Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vyděšení turisté slavili návrat domů: Otazníky a detaily krachu obří cestovky Thomas Cook

  • Autor: Martin Valeš,Darina Jíchová,ČTK - 
    24. 9. 2019
    11:22

    Jedna z nejstarších a největších cestovních kanceláří světa hlásí bankrot, 600 tisíc turistů neví, co s nimi bude. Do skupiny Thomas Cook patří i česká CK Neckermann, krach CK Thomas Cook postihl přes tisíc Čechů, ti si na rozdíl od jiných mohou oddychnout. Jejich lety jsou zaplaceny, klienti se bezpečně vrátí, CK Neckermann nicméně přestala prodávat nové zájezdy. Bankrot legendární cestovky nešokoval pouze turisty, ale také ekonomy, podle kterých je vývoj zarážející.

  • 1.Jak došlo ke krachu cestovky?

    Cestovní gigant se 178 let dlouhou tradicí se nedokázal přizpůsobit realitě 21. století, kdy si každý může pobyt i letenku vyřídit přes internet. Druhá největší cestovka Evropy nahromadila velký dluh - jen na úroky padla až šestina tržeb, a vykazovala ztráty, loni už skoro 5 miliard korun, vlastníci a věřitelé už do ní nechtěli „cpát“ další peníze. Vyhlásila proto bankrot, přestala prodávat zájezdy a její letadla zůstala na zemi.

  • 2.V zahraničí zůstaly statisíce turistů

    Skupina má nyní po světě asi 600 tisíc turistů, mimo jiné 160 tisíc Britů a 140 tisíc Němců. Ročně cestovka vyvezla 19 milionů lidí. Po světě má 22 tisíc zaměstnanců, z toho 9000 v Británii. CK Thomas Cook prodávala zájezdy v 16 zemích, do její skupiny patří i značky Neckermann, Bucher Last Minute, Öger Tours či Air Marin.

    Cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala. Cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala. | Reuters

    Dále cestovka zahrnuje patery aerolinky s celkem 117 letadly včetně německé firmy Condor. Ta létá dál – byla zisková. Skupina též provozovala na 200 hotelů pod osmi značkami ve 47 destinacích.

  • 3.Dostanou turisté se zaplaceným zájezdem zpět své peníze

    Podle směrnice Evropské unie se všechny cestovní kanceláře musí plně pojistit proti úpadku. Při zrušení zájezdu dostanete vše zpět, nebo poměrnou část při zkrácení pobytu. Zákazník má rovněž od pojišťovny nárok na případné uhrazení zpáteční cesty - repatriaci. Návrat 160 tisíc Britů bude podle agentury Reuters zřejmě největší repatriační akcí od druhé světové války.

    Repatriace Britů začala

    Britská vláda v rámci „Operace Matterhorn“ najala čtyři desítky letadel, než je v příštích dvou týdnech vezmou domů. Pokud možno okolo původního termínu. „Největší repatriace Britů od druhé světové války,“ řekl ministr dopravy Grant Schapps. Uhradí to pojistný fond, do nějž britské cestovky povinně platí.

  • 4.Mnozí lidé uvízli v zahraničí

    Kde turisté uvázli? Kolem 50 tisíc klientů je v Řecku, z toho 20 tisíc na Krétě, dalších 45 tisíc lidí je v Turecku. Na Krétě hovoří o „zemětřesení“. Stovky až tisíce jsou i v Praze, Českém Krumlově či na jihu Moravy.

    Co se Čechů týče

    „Jakožto dceřiná společnost musíme přejít do nouzového režimu a přerušit prodeje,“ uvedl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek. Dovolená 1100 klientů má pokračovat dle plánu, lety už byly zaplaceny. „O tyto klienty se postaráme a zajistíme jim bezpečný návrat do Česka plánovanými lety,“ slíbil Šrámek.

    Ohrožené jsou ale nastávající odlety. Pobočka je však samostatným právním subjektem, a to ziskovým, bankrot nevyhlásila. Brzy by tak mohla fungování obnovit. „Musí se vyjasnit vlastnická struktura,“ upozorňuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

    Britské velvyslanectví v Praze publikovalo na sociálních sítích doporučení cestovní kanceláře Thomas Cook, aby se její klienti v případě problémů obraceli na nejbližší britské diplomatické zastoupení. Do dnešního odpoledne se ale na ambasádu žádný z klientů cestovní kanceláře s prosbou o konzulární asistenci neobrátil, uvedla na dotaz zástupkyně britského velvyslance Lucy Hughesová.

  • 5.Horor v Tunisku

    Asi největší drama si prožili turisté v tuniském hotelu Orangers v letovisku Hummametu. Hoteliéři nechali uzamknout brány hotelu, které hlídala stráž. Po klientech cestovky požadovali dodatečné platby, jednali ze strachu, že od Thomase Cooka nedostanou zaplaceno.

    „Tři autobusy nás přijely vzít na letiště, ale oni je poslali pryč,“ stěžovali si turisté. „Drží nás jako rukojmí!“ Přes noc se naštěstí situace vyřešila. Tuniská vláda incident později označila za nedorozumění a uvedla, že klienti své plánované lety stihli.

    „Není to zrovna něco, co bychom si před návratem domů přáli. Ale co můžeme dělat? Jiní lidé přišli o práci, takže na tom nejsme zase tak špatně,“ řekl agentuře Reuters na letišti Palma de Mallorca muž, který se představil jako Nick a měl spolu se svými dvěma malými dětmi odletět v neděli večer zpět domů do britského Newcastlu.

    Potíž pro dovolenkáře, zkrachovala cestovka Thomas Cook Potíž pro dovolenkáře, zkrachovala cestovka Thomas Cook | Reuters

    Nick a jeho rodina takové štěstí neměli. Agentuře Reuters se svěřili, že doufají, že místo do Newcastlu, kam měli odletět v neděli večer, se jim podaří dostat se alespoň do spoje, který míří do od Newcastlu 240 kilometrů vzdáleného Manchesteru. Ještě větší vzdálenost budou muset doma v Británii absolvovat jejich skotští kolegové. Namísto do Glasgow poletí - pokud budou mít štěstí - do Birminghamu, který je od něj 400 kilometrů daleko.

    Zkažená dovolená

    Velké zklamání prožívají klienti CK Thomas Cook, kteří se na dovolenou teprve chystali. Na špatnou komunikaci si britské agentuře PA, z níž cituje agentura DPA, postěžovali Lewis a Amy Bromileyovi z Manchesteru. Chystali se na líbánky na Maledivy. „Moje žena a já jsme zdrceni,“ řekl 25letý Lewis. Cestu si prý zarezervovali před rokem a zaplatili za ni asi 205 tisíc korun. „Teď musíme čekat na vrácení peněz a to může trvat měsíce,“ dodal.

    Lisa Godbeerová ze Sommersetu se zase těšila, že s rodinou odletí z Gatwicku do Mexika a oslaví tam na desetidenní cestě do Cancúnu své čtyřicátiny. „Jsem opravdu naštvaná a mírně v šoku,“ řekla agentuře PA. „Ještě včera jsme si dělali legraci: představte si, že odletíme do Mexika a Thomas Cook pak zkrachuje,“ svěřila se.

  • 6.Vyhazov ze Španělského hotelu

    Někteří britští turisté si stěžují, že byli v důsledku krachu cestovní kanceláře Thomas Cook vyhozeni z hotelu, kde právě pobývali. Kayleigh Robinsonová televizi Sky News například řekla, že její sestra, tchyně, neteře a synovci museli opustit hotel v Turecku, protože manažer hotelu neměl zaplaceno za zbytek jejich pobytu.

    List Daily Mirror zase píše o rodině Hutchisonových ubytované v hotelu ve španělském městě Benidorm. Vedení hotelu prý mělo obavy, že Thomas Cook nezaplatí, a požadovalo proto po rodině zhruba 26 tisíc korun. Mladí manželé a jejich pětiletý syn museli hotel opustit a najít si jiné ubytování, protože neměli dost peněz na zaplacení požadované částky.

    Turisté: Nechali nás na ulici

    Podobný příběh zažily také tři rodiny ze Skotska, které vyrazily na týdenní pobyt do Španělska. Každá z nich za něj zaplatila asi 44 tisíc korun. „Vzbudili jsme se a viděli ve zprávách, že Thomas Cook zkrachoval. Šli jsme do hotelové recepce, abychom zjistili, co se děje. Vedoucí recepce nám řekla, že pokud do poledne nezaplatíme za každou rodinu kolem 26 tisíc korun, budeme z hotelu vystěhováni," uvedl podle listu Daily Mirror člen jedné z rodin. „I kdybychom chtěli zaplatit, neměli jsme na to peníze. Byli jsme ponecháni na ulici,“ dodal.

  • 7.Šťastný návrat domů

    Británie v pondělí díky mimořádným leteckým spojům dopravila zpět do vlasti přes 14 700 klientů zkrachovalé cestovky. Oznámil to dnes britský úřad pro civilní letectví (CAA). Dalších zhruba 135 300 klientů by se mělo do Británie vrátit během 13 dnů.

    Nadšení britští klienti cestovky Thomas Cook nastupují do letadla, které je vezme domů. Nadšení britští klienti cestovky Thomas Cook nastupují do letadla, které je vezme domů. | Reuters

    „Britský úřad pro civilní letectví 23. září 2019 zahájil největší repatriaci v dobách míru, aby dopravil skoro 160 tisíc lidí zpět do Británie,“ uvedl úřad. „V pondělí se uskutečnilo 64 letů k přepravě více než 14 700 cestujících. To znamená, že CAA repatrioval přes 95 procent z těch, kteří se měli v pondělí vrátit," dodal.

    Na dnešek je podle CAA plánováno 74 letů, které by měly zpět do Británie přepravit dalších 16 500 lidí. Operace s označením Matterhorn má trvat do 6. října a celkově se plánuje více než 1000 letů. „Chceme, aby si lidé dál užívali svou dovolenou, takže je přepravíme do Británie v původně plánovaný den odletu, nebo velmi brzy poté,“ uvedl podle agentury Reuters ředitel CAA Richard Moriarty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi