Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rabování dohnalo vládu k radikálnímu kroku. Žluté vesty nesmí na Champs-Élyssée

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. března 2019
14:25

Francouzský premiér Édouard Philippe oznámil, že vláda zakáže hnutí takzvaných žlutých vest, aby své protivládní protesty konalo na určitých místech země, jedním z nich má být i legendární třída Champs-Élysées v Paříži. Nařízení má platit už od následující soboty. Vládu k tomuto kroku dohnaly demonstrace během tohoto víkendu, kdy během protestů došlo k rabování a výtržnostem, informovala stanice CNN. Philippe rovněž uvedl, že v reakci na nové násilnosti byl odvolán šéf pařížské policie.

Sobotních manifestací v Paříži se podle vládních údajů zúčastnilo kolem 10 tisíc lidí, včetně asi 1500 příslušníků „tvrdého jádra“. Právě ti podle premiéra „rabovali, ničili majetek a působili zranění“. „To jsou trestné činy. Reakce vlády musí být rozhodná,“ Philippe dodal, že se také zvýší pokuty v případě účasti na nepovolených demonstracích.

Agentura Reuters uvedla, že jedna z nejelegantnějších tříd světa - pařížská Champs-Élysées - vypadala ještě v pondělí v důsledku sobotních akcí žlutých vest spíše jako staveniště. Při osmnácté vlně protivládních protestů byly poničeny místní banky, restaurace, kavárny, novinové stánky i luxusní obchody. Vandalové neušetřili téměř žádného z hlavních obchodníků: škody sčítají prodejci jako Samsung, Tissot, Zara, Dior, GAP, Longchamp, Levis a další.

Výtržnosti a rabování

„Je tu poněkud nepořádek,“ řekl Reuters kanadský turista Michael Bilaniuk, který se přišel podívat, jak to na Champs-Élysées vypadá. „Je už to téměř jako turistická atrakce. O protestech jsme hodně slyšeli, takže chceme na vlastní oči vidět, co se stalo. Je to zajímavé,“ dodal.

Policie také zatkla pětici, která se v sobotu cestou z demonstrací ve vlaku chlubila, že během protestů a rabování na Champs-Élysées získala drahé zboží. Na čtyři muže a jednu ženu policii upozornil spolucestující, napsal deník Le Figaro. Policie u pětice našla kávovar Nespresso, náhrdelník Swarovski a oblečení značek Hugo Boss a Celio. Obvinila ji z přechovávání kradeného zboží, soud se bude konat v červnu.

Vláda chce, aby protesty byly mírové

Zákaz pořádání protestů bude platit rovněž pro náměstí Pey-Berland ve městě Bordeaux a pro náměstí  Place du Capitole v Toulouse. „Neslučujeme kriminálníky a většinu žlutých vest,“ prohlásil premiér. Zopakoval policejní bilanci, podle které bylo při sobotních protestech zraněno 60 lidí, včetně 17 policistů a jednoho hasiče.

Philippe novinářům sdělil, že se chystá policejní reorganizace, jejímž prvním krokem bylo odvolání šéfa pařížské policie Michela Delpueche, kterého ve středu nahradí Didier Lallement. Jménem vlády premiér uvedl, že chtějí dosáhnout ohlášených mírových demonstrací, jako příklad dal nedávný protest kvůli klimatickým změnám.

Protestuje se už 18 týdnů

Protivládní protesty ve Francii probíhají od 17. listopadu loňského roku, žluté vesty do ulic původně vyhnalo plánované zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují mnoho různých aspektů reformní politiky současné vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

 

mandat ( 20. března 2019 08:14 )

Zlute vesty jen protestuji, specielni oddily je zacly mlatit,strilet na demonstranty a kazdy vi, ze to niceni a rabovani ma na svedomi nekdo uplne jiny, policie sama zapalila v sobotu jednu restauraci.Je to jen zoufaly narizeni,ktere je na nic.Macron je zbabelec,ktery zije mimo realitu a doufam, ze brzy odpadne.Vcera byla po cele Francii Generalni stavka avy o tom nepisete, co jste za noviny ?

Taurus70 ( 20. března 2019 07:16 )

Zabavne je jak maintstrem dela ze se skoro nic nedeje minutovou zpravu vylozi tak ze zlute vesty jsou vandalove a jejich demonstrace jsou protiustavni a ble ,ble,ble,kdyby to bylo v Rusku tak kazdych deset minut budou mimoradne zpravy ,lide budou jasne v pravu a cely svet bude vyzyvat Putina k odchodu.To je ta vase Zidobolsevicka demokracie ktera rozklada cely svet💩💩💩

Zobrazit celou diskusi