Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Legenda Dakaru podlehla těžké nemoci: Na pohřeb Oldy Bražiny (†58) se svolávají motorkáři

Autor: rc - 
20. května 2019
10:32

Olda Bražina (†58) byl vášnivým motocyklovým závodníkem, který se nezalekl žádné výzvy. Celkem pětkrát se zúčastnil náročné Rallye Dakar a vždy ji dokončil. Na další závod přes saharskou poušť se už ale nevydá. Zemřel ve čtvrtek po těžké nemoci.  

Olda Bražina se narodil v roce 1961 ve Frýdku-Místku, vyučil se strojním zámečníkem a po roce 1989 začal podnikat. Nejprve dovážel ojetá auta z ciziny a pak se zaměřil na výrobu kosmetických a sanitárních prostředků. Jeho vášní však byly motorky. Svého prvního závodu se zúčastnil již v roce 1979, ovšem opravdovou výzvou se pro něj stal závod v »dunách písku«. V roce 2000 vyjel na svou první Rallye Dakar. Tehdy se startovalo v Dakaru a cílem byla Káhira. V závodu se umístil na 47. místě a o rok později byl na startu známého závodu zas. Tentokrát se mu splnil sen, protože závod vedl klasicky z Paříže do Dakaru a podařilo se mu dojet na 28. místě.

V roce 2010, kdy se závodu účastnil už popáté, udělal změnu. Rozhodl se, že náročný terén nezdolá na motorce, ale na čtyřkolce. Pro ostříleného závodníka to byla velká výzva, závod se toho roku totiž konal v Jižní Americe, kdy startem i cílem bylo Buenos Aires. „Letos to bylo v mnoha ohledech velmi těžké a pro jezdce nezáživné a to se pak těžko závodí. Jsem přesvědčen o tom, že se dala udělat ještě náročnější trať, která by však jezdce bavila. To by ostatně bylo mnohem lepší pro všechny. Závodíme také proto, abychom něco viděli a ne abychom jen drželi plyn a ničili přitom stroje na kamenitých necestách,“ řekl k závodu pro E-auto.cz Olda, kterému chyběly duny písku africké Sahary.

Zkušený závodník se však již znovu po dunách písku neprojede. Olda ve čtvrtek po dlouhé nemoci zemřel. „Za tým Memoriál Libora Podmola si dovolujeme vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým. Budeme vzpomínat na člověka a závodníka světového formátu, jakým Olin bezesporu byl!“ loučí se s ním závodníci na Facebooku. „Motorkáři a kamarádi, ve středu 14:00 ve Sviadnově v kostele, poslední rozloučení s Oldou, přijeďte na motorkách, ať mu vzdáme hold tím, co nejvíc miloval,“ stojí v dalším příspěvku.