Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V případu otravy Skripalových dál chybí podezřelí, připustil poradce Mayové

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. května 2018
17:50

Britské orgány zatím neidentifikovaly osoby podezřelé z otravy bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery Juliji (33). Podle agentury Reuters to v úterý v parlamentu řekl poradce premiérky Theresy Mayové pro národní bezpečnost Mark Sedwill, a to navzdory dřívějším informacím některých médií, že se tak už stalo. Sedwill také sdělil, že byla zvýšena ochrana dalších přeběhlíků, kteří by rovněž mohli být ohroženi.

Skripal a jeho dcera byli 4. března nalezeni v bezvědomí na lavičce v anglickém městě Salisbury. Vyšetřovatelé zjistili, že byli otráveni tekutou formou nervově paralytické látky typu novičok, která byla nanesena na vstupní dveře jejich domu. Podle britské vlády je za útok s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla.

Podezřelí v případu chybí

Členové parlamentního výboru pro obranu se Sedwilla zeptali, zda už byli identifikováni podezřelí lidé stojící za tímto útokem. „Ještě ne,“ odpověděl podle Reuters poradce.

Britský list The Telegraph ve druhé polovině dubna tvrdil, že ve vyšetřování byl učiněn zásadní pokrok a britská policie a zpravodajské služby identifikovaly klíčové osoby podezřelé z útoku na Skripala a jeho dceru. Jde o takzvané zájmové osoby, které jsou už ale podle všeho zpátky v Rusku. Na konkrétní jména prý vyšetřovatele přivedlo prověřování příletů a odletů z Británie.

Ruští zběhové v ohrožení

Sedwill v dubnu informoval generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, že ruské zpravodajské služby Skripalovy sledovaly již pět let a v této souvislosti uvedl, že někteří další přeběhlíci jsou považováni za „legitimní cíle vraždy“.

Dnes k tomu ve výboru pro obranu řekl, že byly podniknuty příslušné preventivní kroky. „Policie, která je odpovědná za zajištění bezpečnosti a různé agentury prověřují bezpečnost všech lidí, kteří by mohli být tímto způsobem zranitelní,“ uvedl Sedwill.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gladio ( 2. května 2018 08:15 )

prozatím je potřeba vás zrůdy usa a nato ,kteří neustále pácháte válečné zločiny a vyvoláváte války postavit mimo zákon a soudit

Deneček ( 1. května 2018 22:49 )

Podezřelí nejsou důležití,důležité bylo obvinit Rusko a spojenci s nimi souhlasí,to je ta pravá havlistická demokracie,zlatí komunisti.

gladio ( 1. května 2018 22:11 )

 takže prolhaná mayová a johnson zajisté odstoupí ,,nebo ne?

gladio ( 1. května 2018 22:06 )

zase jste vy západní zrůdy obelhaly svět ,už pokolikáté jako ten podvod s chemickým útokem v sýrii, zhnv iráku, lži o tonkinském zálivu, o inkubátorech v kuvajtu m o anthraxum o umírněníé opozici, lži o srebrenici,lži o sestřelení mh17 ukronácky, lži o oděském masakru Pietní shromáždění Oděsa 2014 2.5 2014 výročí umučení, a upálení desítek bezbranných civilistů ukrajinskými bestiemi řízenými USA a EU http://www.novarepublika.cz/ žádný chemický útok neproběhl ,prokázaly to občané Ghúty, lékaři z Ghúty, děti které hráli komedii ve filmu bílých přileb CIA alkajdy,to je prokázáno videodokumenty USA NATO fašistické zlo provedlo další beztrestný válečný zločin krvavou občanskou válku v sýrii vyvolalo fašistické zlo USA a jeho spojenci , NATO Izrael, každá obět této války padá na hlavu USA , občanskou válku v arabských zemích puče muslimského bratrstva vyvolaly USA Vůdci arabských revolt se školili za americké peníze http://www.novinky.cz/.../231298-vudci-arabskych-revolt... Řada mladých vůdců nynějších arabských revolucí získala americký výcvik a jejich seskupení dostávala finanční podporu z USA fašistická diktatura USA ,na své nelegální okupační vojenské základně v Sýrii cvičí teroristické jednotky ,EU drží tlamu ,žádné sankce na agresivní USA nechystá http://www.novarepublika.cz/2017/12/rozvedka-informovala-o-priprave.html v Sýrii zatčeni důstojníci Britské SAS,američan, a izraelec , řídili odpor teroristů DAEŠ islámského státu - žádné předávání USA a Británii ale tyto teroristy popravit http://www.novarepublika.cz/2018/03/spojeni-mezi-britanii-daes-jiz-nelze.html Spojení mezi Británií a DAEŠ již nelze nijak skrýt islámský stát , terorismus řídí zrůdné fašistické diktatury usa a nato okamžitě vystoupit z teroristických států EU NATO ,vyhostit teroristy z USA Islámský stát vytvořily USA a Saudská Arábie prohlašuje expremiér státu Katar ,mainstream v USa i čr drží tlamy http://www.novarepublika.c

gabreta ( 1. května 2018 19:49 )

Nenapadlo tě, že Trumpeta útočil právě pro to, aby se důkazy nenašli?

Zobrazit celou diskusi