Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Slzy, křik a pot. Policie mučila zloděje živým hadem, ukázal šokující záznam

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
12. února 2019
13:51

Pozdvižení vyvolalo video, které se poslední dny šíří sociálními sítěmi. Ukazuje policistu v Indonésii, který vyslýchá zadrženého zloděje pomocí živého hada. Pachatel má z plaza hrůzu a hystericky se brání. Strážník mu ho přesto nechává obtočeného kolem krku a v jeden moment se ho dokonce snaží nacpat muži do úst. Indonéská policie se již omluvila a slíbila, že počínání svého zaměstnance vyšetří. Informuje o tom server The Telegraph.

Je to výjev jak z minulého století. Muž, s pouty na rukou, sedí celý opocený na zemi a kolem krku má živého hada. Nad ním stojí policista a snaží se z něj dostat přiznání. Byť je z toho pachateli viditelně špatně, tečou mu slzy a zažívá záchvat paniky, strážník se jen střídavě směje a křičí.

„Kolik jsi ukradl mobilních telefonů?“ ptá se policista na videu. „Dva,“ přizná se nakonec muž. Udělá tak poté, co mu policista velice názorně vyhrožuje, že jestli mu neodpoví, strčí mu hada do kalhot a do úst. Nejde přitom o žádnou drobnou užovku, ale masivního minimálně dva metry dlouhého jedince.

Policie: Had nebyl jedovatý

K brutálnímu výslechu došlo v indonéském regionu Papua, který sousedí s Papuou-Novou Guinejí a je domovem separatistického hnutí. I pachatel byl Papuánec a odborníci na lidská práva, kteří video viděli, nevylučují, že útok byl rasově motivovaný. Papuánci nejsou indonéskými úřady oblíbení a mluví se o širší perzekuci tohoto obyvatelstva.

Indonéská policie se za použití hada omluvila. Později se ale snažila čin vysvětlit, podle ní nešlo o jedovatý druh a byl to krotký jedinec. Nikdo navíc zloděje fyzicky nebil. Jelikož ale toto vyjádření veřejnosti nestačilo a policie stále čelila kritice, nakonec uvedla, že zahájila vyšetřování. Strážníci, kteří se na výslechu podíleli, byli postaveni mimo službu.

Běžná praktika?

Videu se dostala pozornost poté, co jej na twitteru zveřejnila bojovnice za lidská práva Veronica Komanová, která se zaměřuje na obhajobu Papuánců. Severu The Telegraph vysvětlila, že ho ukázala kvůli obavám, že se v Indonésii tvoří nebezpečný precedent.

Podle Komanové to totiž není poprvé, co se policie k podobné taktice uchýlila. Měla ji použít i na aktivistu Sama Lokona, který byl zatčen minulý měsíc. „Úplně ho zbili, zkopali a jeho hlavu dávali k živému hadovi, aby z něj vynutili přiznání, že ukradl motorku,“ uvedla ochránkyně. „Mnoho západních Papuánců, kteří jsou ve vězení z politických důvodů, potvrdilo, že hady běžně používá jak policie, tak armáda,“ dodala.

Papua a Západní Papua se nachází pod indonéskou samosprávou od roku 1969 a mají status autonomních regionů. Separatistické skupiny se ale dlouho snaží, aby se provincie staly zcela nezávislými na Indonésii. Úřady na podobné pokusy obvykle reagují podrážděně.

Zobrazit celou diskusi