Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinka ve vyšetřování otravy Skripala: Záhadný telefonát v den útoku

Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2019
12:55

Vyšetřovatelé otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji pracují s novou hypotézou. Útočníci podle všeho čekali na signál svých nadřízených, případně spolupachatelů, který by potvrdil, že svou misi splnili. Jejich teorii potvrzuje i to, že agenti ruské rozvědky GRU, kteří mají útok na svědomí, obdrželi záhadný telefonát, napsal deník The Guardian. Útok na Skripala a jeho dceru se odehrál loni v anglickém Salisbury.

Detektivové se domnívají, že telefonát byl signálem toho, že akce agentů Anatolije Čepigy (alias Ruslana Boširova) a Alexandra Miškina (alias Alexandra Petrova) byla úspěšná. Podle nich mohli mít Rusové v záloze další tým, který by jednal v případě, že by se Čepigovi a Miškinovi nezdařilo Skripala otrávit.

Vyšetřování zůstává otevřené

Mluvčí protiteroristické jednotky Scotland Yardu uvedl, že vyšetřování otravy je stále otevřené. Jeho detaily nebyly ještě v plném rozsahu sdíleny s veřejností, policisté stále mapují pohyb Čepigy, Miškina a dalších podezřelých v Londýně a Salisbury. Telefonát měli Rusové obdržet právě po svém návratu ze Salisbury.

Stále více důkazů podle vyšetřovatelů ukazuje na to, že Čepiga a Miškin nejednali sami. Dvojice agentů do Londýna dorazila v pátek 2. března loňského roku, přiletěli z Moskvy pod falešnými jmény Petrov a Boširov. V sobotu navštívili Salisbury, kde žil Skripal. V neděli se do města vrátili a provedli útok.

Zdroj blízký vyšetřování sdělil The Guardianu, že se Miškin s Čepigou potom vrátili do svého hotelu ve východním Londýnu. Zde obdrželi záhadný hovor, krátce nato se sbalili a odjeli na letiště Heathrow, odkud odletěli zpátky do Moskvy.

Byl hovor povelem k odjezdu?

„Podle jedné z hypotéz měli dva agenti počkat na signál toho, zda uspěli. Když ho obdrželi, urychleně opustili Británii,“ uvedl zdroj. Zatím není jasné, jestli má hovor nějakou spojitost se třetím agentem GRU Denisem Sergejevem (alias Sergejem Fedotovem), který do Londýna přiletěl jen pár hodin před svými kolegy, zemi opustil stejně jako oni v neděli 4. března.

Flakónek, ve kterém byl novičok použití, jak při otravě Skripala a jeho dcery, tak i při Otravě Sturgessové a Rowleyho. Flakónek, ve kterém byl novičok použití, jak při otravě Skripala a jeho dcery, tak i při Otravě Sturgessové a Rowleyho. | Reuters

Policisté si také lámou hlavu nad tím, jak se mohla lahvička se zbytky nervově-paralytického toxinu novičok objevit v odpadkovém koši skoro 4 měsíce po otravě Skripalových. Nález flakonku od parfému, ve kterém Rusové toxin skladovali, vedl ke smrti Dawn Sturgessové (†44), jež si v domnění, že se jedná o voňavku, nastříkala novičok na zápěstí a na následky otravy poté zemřela.

Jak se dostala lahvička do koše?

Vyšetřovatelé si nejsou jisti, zda to byli agenti GRU, kdo inkriminovaný flakonek do koše odhodil. Z tohoto důvodu se zdráhají obvinit Rusy také ze smrti Sturgessové. V jejich závěru prozatím stojí, že „je vysoce pravděpodobné, že Sturgessovou otrávil stejný toxin jako Skripala“, nicméně jisté věci v obou případech „nesedí“.

„Stále ještě nemáme všechny důkazy,“ uvedl zdroj. „Existují nejen teorie o třetím muži, ale dokonce o celém záložním týmu,“ vysvětlil novinářům, aby dodal: „Odpadkový koš, ve kterém se našel flakonek, byl pravidelně vyvážen. Je nemyslitelné, že tam byl od března a byl civilistou nalezen až na konci června. Neví se ani, jestli byl zaplombovaný, když ho Charlie Rowley našel.“

Rowley předal lavičku s jedem své partnerce Sturgessové jako dárek. Oba Britové skončili kvůli otravě v nemocnici, muž pokračuje v rekonvalescenci, jeho přítelkyně bohužel nepřežila. Z otravy se zotavují také Skripal a jeho dcera, lékaři se dlouho obávali o jejich přežití. Nakonec se oba probrali z komatu, v současnosti zůstávají na tajném bezpečném místě, kde se dál léčí.

Putin tvrdí, že agenti jsou civilisté

Kauza Skripal vyvolala diplomatickou roztržku mezi Velkou Británií a Ruskem, vyústilo to ve vyhostění diplomatů reprezentující země. Na stranu Britů se přidali jejich spojenci včetně Česka a následovali jejich příkladu a vyhostili některé ruské diplomaty. Moskva stále popírá svou účast na Skripalově otravě.

Čepiga a Miškin dokonce vystoupili v televizním rozhovoru, kde tvrdili, že se v Salisbury byli podívat na katedrálu. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že muži jsou civilisté a nemají žádnou spojitost s vojenskou rozvědkou GRU. Nicméně mezinárodní investigativní skupina Bellingcat nejdříve odhalila totožnost všech tří agentů a následně poukázala na to, že spolu spolupracovali už v minulosti. V roce 2014 byli dokonce Sergejev a Miškin v Praze.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Deneček ( 20. května 2019 14:30 )

Zítra o Sněhurce.

Zobrazit celou diskusi