Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Krach Thomas Cook: Zaměstnanci jsou bez jídla, manažeři se topili v milionech

Autor: Darina Jíchová - 
29. září 2019
08:30

Krach jedné z nejstarších a největších cestovních kanceláří na světě Thomas Cook se výrazně dotkl také zaměstnanců britské společnosti, kteří v důsledku jejího bankrotu přišli o práci. Členové několika posádek, kteří létali s letadly cestovky, se svěřili, že kvůli tíživé situaci, v níž se firma ocitla, přišli o plat za 7 týdnů. Pro jídlo si museli chodit do potravinových bank. K slzám lítosti i vzteku je dohání fakt, že jejich šéfové si rozdělili tučné odměny, napsal deník Daily Mail.

I přes dlouhodobé finanční problémy CK Thomas Cook manažeři cestovky za posledních pět let získali na bonusech přes 590 milionů korun. Oproti tomu se plat řadových zaměstnanců neustále zmenšoval , za posledních 7 týdnů někteří pracovníci byli dokonce bez výplat.

Manažeři si přišli na miliony korun

„Hamižnost“ svých nadřízených zaměstnanci krachující společnosti nesou velmi těžce, někteří se dokonce museli obrátit na potravinové banky, jinak by nebyli schopni uživit své rodiny. Stovky pracovníků Thomase Cooka jedná s odbory, chtějí dosáhnout toho, aby jim „zasloužené“ platy byly vyplaceny.

Klienti Thomas Cook v Turecku čekají, co s nimi bude. Klienti Thomas Cook v Turecku čekají, co s nimi bude. | Reuters

Britská vláda oznámila, že bude vyšetřovat bonusy manažerů, například švýcarský výkonný ředitel Peter Fankhauser, který do funkce nastoupil v roce 2014, si na konto připsal 244 milionů korun. Manažery čeká výslech před komisí ministerstva financí.

Zaměstnanci ze zákona mají nárok na odstupné

Po krachu cestovky zůstalo v zahraničí kolem 600 tisíc turistů včetně 165 tisíc Britů a zhruba tisícovky Čechů, přes 9 tisíc zaměstnanců s bankrotem Thomase Cooka přišlo o práci. V pátek se 400 pracovníků společnosti sešlo s odbory, protože jim jejich zaměstnavatelé oznámili, že nedostanou ani výplaty, ani odstupné.

„Chování šéfů společnosti je odporné, kradou budoucnost našim dětem. Kvůli jejich chamtivosti máme zůstat bez peněz,“ jednání s odbory bylo velmi emotivní. Právníci zaměstnancům Thomase Cooka poradili, aby na své zaměstnavatele podali žalobu u pracovněprávního soudu. Podle zákoníku práce totiž mají nárok na kompenzační tříměsíční plat, protože společnost opomněla upozornit zaměstnance na blížící se krach.

„V pondělí mi měli vyplatit kolem 87 tisíc korun, splácím hypotéku, závisí na mně rodina, ale nakonec nic nedostanu,“ prohlásila matka dvou dětí Laura Tremarcová (39), která pro cestovku pracovala přes 20 let. „Od pondělí, kdy firma ohlásila bankrot a likvidaci, nespím ani nejím,“ prohlásila Betty Knightová (52), která u Thomase Cooka dělala více než 30 let.

V cestovce pracovala řada matek samoživitelek

„Láme mi to srdce, konec společnosti i chování našich manažerů. Jsou to těžké chvíle, celý život jsem byla hlavním chlebodárcem v naší rodině, teď skoro nemáme peníze. Příbuzní a přátelé nám nabídli pomoc a já vím, že se za čas finančně vzpamatujeme. V cestovce ale pracuje řada matek samoživitelek, které krach zasáhl nejvíc, je mi jich líto,“ posteskla si Knightová.

„Když přišla krize, snížili nám plat s tím, že utahujeme opasky. Nakonec nám platy zmrazili úplně a sami si dělili miliony? To smrdí a musí se to vyšetřit, jejich chamtivost mě znechutila,“ dodala Knightová.

latecia ( 29. září 2019 11:22 )

Tesi mne ze to jsou Britove. Je na case aby jim spadl hrebinek.Oni jiz vi proc...krachuje tu jedna firma za druhou- brexit.

Citronel ( 29. září 2019 10:51 )

To je strašný,teď asi budou muset nastoupit do montoven,na směny a ještě za menší plat,děsivá představa a ještě se může stát,že některý z tech manažerů jim bude šéfovat.

Zobrazit celou diskusi