Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žluté vesty bojují za Macronova „exmilence“. Policie nasadila slzný plyn

Aktualizováno -
2. března 2019
18:36
2. března 2019
11:47

Už šestnáctou sobotu v řadě se po celé Francii shromažďují tzv. žluté vesty, aby projevily nespokojenost s politikou prezidenta Emmanuela Macrona a jeho vlády. Účast je zatím podle vládních čísel ve srovnání s předchozími víkendy velmi nízká. Ve vícero městech vypukly střety s policií, která odpovídá použitím slzného plynu. V Paříži bylo už zatčeno 17 účastníků manifestací.

První potyčky mezi demonstranty a bezpečnostními složkami se objevily v Nantes na západě Francie, kde podle televize BFM TV pochodovalo asi tisíc lidí, přičemž ne všichni na sobě měli poznávací znak v podobě reflexní vesty. Kolem 14:00 se průvod pokoušel projít menšími uličkami, avšak cestu jim zastoupili příslušníci bezpečnostních složek. Ti následně použili i slzný plyn a demonstranti se údajně do centra Nantes vydali jinou trasou.

Slzný plyn použila policie také v Alès, kde na ni předtím z davu demonstrantů létaly různé předměty, napsala agentura AFP. Podobný scénář nastal i v Lyonu. Radikální jádro v davu zhruba 2000 lidí začalo na policisty i zde házet různé předměty, poté se ještě demonstranti snažili proniknout přes policejní zátaras do jedné z obchodních tepen města.

„Ti, co jsou i dnes v ulicích, toho nikdy nenechají, to je tvrdé jádro,“ řekl AFP zemědělec, který na lyonské shromáždění přijel z regionu Savojsko. „Pokud Macron ani trochu nepoleví na konci velké národní debaty, pak to zase začne ještě ve větším, obzvlášť když začne být hezky,“ odhadoval muž, který prý protestuje každou sobotu.

V Paříži bylo dnes naplánováno vícero manifestací žlutých vest. Už kolem poledne se několik stovek stoupenců protivládního hnutí sešlo u Vítězného oblouku, kde zněl mimo jiné pokřik „Benalla do vězení“. Jde o odkaz na bývalého Macronova bezpečnostního poradce Alexandra Benallu, který čelí obvinění, že loni na prvomájové manifestaci v Paříži v policejním převleku napadl demonstranty.

Francouzské ministerstvo vnitra uvedlo, že ke 14:00 přišlo na akce žlutých vest po celé Francii jen 5600 lidí, což je méně než polovina oproti stejnému údaji z minulého týdne. V Paříži bylo podle vládní statistiky na začátku odpoledne 1320 demonstrantů. Minulý týden vláda určila celkovou účast na manifestacích na 46.600 lidí, z toho 5800 v hlavním městě.

Shromáždění se nekonají jen ve velkých městech, což dokumentuje například pochod nedaleko Besançonu na východě Francie, kterého se účastnili i osli. Lidé podél celé trasy sbírali odpadky, uvádí v reportáži televize France 3.

petr366 ( 2. března 2019 18:57 )

Čekám kdy Petříček odsoudí ten nelidský režim ve Francii. Macrona svrhnout a pohnat před trybunál. Nato by mělo poslat nějaké humanitární bombardéry.

agfor ( 2. března 2019 13:44 )

Západnímu světu můžeme závidět jen osobnosti - Velké Británii Terezku a Francii žluté vesty.

Zobrazit celou diskusi