Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Z Macronova sídla zmizelo sedm uměleckých děl. Ztráta soch zarazila i policii

Autor: Darina Jíchová - 
9. července 2019
20:25

Francouzské Národní centrum výtvarného umění (CNAP) si postěžovalo, že z Elysejského paláce zmizela řada uměleckých děl. Police proto zahájila pátrání, hledají sedm dřevených a terakotových soch, které dříve zdobily oficiální sídlo francouzských prezidentů. Není přesně jasné, kdy došlo k jejich krádeži, zda za vlády současného prezidenta Emmanuela Macrona, nebo už v době jeho předchůdců, uvedl deník Daily Mail.

Mezi pohřešovanými díly je také bronzová busta, ta se ztratila už v roce 2013, kdy v Elysejském paláci sídlil François Hollande. Kdy se ale ze sídla „vytratilo“ sedm soch, detektivové nevědí. „Stížnost dorazila před několika dny na pařížskou centrálu kriminalistů,“ sdělil francouzskému tisku zdroj.

„Tyto sošky nebyly ukradeny z aukční síně nebo luxusního bytu, ale ze sídla prezidenta republiky. Paříž je nechvalně proslulá v otázce krádeží výtvarného umění, ale že k nim dochází také v té nejvyšší politické instituci, zarazilo i policisty,“ dodal zdroj.

Elysejský palác, tradiční sídlo francouzských prezidentů, je plné uměleckých děl. Elysejský palác, tradiční sídlo francouzských prezidentů, je plné uměleckých děl. | Reuters

Sochy se pohřešují už šest let

Přestože CNAP s požadavkem na zahájení vyšetřování přišlo teprve teď, kurátoři se domnívají, že sochy zmizely kolem ledna 2013 nebo i dříve. Krádež datují do doby, kdy v Elysejském paláci sídlil Holland s přítelkyní Valerií Trierweilerovou a později s milenkou, televizní herečkou Julií Gayetovou.

Lidé z CNAPu zjistili, že sošky chybí, když prováděli audit děl, která byla do Elysejského paláce umístěna v letech 1879 a 1984. „Kurátoři a další členové centra začali po dílech usilovně patrát, nepodařilo se jim je ale objevit v žádných jiných sbírkách. Elysejský palác byl posledním místem jejich výskytu, proto jsou toho názoru, že sochy byly ukradeny,“ vysvětlil reportérům zdroj.

Stát „ztratil“ už tisíce děl

Z ambasád, radnic, muzeí nebo budov parlamentu už zmizely tisíce děl, která vlastní stát. Mnoho z nich kurátoři museli klasifikovat jako „permanentně ztracena“, protože se nevědělo, kde přesně byla umístěna a kdy se ztratila. Stát navíc nejevil zájem o jejich nalezení.

„Samozřejmě, ty pohřešované sochy nejsou žádné mistrovské kousky, i tak se jejich cena odhaduje na sta tisíce korun, mají rovněž historickou hodnotu,“ uvedl vrchní znalec Jean-Philippe Vachia. Doplnil, že stát se o jemu svěřené umění nezajímá, příkladem toho je objev vzácného lustru, po kterém se pátralo 25 let a který byl složen v krabici v Elysejském paláci. Vachia dodal, že i sochy můžou být někde „zastrčené“ a ne ukradené.

mak ( 10. července 2019 05:15 )

Pěknwj binec tam má. Ať si prvně uklidí doma a pak strká nos do EU.

Zobrazit celou diskusi