Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Notre-Dame zavřel požár, muzea zas žluté vesty. Protesty byly plné ohně a násilí

Aktualizováno -
20. dubna 2019
21:15
Autor: ČTK, tva - 
20. dubna 2019
15:14

Ze čtvrti Bercy v Paříži v sobotu vyšli účastníci dalšího protestu hnutí takzvaných žlutých vest. Je to 23. protestní sobota v řadě a policie se připravila na případné nepokoje. Část pařížského metra zůstala uzavřená, platí zákaz pochodovat v okolí prezidentského paláce, po třídě Champs-Elysées i v blízkosti katedrály Notre-Dame, kterou na začátku týdne poškodil požár. Někteří z demonstrantů zapalovali ohně a házeli kameny na policisty, ti proti nim zakročili slzným plynem, ohlušujícími granáty a vodními děly. Zadrženo bylo nejméně 220 lidí. Jak uvedlo ministerstvo vnitra, po celé zemi demonstrovalo 27.900 lidí, z toho na 9000 ve francouzské metropoli.Kvůli nenadálým katastrofám také klesla popularita prezidenta Macrona na minimum.

V Bercy se shromáždilo něco přes tisíc lidí a vydali se k náměstí Republiky. Další proud má vyjít od baziliky Saint-Denis a dojít má k jedné z budov Sorbonny na levém břehu Seiny.

Policisté zastavili asi 200 lidí, kteří směřovali k Elysejskému paláci, zastavena byla i skupina, která chtěla jít ke katedrále Notre-Dame a vyjádřit smutek nad škodami, jež způsobil pondělní požár.

Zástupci „žlutých vest“ vyjádřili lítost nad osudem této významné pařížské stavby, avšak zároveň jim vadí, že se našli dárci miliardy eur (desítky miliard korun) na obnovu Notre-Dame, zatímco sociální požadavky hnutí zůstávají nevyslyšeny.

Protesty se konaly i v dalších francouzských městech, a to v Toulouse, Montpellier, Bordeaux a zejména v Paříži. Stejně jako určité sektory hlavního města jsou demonstrantům uzavřena také centra Lyonu a Toulouse.

Turisté z USA: Sem se asi už nevrátíme

Svědky dění v Paříži jsou i turisté. Z jednoho autobusu natáčeli scénu, kde policisté zasahovali proti nepovolené demonstraci, jako památku z dovolené. „Natáčejte, podívejte se, jak vypadá svoboda ve Francii,“ volali na ně demonstranti.

Americký pár manželů Harlowových z Kansas City do Paříže přijel jen na pár dní. Američané se nestihli podívat na katedrálu Notre-Dame, která je teď pro návštěvy uzavřena, a v sobotu měli kvůli narušené dopravě potíže dostat se do muzeí. „Nemyslím, že se sem ještě někdy vrátíme,“ řekl Paul Harlow.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Mnoho návštěvníků ale vyjadřuje solidaritu s hnutím žlutých vest. „Nemám zájem se k nim připojit, ale chápu, proč jsou rozzlobeni. Je tu mnoho nespravedlnosti,“ řekl penzista Antonio Costes, který přijel z předměstí Montreuil, aby obhlédl škody napáchané na katedrále.

Demonstranty kromě jiného rozladilo, že prezident Emmanuel Macron kvůli požáru odložil plánované vystoupení, v němž měl v pondělí ohlásit nová sociální opatření. Odložil to na příští čtvrtek. Podle žlutých vest prezident zneužil požáru k politickému účelu. Jedna ze skupin, které v sobotu vyšly do ulic, dokonce prezidenta obvinila, že „Notre-Dame nechal spálit“. Návrat k protestům na sobotu ohlásily i některé známé tváře hnutí, které se už na minulých akcích neobjevovaly.

Protesty se neobešly bez násilí a ohňů. 

Protesty žlutých vest se neobešly bez násilí a zapalování ohňů (20. 04. 2019) Protesty žlutých vest se neobešly bez násilí a zapalování ohňů (20. 04. 2019) | ČTK

Macron přestal být oblíbený

S politikou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je spokojeno pouze 27 procent Francouzů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Opinionway, který byl v sobotu zveřejněn a na nějž upozornil list Le Parisien. Podle deníku je to nejméně od nástupu Macrona do Elysejského paláce v roce 2017.

Pět procent respondentů uvedlo, že jsou s postupem nynějšího prezidenta velmi spokojeni a 22 procent je spíše spokojeno. Za nespokojené se oproti tomu označilo 30 procent dotazovaných, a 40 procent dokonce za velmi nespokojené.

Popularita klesla celé francouzské vládě - činnost většiny jejích ministrů hodnotí Francouzi čím dál hůře, napsal Le Parisien. Rekordně se též snížila popularita premiéra Édouarda Philippa, a to na 29 procent. Nejhůře z kabinetu dopadl ministr vnitra Christophe Castaner, jehož práci oceňuje jen 27 procent respondentů.

Společnost Opinionway výzkum vedla ve středu a čtvrtek na reprezentativním vzorku francouzské populace čítajícím 1057 osob starších 18 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 22. dubna 2019 15:13 )

Francie neni bezpecna min. 5 let, dva roky meli vyjimecny stav, ted 3 roky se tam vali migranti a pak se vsichni divi, ze pracujici Francouzi toho maji dost. Macron do leta nevydrzi, to se vsadim.

sairait ( 21. dubna 2019 04:23 )

jako někteří příslušníci žlutých vest i já souhlasím, aby místo onbovy notrdam byl postaven nový Lídl s Peňákem dohromady

fotrpjotr ( 21. dubna 2019 00:27 )

Provokatéři pravděpodobně z antify se zase vyřádili.

Lucio1 ( 20. dubna 2019 21:25 )

Kolem hlavního nádraží to je zvlášť zážitek...

gabreta ( 20. dubna 2019 19:10 )

Jó procházky romantickou Paříží a návštěvy památek, jsou nenávratně v perdeli! Na důvod, si každej odpoví sám!!

Zobrazit celou diskusi