Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomalé lámání kolen a trhání pouty: V Číne mučí lidi jako ve středověku

Autor: mb - 
13. listopadu 2015
06:43

Lidskoprávní organizace Amnesty International zveřejnila report, který dokumentuje brutální porušování lidských práv v Číně. Policie mučí zatčené jako ve středověku, nechybí železné židle, ozubené šroubováky či rafinované mučení, kdy se vězni pomalu lámou nohy v koleně.

„Připoutali mě k železné židli s rukama za zády. Ruce jsem měl nateklé, všechno mě bolelo tak, že jsem nechtěl žít. Policajti opakovaně trhali mými pouty…pokaždé, když to udělali, řval jsem bolestí,“ popisuje měsíce ve vězení právník Yu Wensheng, který se specializuje na lidská práva. „Pokud mě pošlou zpátky do vězení, nevydržím tam. Budu držet hladovku, raději zemřu,“ dodává Yu. Kromě právníků jsou překvapivě mučeni členové vládnoucí komunistické strany. Respektive ti, kteří se dopustili korupčního jednání.

Mezi jedny z nejhorších mučení patří ta „pomalá“. Nebožákovi připoutají natažené nohy pevně k desce a následně chodidla podkládají cihlami. Zatímco vězeň nemůže stehny hýbat, mučitelé postupně zvedají jeho dolní končetiny, dokud se nezlomí v koleně. Bestiálním jednáním si chce policie vynutit přiznání k trestnému činu. Přiznání je totiž nejrychlejší cesta k usvědčení domnělého či skutečného pachatele.

Celočínský problém

„Nejedná se o problém, který se vyskytuje pouze v jedné provincii. K porušování lidských práv dochází prakticky všude. V hlavním městě Pekingu, na vesnicích, ve velkých městech, zkrátka po celé Číně,“ říká autor zprávy Patrick Poon. „Je to horší než za předchozího čínského prezidenta. Pokud se můžou takhle chovat k právníkům, představte si, jakým peklem musí projít »obyčejní« lidé,“ říká Poon.

Čína ovšem tvrdí, že mučení je v zemi zakázané a jedná se o excesy, které se snaží vymýtit. Rozhodně se prý nejedná o politiku vlády. „Čína je země, kde vládne právo. Vymáhání přiznání pomocí mučení je v Číně výslovně zakázáno zákonem. Každý, kdo bude usvědčen z mučení zadržených, bude nést těžké následky,“ okomentovalo čínské ministerstvo zahraničí zprávu Amnesty International.

taktone ( 24. listopadu 2017 10:23 )

jsou to zrudnosti a svět proti tomu nic nedělá

funebrak ( 16. června 2017 12:43 )

Jak to bylo na technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku a šéf sadistů Paroubek?

vlasta1 ( 13. listopadu 2015 09:41 )

No a co jiný kraj jiný mrav. Oni nám také neradí jak to máme dělat my. Myslíte že my děláme vše správně a oni ne?

sores ( 13. listopadu 2015 09:22 )

Lidský živočich je nepředstavitelný dobytek, zrůda a hyena! Kdybych 200 let žil, tak nepochopím jak někdo takové zvěrstvo druhému živému člověku může dělat! Už aby nás tady příroda spláchla a hodně hluboko, lidský hnus si nic jiného nezaslouží, vraždí, znásilňuje, ubližuje kde může atd.

eliska963852 ( 13. listopadu 2015 09:06 )

Zeman: "Budeme se od vás učit stabilizaci společnosti".

Zobrazit celou diskusi