Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nová naděje pro rodiče motorkáře (†19), kterého zabila žena: Video a nesrovnalosti

Autor: Darina Jíchová - 
21. října 2019
23:05

Rodiče britského motorkáře Harryho Dunna (†19), který zahynul po srážce s vozem manželky amerického diplomata, mají novou naději na to, že Anne Sacoolasová neunikne trestu. Žena, která srazila jejich syna, by mohla být vydána do Británie. A to nejen díky videozáznamu nehody, který policisté předali britské prokuratuře, ale i nesrovnalostem ohledně její diplomatické imunity, uvedl deník Daily Mail.

Nehoda se stala 27. srpna nedaleko letecké základny Croughton v hrabství Northamptonshire, kde pracoval manžel Sacoolasové Jonathan Sacoolas. Američanka jela na špatné straně cesty, když zpoza kopce vyjel Dunn na své motorce, už nedokázala zareagovat a došlo ke střetu.

K místu nehody zavolala policii i záchranku, mladík na následky zranění zemřel po převozu do nemocnice.

Harry Dunn (†19) byl podle rodičů dobrý a zkušený řidič. Harry Dunn (†19) byl podle rodičů dobrý a zkušený řidič. | Facebook Justice4Harry

Trump si pozval rodiče oběti i ženu, co mladíka zabila

Zprvu Sacoolasová spolupracovala s vyšetřovateli, pak ale pod ochranou diplomatické imunity odjela do Spojených států. Charlotte Charlesová a Tim Dunn, rodiče zabitého motorkáře, se společně se svými právníky vydali za ženou do USA, pro syna chtějí dosáhnout spravedlnosti. Případ vyvolal diplomatické napětí mezi Washingtonem a Londýnem, vložil se do něj prezident Donald Trump na jedné straně a na druhé premiér Boris Johnson a ministr zahraničí Domonic Raab.

Charlesová a Dunn se minulý týden sešli s prezidentem Trumpem, který jim v průběhu hovoru sdělil, že na ně ve vedlejší místnosti čeká Sacoolasová. Britové setkání s manželkou diplomata odmítli, podle nich nebylo vhodné s ní mluvit bez přítomnosti právníků. Z počátku to vypadalo, že rodina mladého motorkáře nemá žádnou šanci dostat Američanku před britský soud, v cestě jim stála zmíněná imunita.

Jak je to s diplomatickou iminutou řidičky?

Podle posledních informací, ale Sacoolas již nezastává žádnou pozici, která by mu zaručovala diplomatickou imunitu, potvrdilo britské ministerstvo zahraničí. Napadnutelné je i to, zda se na jeho manželku v době tragické nehody vůbec ochrana vztahovala a zda britské ministerstvo zahraničí nepochybilo, když ženě dovolilo odjet do USA. To vše dává Britům šanci, aby bylo vyhověno jejich případné žádosti o vydání Američanky do Británie a zahájení soudního líčení.

Důkazy dosvědčující její vinu jsou jasné, policie má dokonce video nahrávku ze střetu. Vyšetřovatelé celou složku případu předali Úřadu prokurátora (CPS), který nyní rozhodne, zda bude zahájen proces. „No tak, pohněme s tím. Byl by to pro nás velký krok, kdyby byl vydán příkaz k extradici,“ prohlásil mluvčí rodiny Radd Seiger. „Nebyl by to jen velký krok, ale obří. Rodina by mohla vše uzavřít, najít klid a v pokoji truchlit. Není to pro nás hra, Harryho rodina trpí,“ dodal Seiger a vyzval CPS, ať si se svým rozhodnutím pospíší.

Pochybilo ministerstvo?

Opoziční labouristé požadují, aby bylo vyšetřeno, jak vláda řeší Dunnův případ. Ministerstvo zahraničí totiž po týdnech setření nehody přiznalo, že před rodinou motorkáře „tajila určité informace“. „Vše ukazuje na to, že ministr a jeho lidé měli, co skrývat. Jejich odpověď na neštěstí nebyla adekvátní. Rodině Harry Dunna nebudeme dál odpírat jejich právo na spravedlnost a odpovědi,“ vyjádřila se ke kauze stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi