Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pohled za 23 tisíc. Varani budou mít na ostrově Komodo exkluzivní klub

Autor: ČTK, tsv - 
7. října 2019
23:25

Indonéské úřady rozhodly, že od příštího roku turistům nezakážou vstup na ostrov Komodo, jak původně plánovaly. Ohromné množství návštěvníků totiž ohrožovalo unikátní varany komodské, kteří neměli klid na páření. Vstup na ostrovy tak zůstává neomezený, ale je podmíněn zaplacením částky 1000 dolarů (23 500 korun), uvedl web televize BBC.

Úřady původně zvažovaly, že ostrov od ledna 2020 na rok zcela uzavřou - rozhodnutí zveřejnily v červenci. Přes 100 tisíc turistů ročně totiž podle místní vlády rušilo varany při páření a líhnutí.

Turisté v současnosti při návštěvě ostrova zaplatí jednorázově deset dolarů (asi 235 Kč). Nový systém s mnohonásobně vyšším poplatkem jim zaručí přístup po celý rok.

„Lidé se budou muset stát členy a zaplatit 1000 dolarů, což jim zaručí vstup na jeden rok. Podle mě je to levné,“ vyjádřil se k rozhodnutí místní guvernér Viktor Bungtilu Laiskodat.

Místní se nakonec stěhovat nemusí

Komodo, který je součástí národního parku pojmenovaného po tomto ostrově, loni navštívilo 176 000 turistů. O deset let dříve, tedy v roce 2008, jich bylo asi 44 000. Patří k němu ještě dva velké ostrovy Padar a Rinca a řada menších ostrůvků. Původně plánovaná uzavírka se týkala jen ostrova Komodo, ostatní části parku by byly pro návštěvníky dál přístupné. Úřady počítaly i s přemístěním 2000 místních obyvatel, kteří nakonec budou moci zůstat.

Web listu The Guardian uvádí, že podle odhadů žije ve volné přírodě asi 5700 varanů komodských. Tito nejmohutnější pozemští plazi dosahují délky až 2,5 metru a hmotnosti až 90 kilogramů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi