Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čechům hrozí rušení zájezdů kvůli krachu obří cestovky Thomas Cook. Turisté hlásí potíže

Aktualizováno -
23. září 2019
15:24
Autor: ČTK - 
23. září 2019
06:38

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala. Patřila přitom i mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a na dovolené s ní je nyní přes půl milionu lidí. CK Neckermann, která v Česku krachující cestovku Thomas Cook zastupuje, nečeká problémy českých turistů. Lety jsou zaplaceny, klienti se bezpečně vrátí, CK Neckermann nicméně přestala prodávat nové zájezdy, v zahraničí je podle cestovky asi 1100 Čechů.

Služeb cestovky Thomas Cook využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 000 lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven. „Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil dnes britský úřad pro civilní letectví (CAA).

Češi si by se měli bez problémů vrátit domů

Od cestovky Thomas Cook přitom může být i v Česku několik tisíc klientů, řekl ČTK Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Problém cestovky se může podle Papeže dotknout také Čechů, kteří si koupili zájezd v Německu nebo Velké Británii. České zákony se na ně nevztahují, musí se řídit předpisy země, kde zájezd zakoupili.

Podle Papeže by se problémy neměly týkat Čechů, kteří si koupili zájezd u CK Neckermann, dceřinné společnosti působící u nás. „To je samostatný právní subjekt,“ řekl Papež o CK Neckermann, která je členem asociace. „Pokud si ovšem Češi koupili zájezd v zahraničí, ať už u Thomase Cooka v Británii nebo v Německu, tam se jich to nějakým způsobem dotknout může,“ řekl Papež.

V rámci portálu dovolena.cz, který je součástí holdingu Student Agency, je v zahraničí 40 klientů, kteří odcestovali na pobyty z těmito cestovními kancelářemi. Nacházejí se ve Španělsku, Turecku, Bulharsku a Řecku. Dnes se do Česka vrátily asi tři desítky klientů z Turecka a Bulharska, uvedla PR manažerka Student Agency Alžběta Nečasová. Nepředpokládá, že další zákazníci, kteří si zakoupili zájezdy s těmito CK, do zahraničí odcestují.

Skupina Thomas Cook zrušila podle ní jakékoliv odlety ze zahraničí, v případě klientů dovolena.cz se jednalo o odlety z Vídně či Mnichova. „U pobytů zakoupených od CK Neckermann s odletem z ČR se stále čeká na podrobnější informace pořadatele zájezdu,“ informovala ČTK Nečasová.

Neckermann ČR: 1100 českých klientů

Český Neckermann neočekává, že by mělo dojít na komplikace při návratech Čechů ze zahraničí. „Očekáváme, že všechny lety by měly letět tak, jak mají. Klienti by měli přiletět v bezpečí z destinace. Lety jsou v pořádku zaplacené. Nečekáme teď žádné extrémní problémy tohoto stylu, že by teď někdo čekal na letišti a nedostal se domů,“ řekl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek.

Cestovní kancelář Neckermann má v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1100 českých klientů. O tyto klienty se postará a zajistí jim bezpečný návrat do ČR jejich plánovaným letem, potvrdil Šrámek.

Na některých letištích však při návratech zahraničních turistů domů z dovolených dnes začala atmosféra houstnout. A to při odletech ze španělské Mallorcy či Ibizy, nebo tuniského Hammanetu.

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce | Reuters

Zruší zakoupené zájezdy?

Vzhledem k nejistotě a možným rizikům pro zákazníky, kterou na trhu cestovního ruchu oznámení o úpadku Thomas Cook Group vneslo, Šrámek z české CK Neckermann  nevyloučil, že cestovky některé již zakoupené zájezdy v nadcházejících dnech zruší.

V takovém případě se na dotčené klienty budou vztahovat běžné všeobecné obchodní podmínky a CK jim vrátí celou sumu za zaplacený zájezd zpět, dodal Šrámek v tiskovém prohlášení.

Cestovní kancelář situaci monitoruje, jde podle ní o „komplexní záležitost“. „Aktuálně jednáme o dalších krocích, prozatím insolvenci vyhlásila jenom britská odnož (Thomas Cook plc), pod kterou spadá britský touroperátor a britské aerolinky. Prozatím jiné subjekty nevyhlásily insolvenci,“ řekl Šrámek.

Turisté v Praze, ale i na Moravě a v Krumlově

Co se týče klientů zkrachovalé britské společnosti, těch mohou být po celé ČR rozprostřeny tisíce. „Thomas Cook fungoval jako cestovka, která posílá klienty nejen do Prahy, ale třeba na jižní Moravu nebo Českého Krumlova,“ řekl Papež. Tito klienti se musí spojit se svojí cestovní kanceláří, popřípadě s pojišťovnou či zastupitelským úřadem a řešit situaci jednotlivě.

Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat právě prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika. Thomas Cook s.r.o. podle údajů v Obchodním rejstříku vykázala ve finančním roce končícím 30. září 2018 čistý zisk 15,3 milionu korun, což bylo méně proti předchozímu zisku 22,5 milionu korun.

Problémy a průtahy s návratem Britů z dovolené

Součástí skupiny je například německá letecká společnost Condor, Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber (skoro 300 miliard Kč), čistá ztráta ale činila 163 milionů liber.

Německé aerolinky Condor navzdory krachu mateřské společnosti Thomas Cook pokračují v provozu. Německou vládu ale požádaly o překlenovací úvěr.

Úrad CAA dnes uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 000 britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že úřady k repatriaci najaly desítky letadel. „Je to enormní úkol, největší repatriace v době míru v historii Británie. Takže se pravděpodobně objeví problémy a průtahy,“ dodal.

22 tisíc zaměstnanců

Vedení firmy Thomas Cook dnes oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace“. „Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ uvedl dnes šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Ve světě zaměstnává asi 22 000 lidí, z toho 9000 v Británii.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce. „Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ uvedl šéf cestovní kanceláře Peter Fankhauser, když oznamoval, že firma vstupuje do nucené likvidace. Podnik během posledních dnů vedl horečná jednání s věřiteli i s britskou vládou o finanční pomoci.

Johnson: Správné, že je nezachraňujeme

Premiér Boris Johnson označil za správné, že se vláda rozhodla firmu nezachraňovat. Vládní záchrana společnosti Thomas Cook by podle něj mohla vést k tomu, že v budoucnosti by i další podniky očekávaly podobné zacházení.

Britský odborový svaz TSSA tak činí vládu zodpovědnou za krach podniku. „Vláda měla řadu příležitostí firmě Thomas Cook pomoci. Rozhodla se však pro ideologické dogma místo záchrany tisíců pracovních míst,“ uvedl šéf odborového svazu Manuel Cortes. Prohlásil také, že záchrana podniku by byla levnější než repatriace klientů.

Video  Dovolená hrůzy? „Reklamovat se dá skoro vše, ale s důkazy,“ říká právnička  - Blesk TV
Video se připravuje ...

verca21 ( 23. září 2019 13:34 )

Přežila 2 světové války a hosp.krizi 30 let, ale nepřežila hamižnost pár pitomců. Smutné

AliceNovakova3 ( 23. září 2019 13:21 )

No samozřejmě. Proč dotovat z peněz občanů něco, co nefunguje. Co se dotuje, nefunguje nikdy, taky proč se snažit, pokud přitečou další peníze.

kukuku ( 23. září 2019 12:10 )

Právo zkrachovat patří k základním vymoženostem kapitalismu.

hedvika111 ( 23. září 2019 08:36 )

že by první oběť brexitu .... evropské banky zavřely kasy??? bude hůř .... dotknete se to nás všech

Zobrazit celou diskusi