Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin slíbil občanům: „Bude líp.“ Varoval před novými uprchlíky a šil do prezidenta Ukrajiny

Aktualizováno -
20. června 2019
15:34
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. června 2019
12:29

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odpovídá na otázky občanů v každoročním televizním pořadu Přímá linka. Moderátoři oznámili, že pro prezidenta je připraveno 1 a půl milionu otázek, jejichž počet přitom stále narůstá. Hlavními tématy, která Putin rozebírá, jsou problémy ruské ekonomiky a snižování životní úrovně obyvatel. Putin touto formou beseduje s občany od roku 2001, dvanáctkrát to bylo ve funkci prezidenta a čtyřikrát v úřadu premiéra, pořad vysílají všechny ruské kanály.

Velká většina dotazů se týká regionálních a místních problémů, stavu ekonomiky, zdravotnictví, bytového hospodářství, životního prostředí a zásobování. Průběh besedy, která obvykle trvá tři až pět hodin, je v Rusku ostře sledován a její scénář Kreml sestavuje s ohledem na maximální zvýšení Putinovy prestiže.

Gubernátoři, šéfové regionálních samospráv a ředitelé komunálních služeb doporučení, připomínky a příkazy hlavy státu podle médií mimořádně pečlivě sledují. List Izvestija napsal, že odstraňování problémů v ruských regionech, na které si občané Putinovi stěžují, začíná mnohdy ještě dřív, než prezident na dotaz stěžovatelů odpoví.

Putin zmínil sankce

Víc než v minulosti musí dnes Putin reagovat na dotazy znepokojených občanů ohledně pětiprocentní inflace, nízkých rodinných rozpočtů, nedostatku pracovních příležitostí či problémů s likvidací komunálního odpadu. Stížnosti na platy učitelů nebo zdravotníků v přepočtu kolem 5000 až 8000 korun měsíčně, běžné v ruských regionech, kalily radostnou atmosféru přítomnosti hlavy státu, kterou organizátoři pro Putina pečlivě připravili. „Lidé píší, že život je těžší, kdy bude lépe?“ ptali se moderátoři prezidenta.

„Chtěl bych, aby běžní zaměstnanci dostávali více peněz. Mladí kvalifikovaní lidé nám kvůli nízkým platům utíkají do zahraničí, to se odrazí všude. Nebude kvalifikovaná síla a práce nebude efektivní,“ pronesl Putin.

Putin hovořil o „vnějších šocích“ typu západních sankcí, ale také o problémech ruského vnitřního trhu, které vyvolávají propad reálných příjmů obyvatel. Průměrný plat se v Rusku pohybuje kolem 16 tisíc korun, mnoho lidí ale na něj nedosáhne, řekl prezident. Tendence je podle šéfa Kremlu příznivá, stát rozšíří o miliardy financování sociálních programů. Základem je podle prezidenta zvýšení produktivity práce.

Rusko už přišlo o bilion korun

Změny v sankční politice Západu vůči Rusku nelze očekávat, prohlásil Putin v besedě. Sankce od roku 2014 způsobily Rusku škody za 1,1 bilionu korun, zatímco Evropská asi pětinásobek.  Kromě ekonomických ztrát mají sankce na ruské hospodářství i pozitivní vliv, řekl ruský prezident. Potřeba nahradit západní dovoz aktivizovala mnohá ruská průmyslová odvětví, například strojírenství, energetiku nebo zemědělství. „Mobilizovalo nás to,“ poznamenal Putin.

Kampaň kolem čínské společnosti Huawei, jejíž produkci chce řada západních států kvůli podezření z napojení na čínskou špionáž bojkotovat, je podle Putina projevem snahy zastavit hospodářský rozvoj Číny. „Totéž se děje vůči nám,“ tvrdil ruský prezident.

Kritika ukrajinského prezidenta

Jedna z moderátorek zdůraznila, že Putinovi volají i lidé z Ukrajiny, ptají se hlavně na slíbené ruské občanství pro obyvatele Ukrajiny. Putin kritizoval Zelenského za neochotu jednat se separatisty, za ozbrojené útoky a blokádu Donbasu. Prohlásil, že nevidí politickou vůli Kyjeva řešit donbaský problém.

„Zelenskyj je talentovaný člověk se smyslem pro humor, ale to, co teď vidíme, je tragédie, nikoli komedie,“ řekl ruský prezident v komentáři k mocenské změně v Kyjevě. Zelenskyj podle Putina ve volební kampani slíbil zastavení bojů v Donbasu, ale přestřelky naopak sílí. Nový ukrajinský prezident slíbil údajně odstranění blokády povstaleckých zón, která ale trvá.

Putin vyčetl Zelenskému hlavně neochotu jednat přímo se zástupci takzvaných lidových republik, které vytvořili separatisté. „Jak chce situaci řešit? V moderních dějinách neexistuje příklad, kdy by se konflikty řešily bez dialogu bojujících stran,“ prohlásil ruský prezident. „Vstřícné kroky (Moskvy) nejsou problém, zapotřebí je ale politická vůle ukrajinského vedení,“ odpověděl šéf Kremlu na dotaz ohledně možných kompromisů ze strany Ruska.

Problém čtyřiadvaceti ukrajinských námořníků, vězněných v Rusku po loňském incidentu v Kerčském průlivu, spojuje Putin s celkovou výměnou Ukrajinců zadržovaných v Rusku a Rusů vězněných na Ukrajině. „Tyto problémy nelze řešit izolovaně,“ řekl prezident.

Dialogu s USA by se Putin nebránil

Rusko má zájem o dialog se Spojenými státy, jeho možnosti ale omezuje protitlak Kongresu a kampaň před volbami prezidenta v roce 2020, oznámil Putin. „Dialog je vždy zapotřebí, bude-li zájem, jsme připraveni,“ vzkázal Putin do Washingtonu.

Ruský prezident se nezmínil o možnosti svého setkání s americkým protějškem Donaldem Trumpem na konferenci skupiny hospodářsky nejsilnějších států G20, která se uskuteční koncem června v japonské Ósace. Trump o schůzce hovořil ve středu v rozhovoru pro televizi Fox News.

Putin komentoval zprávy o údajných amerických kybernetických útocích na ruské rozvodné sítě, které se objevily v americkém tisku. „Navrhovali jsme nejednou dialog o pravidlech chování v kybernetickém prostoru. Zatím jsme žádnou pořádnou odpověď nedostali,“ uvedl v této souvislosti prezident.

Varování před novými uprchlíky

Šéf Kremlu varoval před ozbrojenými akcemi na Blízkém východě, které by mohl vyvolat útok z minulého týdne na dvojici tankerů blízko strategického Hormuzského průlivu. Američtí představitelé z něj obvinili Teherán. „Byla by to katastrofa přinejmenším pro region, vedlo by to k explozi násilí a nové vlně uprchlíků,“ předpověděl ruský prezident. Ozbrojené akce by podle něj měly těžké následky i pro jejich původce.

„Írán je šíitská země schopná jít při své obraně do krajností. Velmi bychom nechtěli, aby se to stalo,“ poznamenal Putin. Dodal, že Teherán odpovědně plní mezinárodní jadernou dohodu. „Nic neporušují, sankce jsou nepodložené,“ konstatoval.

Počet dotazů se v posledních letech ustálil kolem 2,5 milionu, letos je ale podle médií o milion nižší. Nicméně v letošním roce byla zavedená nová aplikace, díky které je zasílání otázek jednodušší. Rusové rovněž využili možnosti video hovoru.

 

Taurus70 ( 20. června 2019 22:56 )

Anonym01 skoda ze se nepotkame osobne Kripliku vysvetlil bych Ti jak se mas chovat postizena zdechlino,nebyt Sovetu tak nikdo z vas kryplu by tady nekvakal ty sracky ,chapu ze jsi intelektualne dost dole jako Prasepek umite jen kvicet a to je tak jedine co vam zbyva ,nedej Buh aby k necemu doslo internetovy hrdinove s vasim intelektem a fyzickou kondici by jste skoncili velice brzy😉😂😂😂

prasatkopepicek ( 20. června 2019 17:00 )

Z ruska nikdy nic dobreho neprislo. Bohuzel jsme byli pri ceste kdyz sli obsadit Berlin. Doted jsme se z toho nevyhrabali...
Od rusaku co nejdal.

Taurus70 ( 20. června 2019 16:48 )

Prasepepek evidentne Vasi predci patrili k Cechacskym kolaborantum jinak neni mozne aby jste krakal takove blbosti👿👿

petr366 ( 20. června 2019 16:12 )

Vypasený Hamajda omezuje svobodu slova a vyhrožuje nepokrytě občanům kriminálem a vy tu pořád jen Putin.

prasatkopepicek ( 20. června 2019 15:54 )

Putin nemuze rusum nabidnout budoucnost, tak aspon pripomina minulost.
Ikdyz hrdi na ni byt nemuzou - Stalin, Lenin, vybojne valky a obsazovani okolnich statu, umele vyvolane hladomory, desitky milionu mrtvych, nasilne presidlovani narodu, podileli se na vypuknuti 2.sv valky. Jen umorili a vycerpali nemce, nic jineho nemaji. Dost malo...

Zobrazit celou diskusi