychlejší pohyb můžete využít vrtulníky, čtyřkolky nebo čluny. Srozumitelné, zábavné a neuvěřitelně návykové. Blackout je velká jízda. Jen grafika se mi u něj zdá trochu hroší.

Návrat hlásí i režim Zombies, v němž za zabíjení nemrtvých získáváte peníze, které měníte za zbraně a power-upy. Tento mód nebyl dosud nikdy tak propracovaný a zábavný. Scénář Voyage of Despair se odehrává na Titaniku, IX v gladiátorské aréně, Blood of The Dead v Alcatrazu a navíc je přítomný nový režim Rush, v němž s ostatními hráči soupeříte o co nejvyšší skóre.

Call of Duty: Black Ops 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Samotná akce v celé hře je správně zábavná a její tempo rychlé. Jakmile se vrhnete do víru boje, neexistuje žádná přestávka, hra vás semele a jen tak nepustí. Sklouzávání na kolenech je navíc hodně stylové. Budete se chtít zlepšovat a vyzkoušet všechny vychytávky postav. Každý specialista má svou třídu, stejně jako specifické zbraně a vylepšováky. Nemusí jít vždy o ofenzivní kousky, ale např. podpůrné předměty a schopnosti.

Do ruky se vám dostane skládací štít, oslepující granát, ničivý raketomet, granát s širokým dosahem, schopnost léčení, zásobování náboji, plamenomet, radioaktivní sud, miny z praku, psí K-9 parťák, elektrická odstřelovačka, omračování, rozšířené hledí, šipka odhalující nepřátele, gravitační úder, vystřelovací lano, revolver s uranovými kulkami, přenosný respawn, barikáda se seizmickými vlnami nebo ostnatý drát. Arén je celkem 14 a většina je nových, ale najdete i osvědčené klasiky.

Fotogalerie
73 fotografií

Vizuálně je hra až překvapivě pěkná. Textury jsou ostré, modely postav pěkně propracované, jejich animace neurazí a vše navíc běhá bleskově rychle. Stabilita online je různorodá. Někdy padá často, jindy vůbec. Lagy jsou přítomné, ale především v Blackout režimu. Call of Duty: Black Ops 4 je vážně hodně dobrá hra, která přinesla dosud nejlepší multiplayer v sérii. Kdo miluje online vřavu, pro toho je tato hra jako stvořená.

Vše o série Call of Duty přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Dosud nejlepší multiplayer v sérii
Přehršel obsahu – nevíte, kam dřív
Blackout je parádní Battle Royale režim
Zombies jsou propracovanější než minule
Pěkná grafika

Minusy:
Pořádná kampaň pro jednoho hráče citelně chybí
Lagy a občasná nestabilita hry

Infobox
Datum vydání: 12. října 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč
Výrobce: Treyarch, Raven & Beenox
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ