Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skripalové po otravě zachránila život lékařka mimo službu, odhalila policie

Autor: Darina Jíchová - 
17. prosince 2018
22:10

Julija Skripalová, která byla v březnu společně se svým otcem a bývalým dvojitým agentem Sergejem Skripalem otrávená v anglickém Salisbury, vděčí za svůj život procházející lékařce. Aspoň podle policistů. Lékařka na dvojici v bezvědomí narazila v parku. Když si všimla, v jakém jsou stavu, okamžitě zareagovala a umístila Skripalovou do stabilizované polohy, což jí prý zachránilo život, uvedl deník Daily Mail.

Podle nově zveřejněné zprávy Skripalovou zachránila pohotová lékařka, která byla mimo služba a náhodou procházela salisburským parkem. Dosvědčují to výpovědi policistů, kteří jako první dorazili na místo. Nejprve se oni i lékaři domnívali, že se jedná o předávkování drogami. Později vyšlo najevo, že jde o otravu. K útoku byl použit nervově paralytický toxin novičok.

Seržantka Tracey Hollowayová popsala, jak si s kolegy představovali, že neděli 4. března stráví v klidu. „Vycházelo nám to zhruba do čtvrt na pět, pak nás zavolali do parku,“ uvedla ve své výpovědi. Konstábl Alex Collins dodal, že na místo se dostali během dvou minut.

Bez pomoci doktorky by zemřela

„Našli jsme ženu, jak leží na boku na zemi, byla tam s ní civilistka, která jí pomáhala – zrovna zkoumala, zda má volné dýchací cesty. Řekla nám, že je doktorka. Jsem si jistý, že kdyby tam nebyla, Skripalová by zemřela,“ prohlásil konstábl. Lékařka následně popsala, že Skripalová se třásla a zvracela, proto ji položila na zem a stabilizovala. Starala se o ni přes půl hodiny.

„Muž byl v podivném stavu, byl katatonický. Seděl ztuhle na lavičce a zíral do prázdna. Dýchal, ale na žádné podněty nereagoval,“ vysvětlil Collins a dodal: „Pokoušeli jsme se pomoct, všichni máme zdravotnický kurz.“

Konstábl dodal, že jim rychle došlo, že se nejedná o místní narkomany. Dvojice byla dobře oblečená. „Našli jsme jejich telefony. Byli v azbuce. Na předávkování to nesedělo, věděli jsme, že je něco špatně,“ policisté spěšně uzavřeli oblast, a když Skripalovy odvezla sanitka, povolali na místo hasiče v ochranných oblecích.

Kauza Skripal zahýbala světovou diplomacií

„Pod lavičkou jsme našli zvratky. Nechtěli jsme to tam nechat, nevěděli jsme, co to je,“ uvedla Hollowayová. Jelikož seržantka žije blízko Skripala, brzy se její dům stal součástí vyšetřování a musel být dekontaminován. „Řešili jsme to celý den v práci, pak jsem došla domů a bylo to to samé. O Sergejovi jsem toho moc nevěděla, nevím ani, jestli jsem ho někdy potkala. Cítím s nimi, ani jeden už nikdy nebudou moct žít normální život,“ vypověděla Hollowayová.

Útok na Skripalovy vyvolal diplomatickou roztržku mezi Velkou Británií a Ruskem. Přestože Kreml popíral svou účast na otravě bývalého agenta, sebrané důkazy ukázaly, že akci provedli agenti ruské rozvědky GRU. Skripal i jeho dcera se po několika týdnech v kómatu probrali, oba pokračují v další léčbě na bezpečném místě.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

 

provokaterka ( 18. prosince 2018 01:59 )

Blíží se vánoce,tak se objevila nová pohádka.

krista2018 ( 17. prosince 2018 23:48 )

no a to ta doktorka přežila? ale dejte s tím už pokoj

fido2 ( 17. prosince 2018 22:58 )

Dcera zrádce...jak dlouho to budeme muset číst a co Meghan a Harry? Jsou v pořádku?

Zobrazit celou diskusi