Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trable moderních zemědělců: Obvinili je ze špionáže, senzory jim snědly lišky

Autor: ČTK, kso - 
30. října 2019
15:34

Brněnská firma CleverFarm, která zavádí do zemědělství chytré technologie, narazila na Ukrajině na nečekané problémy. Při zavádění senzorů pro internet věcí v obří společnosti Agromino, jež hospodaří na 50 000 hektarech, ji místní agronomové podezřívali ze špionáže. Na některých rozlehlých polích zase senzory snědly lišky. Zástupce firmy Petr Zlotý uvedl, že se firma takto potýká s problémy, se kterými se dosud nesetkala.

CleverFarm několik let dodává svá chytrá řešení českým zemědělcům. Pilotní projekty rozjela i v zahraničí a tento je jedním z nich. Další jsou v Chile a Srbsku. CleverFarm nabízí na jedné straně senzory pro internet věcí (IoT) a na druhé straně mobilní aplikace, které spolu komunikují a poskytují informace o stavu úrody. Díky nim lze řídit termíny setí, hnojení a postřiků. Doplňkové služby umožňují také využívat predikční modely či satelitní snímky.

Problémy se objevily, když firma IoT senzory na Ukrajině instalovala. „První dva instalované do půdy nám po uvedení do provozu sežraly lišky. Agronom se je proto rozhodl lépe zabezpečit. Vyrobil kovové klece, které zabetonoval do země a do nich senzory umístil. Neuvědomil si, že tím vlastně tvoří Faradayovu klec, ze které senzory nemohou vysílat signál,“ popsal Zlotý. V okolí Charkova navíc agronomové novým věcem nedůvěřovali. „Senzory samotné považovali za důmyslný špionážní systém,“ řekl Zlotý. Hrubým zacházením také několik senzorů poškodili.

Nakonec však nové technologie a zástupce brněnské firmy přijali. „Rozhodujícím argumentem se stalo to, že nebudou muset jednotlivé lokality neustále objíždět, a i tak je budou mít díky aplikaci pod kontrolou,“ uvedl Zlotý. Situaci usnadnil také místní inženýr, který senzory na místě opravoval. „Doslova v polních podmínkách dokázal opravit skoro neopravitelné,“ uvedl Zlotý.

bullshit ( 30. října 2019 16:39 )

Hlavně aby to moc nepřechytračili těmi chytrými technologiemi...

Zobrazit celou diskusi