Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pekelný návrat z dovolené: „V hotelu z nás udělali rukojmí,“ zoufají klienti Thomas Cook

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. září 2019
13:13

Krach jedné z největších cestovních kanceláří na světě britské CK Thomas Cook zasáhl tisíce turistů, kteří zůstali „uvězněni“ ve svých destinacích bez toho, aby věděli, kdy se vrátí domů. Pád CK Thomas Cook zastihl mj. desítky Britů na Ibize, jiné v Tunisku, kde je situace poněkud napjatá. „Drželi nás v hotelu jako rukojmí,“ komentovala situaci jedna z klientek. Tunisané se bojí, že od zkrachovalé cestovky nedostanou peníze a dovolenkáře nechtěli pustit na letiště, napsal deník Daily Mail.

V tuniském hotelu jako rukojmí zůstaly desítky Britů, to v ibizských hotelech byla situace zcela opačná a Britové se strachovali, že je vyhodí. Všichni turisté se však obávají toho, jak a kdy se vrátí domů. Svoje pocity o krachu CK Thomas Cook mnoho z nich sdílelo s novináři Daily Mailu.

Jacqui a Steve (47) Butlerovi na slunnou Ibizu dorazili teprve v sobotu a jsou plně rozhodnuti v dovolené pokračovat, i když jimi zvolená cestovka zkrachovala. „Řekl jsem dětem: začněte se bát, jen jestli se nevrátíme do prosince,“ uvedl Butler, který v Británii pracuje jako pošťák. Situaci zatím bere s nadhledem. Větší obavy o jeho návrat domů mají jeho dospělé děti (22 a 24), které zůstaly v Británii.

První dovolená po 46 letech se změnila v drama

Zaslouženou dovolenou si na Ibizu přijela užít rovněž bývalá učitelka Pet Flemingová (72), ta si ještě před odletem zašla do pobočky CK Thomas Cook. Dočetla se totiž o tom, že je firma ve finanční tísni a chtěla vědět, jak to s jejím odletem a návratem domů bude. „Chtěla jsem cestu zrušit, bála jsem se, že odletím, a nebudu se moct vrátit domů a budu mít zkažené prázdniny,“ popsala Flemingová.

„Reakce cestovky byla zvláštní, slyšela jsem, že možná uzemní jejich letadla. Na pobočce mi ale řekli, ať jsem v klidu a nedělám si starosti,“ podotkla Flemingová, která  tak na dovolenou odletěla. Pár hodin po jejím přistání na Ibize CK Thomas Cook oznámla svůj krach, podle britského ministerstva dopravy by repatriace Britů mohla zabrat až 2 týdny.

Flemingovou podle vlastních slov nejvíce „rozhorčil nedostatek informací a neochota cestovky komunikovat s klienty“. Stejný pocit s ní sdílí také Barbara Soarová (70). „Tohle je moje první dovolená od roku 1973, kdy jsem taky jela s balíčkem od Thomase Cooka. Agent cestovky se tady ani neukázal, v podstatě nemáme ponětí, co se děje a co bude dál,“ sdělila Daily Mailu Soarová.

Turistka o cestovce: Že jim to není hanba

„Očekávali jsme, že nám někdo pomůže, ale asi sami naskočili na první letadlo a letěli domů. Že jim není hanba, a přitom o problémech museli vědět dlouho,“ posteskla si Soarová. I když se lidé bojí o to, co s nimi teď bude, dovolená na Ibize pro ně neskončila. Dál si užívají sluníčka a moře.

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce | Reuters

„Nějak se domů dostaneme, nemá cenu se tím teď zatěžovat. V podstatě by mi nevadilo tu zůstat,“ prohlásila učitelka z mateřské školky Georgina Humphriesová (21). Na Ibizu vyrazila se 4 kamarádkami a podle původního plánu měly zůstat 3 dny.

V Tunisku dovolenkáře věznili v hotelu, museli se vyplatit

Zatímco na Ibize jsou Britové více méně v klidu, v Tunisku dovolenkáře v sobotu probudili s tím, aby okamžitě hotelu zaplatili deseti tisíce korun, a to i přestože měli lidé vše zaplacené přes cestovku Thomas Cook. Takové drama probíhalo v hotelu Les Orangers u letoviska Hammamet.  „Hotel zamknul hlavní bránu, kterou hlídala ochranka. Řekli nám, že jestli chceme odjet, musíme zaplatit,“ popsala situaci Sophie Reesová.

„Peníze jsme jim nedali, za pobyt jsme už zaplatili cestovce. Jedna žena, které muselo být přes 80, možná i 90 let, jim dala asi 73 tisíc korun,“ doplnila Reesová. Britové byli v hotelu „uvězněni“ několik hodin, svobodu jim vykoupil příjezd agentů z cestovky Thomas Cook, kteří majiteli hotelu podle svědků předali „obrovskou sumu peněz“.

Firma se k situaci v tuniském hotelu nevyjádřila. Velký strach měla kardiačka Jackie Wardová (58), která si na dovolenou přivezla jen přesný počet léků. Ženu zachránil hodný samaritán, který jí koupil let domů. „Přivezla jsem si léky jen do neděle, myslela jsem, že si další tabletku vezmu v pondělí, až se vrátím domů,“ uvedla Wardová.

Krach svatebních plánů

Její dcera Amy (24) sdělila reportérům stanice Sky News, že pokud by její matka léky vynechala, mohlo by to vést ke kolapsu. Matka s dcerou vyrazily na dovolenou, aby oslavily její úspěšný boj s rakovinou. Wardové pomohl další turista tisku známý pouze jako Colin, který Wardovým poskytl svá místa v letadle.

Do problémů se dostali také snoubenci Chloe Sharpeová a Paul Kerfoot (oba 27), které přístí měsíc čeká svatba na Kypru. Let a ubytování jim má zajistit CK Thomas Cook, agent, se kterým vše zařizovali, ale na jejich emaily a telefonáty nereaguje. Na svatbu vydali už 440 tisíc korun.

„Je to hrozně stresující, z cestovky se nám nikdo neozval, nereaguje ani svatební koordinátorka, která je také z Thomase Cooka. Svatba je už za měsíc, myslíme si, že asi žádná nebude… Budeme muset vymyslet něco jiného. Kypr pro nás hodně znamená, máme k němu citové pouto,“ vysvětlili snoubenci. Na obřad se mělo letět podívat přes 50 hostů, většina z nich si letenku koupila u zkrachovalé cestovky.

„Je to hodně peněz, zabralo to dva roky plánování. Šetřili jsme na to, nevíme, co bude. Obavy nám nenechají chvilku klidu, budí nás ze spaní. Stav cestovky kontroluju na internetu a informuju Chloe. Neužila si ani rozlučku, co měla o víkendu,“ uvedla matka nevěsty Jennifer Sharpeová.

O svou svatbu se bojí i další nevěsta Katy Williamsová, ta si od cestovky koupila luxusní svatební balíček v kyperské Ayia Napa. Společnosti zaplatila téměř 1,5 milionu korun. „Pokud bych musela měnit plány, znamenalo by to, že moje maminka zmešká svatbu… Je smrtelně nemocná a nemá moc času. Je to hop nebo trop. Nemůžu spát, je mi z toho zle, začínám být otupělá,“ svěřila se Williamsová.

Tísice turistů zůstaly v zahraničí

V zahraničí zůstaly tisíce turistů využívajích služeb cestovky Thomas Cook, konkrétně v Řecku je v současnosti kolem 50 tisíc klientů zkrachovalé britské cestovní kanceláře.

Zhruba 22 tisíc z nich by mělo během příštích tří dnů odletět domů. Oznámilo to dnes řecké ministerstvo turistiky. V sousedním Turecku je podle hotelové federace asi 45 tisíc turistů, kteří tam prostřednictvím firmy Thomas Cook přijeli z Británie a dalších evropských zemí.

V Řecku i Turecku panují obavy z dopadů krachu společnosti Thomas Cook na turistický průmysl. Na řeckém ostrově Kréta, kde je teď asi 20 tisíc klientů britské firmy, představitelé odvětví přirovnávají pád společnosti Thomas Cook k zemětřesení, uvedla agentura AP. Turecko by podle místní hotelové federace mohlo v důsledku krachu britského touroperátora přijít ročně o 600 až 700 tisíc turistů, napsala agentura Reuters.

Zadlužená cestovní kancelář Thomas Cook dnes oznámila, že po krachu jednání o své záchraně vstoupila do nucené likvidace. S firmou je nyní na dovolené kolem 600 tisíc lidí. Ročně jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů.

Video  Dovolená hrůzy? „Reklamovat se dá skoro vše, ale s důkazy,“ říká právnička  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Philadelphia ( 23. září 2019 19:30 )

Nechapu co si stezujou ze neodleti domu? No a co uzijte si prodlouzenou dovolenou!!

ivoadler ( 23. září 2019 16:10 )

Já jsem nějak nepostřehl, jak se o své občany stará Velká Británie. Mám dojem, že na ně se re jako každá jiná země. Co je ale zvlášť sympatické, že CK Thomas Cook krachuje úplně stejně, jako naše cestovky. Hned jsou mi Britové sympatičtější.

verca21 ( 23. září 2019 13:31 )

Cestovka přežila hospodářskou krizi 30 let minulého století, přežila 2 světové války , ale nepřežila chamtivost a nezodpovědnost současných manažérů. Jak dokáže pár pitomců zlikvidovat společnost s takovou historií, to je neuvěřitelné.

Zobrazit celou diskusi