Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skripalova otrava míří na obrazovky. V seriálu s novičokem si zahraje i hvězda Hry o trůny

Autor: Darina Jíchová - 
24. listopadu 2019
21:01

Anglické město Salisbury, které je spjaté s otravou bývalého dvojitého špiona Sergeje Skripala (68) a jeho dcery Juliji, 18 měsíců po incidentu znovu zaplavili ruští agenti. Tentokrát jde ale o herce. Otrava Skripalových se totiž stala námětem třídílné dramatické minisérie, produkce se ujala stanice BBC. Skuteční Skripalovi žijí pod ochranou britské policie a dohledem odborníků, informace o jejich stavu jsou kusé. Naposledy v srpnu si Skripal stěžoval na zhoršující se zdraví. Podle posledních zpráv je v péči lékařů, uvedl deník Daily Mail.

Obyvatelé Salisbury si po březnu 2018 museli zvyknout na neustálý příliv vyšetřovatelů, novinářů, forenzních techniků a různých zvědavců. Jen co se situace trochu uklidnila, do města najel filmový štáb. BBC se pro dramatické zpracování otravy podařilo sehnat herecké hvězdy jako Rafea Spalla, známého z Jurského světu: Zánik říše nebo Marka Addyho, který zazářil jako král Robert Baratheon ve Hře o trůny.

Zatím není jasné, kdo koho hraje, nicméně na soupisce herců je také Anna Burningová, která nedávno účinkovala v divadelním představení o likvidaci Alexandra Litviněnka, dalšího ruského dvojitého exagenta. O připravovaném dramatu není mnoho informací, BBC uvedlo, že se jejich série zaměří na reakci veřejnosti na otravu Skripalových a na následné vyšetřování.

Autoři: Budeme vyprávět příběhy lidí ze Salisbury

„Je nám ctí, že můžeme vyprávět příběh lidí, kterých se události v Salisbury dotkly,“ sdělili tisku scenáristé Adam Patterson a Declan Lawn. 

Útok na Skripalovy hluboce poznamenal město, teprve letos vyšetřovatelé oznámili, že v Salisbury nejsou už žádné stopy po nervovém toxinu novičok, kterým byli otec s dcerou otráveni. Dvojice byla otrávena v neděli 4. března 2018 v salisburském parku, zhroucené na lavičce je našla procházející lékařka mimo službu.

Skripalová měla podle výpovědi svědků pěnu kolem úst a doširoka vypoulené oči, které však byly obrácené v sloup. Ona i její otec střídavě ztráceli vědomí, na místo byla přivolána sanitka a nakonec byli letecky převezeni do salisburské nemocnice. Skripalovi upadli do kómatu a lékaři dlouho pochybovali o tom, zda otravu vůbec přežijí.

Novičok v Británii zabíjel

Po třech týdnech v bezvědomí se probrala Skripalová, byla schopná mluvit a nakonec ji 9. dubna propustili z nemocnice. Ruska byla umístěná pod ochranu britských bezpečnostních služeb, na její rekonvalescenci dohlíží tým vojenských lékařů. Skripal nabyl vědomí měsíc po otravě, z nemocnice byl propuštěn 18. května, stejně jako dcera byl okamžitě převezen na „bezpečné“ místo.

Během vyšetřování skončil na intenzivní péči také policista, který se novičokem lehce přiotrávil. Toxin v Británii ale i zabíjel, účinkům jedu podlehla Dawn Sturgessová, když si zbytek novičoku nastříkala v domnění, že se jedná o voňavku, na obě zápěstí. Zbytek jedovaté látky v parfémovém flakonku našel její přítel Charlie Rowley. Oba v loni v červnu skončili v nemocnici.

Podle lékařů byla Sturgessová vystavená desetkrát silnější dávce novičoku než Skripalovi. Nejenže si jed nastříkala přímo na kůži, ale ještě si k lahvičce přivoněla a jedu se nadýchala.

Britská vláda od počátku případu z útoku na Skripalovy vinila Kreml, Rusové ale dodnes, i přes mnohé důkazy, účast na otravě odmítají. Podle britských vyšetřovatelů jsou Skripalovými traviči agenti ruské rozvědky GRU, a to Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, oba muži byli v době otravy v Británii a v Salisbury, ve městě je zachytily kamery.

Ruslan Boširov alias Čepiga (vlevo) a Alexandr Petrov alias Miškin, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizní rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. Ruslan Boširov alias Čepiga (vlevo) a Alexandr Petrov alias Miškin, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizní rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. | Reuters

Putin: Skripal je zrádce a šmejd

Na obranu Čepigy a Miškina vystoupil ruský prezident Vladimir Putin, muži jsou podle jeho slov civilisti a v Británii byli jako turisti, naopak Skripala označil za zrádce. „Zradil svou vlast. Je to zrádce a šmejd,“ nechal se slyšet Putin. Otrava Skripalových vyústila v diplomatickou roztržku Londýna a Moskvy a vyhoštění ruských diplomatů ze země. Na stranu Británie se přidala řada jejích spojenců včetně Česka.

Svědkyně: Panika v podniku, kde Skripal večeřel

Rok a půl po útoku na Skripalovy na události z března 2018 zavzpomínala i spisovatelka Amanda Worneová (47). Britka večeřela v restauraci Prezzo, ve stejném podniku, kam před otravou zavítali také Skripalovi. „Do restaurace vešla policie a evakuovali nás, panovala mezi námi panika. Zvláště po tom, co se jednomu z hostů udělalo špatně,“ sdělila Daily Mailu. Dodala, že jim bylo nařízeno nechat se vyšetřit v nemocnici a spálit všechno, co měli na sobě.

snehulak ( 25. listopadu 2019 09:47 )

Na ten sci-fi miniseriál od BBC úplně třesu. Počítám že ho ČT koupí, ať to stojí, co to stojí. Protože přežít útok smrtelným Novičokem, tam musel být zásah s pomocí mimozemšťanů. Konečně důkaz, že existují!

Zobrazit celou diskusi