Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Humři a šampus ze státní kasy: Ministr po skandálu končí, opulentní večeře hájí

Aktualizováno -
16. července 2019
16:56
Autor: Mii - 
16. července 2019
16:30

Francouzský ministr životního prostředí François de Rugy v úterý podal demisi kvůli skandálu, který se týkal jeho údajně nadměrných výdajů. Ty měl mít v době, kdy šéfoval dolní komoře parlamentu. De Rugy svůj konec oznámil na facebooku. Politik čelí obvinění, že ze státních peněz pořádal ohromné večeře, na kterých hostil drahými pochutinami soukromé přátele. De Rugy to odmítá, sebe a svou rodinu označil za oběť mediálního lynče.

Informace o možném přílišném utrácení přinesl investigativní server Mediapart. „Ten mne donutil k nezbytnému ústupu, což každý pochopí,“ uvedl de Rugy s tím, že kvůli aféře by nadále nemohl v klidu pracovat. Dodal, že chce rovněž ochránit svou rodinu a že na stránku podává trestní oznámení za urážku na cti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron později uvedl, že ministrovu rezignaci přijal. Podle francouzského tisku se neočekává, že by jméno de Rugyho nástupce bylo oznámeno ještě v úterý.

V ministerském křesle je de Rugy od září

Podle Mediapart de Rugy uspořádal nejméně deset večeří, které se měly konat mezi říjnem 2017 a červnem 2018. Své návštěvy, mezi kterými byli především přátelé jeho rodiny, hostil drahými víny a šampaňským doneseným z parlamentních sklepů. Server tvrzení podpořil sérií fotek, na kterých ministr pojídá humra a je obklopen lahvemi alkoholu.

Pro kauzu se ve Francii vžil pojem „lobstergate“ podle anglického výrazu pro humra. Mediapart také tvrdí, že de Rugy už jako ministr nechal nákladně renovovat ministerské apartmá. Server se podle deníku Le Parisien chystá zveřejnit další článek o nestandardních výdajích de Rugyho v době, kdy byl řadovým poslancem.

Nyní pětačtyřicetiletý de Rugy byl předsedou Národního shromáždění v letech 2017 a 2018. V září loňského roku v ministerském úřadě vystřídal známého ekologického aktivistu Nicolase Hulota, jenž podal demisi, protože prezident Emmanuel Macron podle něj nedostatečně souzněl s jeho ekologickým programem.

Renovace bytu za miliony z daní

Server de Rugymu především vyčítá, že si společně s manželkou „žije jako šlechta z veřejných peněz“. Večeře měl pořádat přímo v budově, kde sídlí Národní shromáždění.

Podle politika nic z toho není pravda, říká, že nikdy nezaplatil za žádnou lahev vína více než 30 euro (760 korun) a nejí humry, protože má alergii na mořské tvory. Šampaňské pak podle svých slov nepije vůbec, protože mu způsobuje bolesti hlavy.

I přes de Rugyho vytrvalé popírání se zpráva rychle rozšířila po celé zemi. Politik byl dokonce nucen denně vystupovat ve francouzském radiu Inter Radio, kde mluvil o tom, že je proti němu pořádána kampaň. Výdaje na večeře vnímá jako běžnou součást své práce, podle něj je třeba potkávat se s významnými hosty, kdy „některé znáte a některé ne“.

Na to Mediapart reagoval tak, že zveřejnil pokračování textu, ve kterém stojí, že poté, co se de Rugy a jeho žena přestěhovali do oficiálního ministerského bytu, utratili více než 63 tisíc euro (1,6 milionu korun) za renovace. Z toho 17 tisíc euro (433 tisíc korun) spolkl extravagantní šatník pro manželku. Všechny peníze šly z kapes daňových poplatníků.

Skandál kolem de Rugyho podle agentury Reuters posílil kritiku Macronovy vlády, kterou především levice obviňuje z toho, že je elitářská a příliš vzdálená obyčejným lidem. Kabinet se kromě toho stále potýká s protesty příslušníků hnutí takzvaných žlutých vest, kteří již měsíce kritizují vládní reformy a kteří v neděli narušili tradiční vojenskou přehlídku u příležitosti státního svátku.

De Rugy je čtvrtým ministrem, který podal demisi od roku 2017, kdy se Macron ujal funkce.

1917 ( 21. července 2019 11:48 )

Tak to by byl konec našich papalášů, ti žerou a chlastají za naše daně denně! Podívejte se jen na ceny jídla a chlastu v parlamentu a senátu a nejen to. Jezdí si na výlety po celém světě, třeba tem dobromil Kubera. Ten si poslední měsíc vyjel na týden do USA a potom na týden do Japonska! Co to přineslo republice a tak je to se všemi!

Zobrazit celou diskusi