Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prodeje letních dovolených stouply oproti loňsku o pětinu. Češi si i víc připlácejí

Autor: ČTK, tva - 
12. září 2019
00:00

Zájem o letní zájezdy prodávané cestovními kancelářemi byl letos rekordní, podle Asociace cestovních kanceláří ČR stoupl meziročně až o pětinu. Průměrná cena byla 18 000 Kč na osobu a týden, stoupla tak o zhruba tisíc korun. Člen představenstva asociace Petr Kostka novinářům řekl, že za zvýšením ceny je lepší ekonomická situace Čechů, kteří si více připlácejí za čtyř- a pětihvězdičkové hotely, případně za služby.

Podle místopředsedy asociace Jana Papeže byla letošní sezona náročná kvůli odstavení letounů Boeing 737 MAX. Letecké společnosti, které kanceláře používají, podle dalšího člena představenstva Josefa Trejbala prodaly letenky za 2,8 miliardy korun, meziročně se tato suma zvýšila o pět procent.

Nejprodávanějšími leteckými destinacemi bylo Řecko, které si meziročně se zhruba půl milionem českých klientů polepšilo o desetinu, dále pak Egypt, kterému přibylo pět procent prodaných zájezdů, následovalo Turecko, Španělsko a Bulharsko. Nejvíc Čechů ale stále jezdí do Chorvatska.

Lidé chtějí aktivní dovolené

„Nejvytíženějších bylo prvních 14 dní v červenci,“ dodal Kostka. Podle asociace se stále zkracuje délka hlavní dovolené. Papež uvedl, že před deseti až 12 lety využila většina klientů zájezd na 12 až 14 nocí, v současnosti jde o sedm nocí, u klientů s dětmi i o deset. Zákazníci podle něj preferují aktivní dovolené, což se odráží v kratších pobytech, aby měli pak ještě čas a peníze jet například na kola nebo cestovat jak po ČR, tak například po Rakousku, Slovensku nebo Itálii.

Čechy láká i jižní Morava

Domácí cestovní ruch v sezoně meziročně vzrostl o pět procent, nejnavštěvovanější destinací je jižní Morava, zejména pak vinařské stezky, stoupá ale zájem i o industriální památky.

„Letošní sezona nebyla úplně obvyklá, především její začátek. Jsem pyšný na to, jak se CK s leteckými dopravci působícími na českém trhu vypořádali s uzemněním Boeingu 737 MAX,“ řekl Papež.

Boeing 737 MAX byl celosvětově odstaven po dvou nehodách, při nichž zahynulo více než 300 lidí. Boeing i letecké společnosti stále prodlužují lhůty, kdy se letadlo bude moci vrátit do vzduchu. Světové letecké společnosti musely zrušit tisíce letů a nasadit náhradní letadla, aby pokryly lety na trasách, které dříve obsluhovaly palivově úsporným letounem MAX.

Zobrazit celou diskusi