Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakry vyděsily rodiče školáků: Neprůstřelné batohy pro děti jdou na dračku

Autor: Darina Jíchová - 
13. srpna 2019
21:09

Školní batohy jdou v srpnu doslova „na dračku“, to měsíc před začátkem školního roku není žádné překvapení. Ve Spojených státech je však několik týdnů po třech střeleckých masakrech, které si vyžádaly 34 obětí, zájem hlavně o neprůstřelné batohy, jejich prodej stoupl o 300 procent. Zprávu přinesl deník The Guardian.

Společnosti Bullet Blocker, TuffyPacks a Guard Dog Security, které ochranné batohy a vložky prodávají, oznámily, že týden po střelbách zaznamenaly až neuvěřitelný nárůst prodeje. Vedení firem poznamenalo, že k obdobnému trendu dochází téměř po každém útoku střelnou zbraní, tentokrát je vzrůst prodeje neprůstřelných batohů skutečně obrovský.

Rodiče radši investují do batohu, na politiky nespoléhají

Batohy skupují hlavně rodiče, kteří se obávají o bezpečnost škol, které navštěvují jejich děti, mnozí raději investují do ochranného a poněkud nákladnějšího batohu, než aby spoléhali na politiky a možné zpřísnění zákonů o kontrole zbraní.

Cena neprůstřelných batohů se pohybuje od 2700 do zhruba 11 tisíc, v nabídce jsou tašky různých barev. Společnost TuffyPacks dokonce prodávala batohy s postavičkami od Disneyho, musela je ze své nabídky ale stáhnout, protože neměla povolení k použití motivu. Místo toho uvedla na trh neprůstřelné vsadky a vložky, které se dají vložit do normálního batohu. Jedna vložka vyjde zhruba na 3 tisíce korun.

Batohy neobstojí proti samopalům

Ke třem zmíněným společnostem se letos přidala také firma ArmorMe, ta má zatím ve své nabídce pouze dva tmavé batohy, na rozdíl od zkušenějších kolegů, kteří lákají rodiče spoustou barev a druhů svého zboží. „Batoh byl v první řadě navržen tak, aby poskytl ochranu před kulkami a zvýšil šance na přežití,“ uvedla Gabi Siboniová z ArmorMe. „Zároveň si myslíme, že se jedná o hezké a stylové batohy,“ dodala.

Video  Lidé prchali z obchodů. Střelec v El Pasu jich 20 postřílel a další zranil  - Reuters / Victoria Balderrama
Video se připravuje ...

Americká média upozornila, že neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že batohy skutečně fungují a jejich neprůstřelné panely jsou schopny zastavit kulku. Společnosti, které je prodávají, čelí kritice za to, že se chlubí zárukou bezpečnosti. Jasír Šejch z firmy Guard Dog Security připustil, že batohy by zřejmě neobstály proti poloautomatickým nebo automatickým zbraním, které útočníci používají nejčastěji. Jejich batohy jsou ale plně schopné zastavit střelu z ruční zbraně nebo brokovnice.

Proti neprůstřelným školním batohům vystoupila rovněž demokratická kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová. „Nákupní seznam věcí do školy by neměl zahrnovat neprůstřelný batoh,“ prohlásila politička. „Je to morbidní,“ přiznávají společnosti.

Střelecké masakry v USA

V USA v posledních týdnech došlo ke třem střeleckým masakrům, 28. července zaútočil na festivalu česneku v kalifornském Gilroyi Santino William Legan (†19), zabil 3 lidi včetně dvou dětí a 15 dalších zranil, nakonec sám spáchal sebevraždu.

V sobotu 3. srpna došlo k útoku v texaském El Pasu, střelec Patrick Crusius (21) zde zabil 22 lidí a 25 jich zranil. Pachatel skončil ve vazbě, u soudu přiznal, že jeho cílem byli hlavně Mexičané. O den později zemí otřásl další masakr. V ohijském Daytonu řádil Connor Betts (†24), mladík zastřelil 9 lidí, včetně své sestry, a 14 osob zranil.

Zobrazit celou diskusi