Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dvě silná zemětřesení udeřila u Indonésie: Obavy z dalších mrtvých

Autor: ČTK - 
24. března 2019
09:13

U indonéského ostrova Sulawesi a u východněji položeného souostroví Moluky dnes udeřila dvě silná zemětřesení. Podle amerického geologického ústavu USGS měly první otřesy u Sulawesi sílu 5,4 stupně, o něco později pak seismologové u Moluk naměřili otřesy o síle 6,3 stupně. Informace o tom, zda zemětřesení způsobilo nějaké škody nebo zranění, zatím nejsou k dispozici. Varování před tsunami vydáno nebylo.

Ohnisko zemětřesení u Sulawesi se nacházelo asi 130 kilometrů jihovýchodně od města Palu, otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů. U Moluk mělo zemětřesení ohnisko asi 150 kilometrů severozápadně od města Ternate a vycházelo z hloubky více než 70 kilometrů.

Indonésie loni zažila dvě ničivé vlny tsunami způsobené silnými zemětřeseními. V září si vlna na ostrově Sulawesi vyžádala přes 2000 obětí. V prosinci tsunami udeřila na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra, zahynulo při tom přes 400 lidí.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Zemětřesení jsou tam proto velice častá.

Zobrazit celou diskusi