Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zakrnělé děti a miliony podvyživených lidí: Do KLDR patrně zamíří potravinové balíčky

Autor: Darina Jíchová - 
6. dubna 2019
10:08

Organizace OSN Světový potravinový program (WFP) i přes stávající sankce vyzvala, aby západní země v čele se Spojenými státy poslaly do zbídačené Severní Korey potravinové balíčky. „Upřednostněte děti před politickou agendou,“ žádá WFP, ředitel organizace David Beasley zdůraznil, že Severokorejci kvůli loňským povodním a extrémnímu vedru přišlo o 1,4 milionu tun produkce potravin. Kvůli tomu trpí 40 procent populace podvýživou. Nejvíce se to odráží na dětech, každé páté dítě je podle WFP zakrnělé, napsal deník The Guardian.

I přes neúspěch únorového summitu v Hanoji mezi americkým prezidentem Donaldem Trump a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který ztroskotal právě na sankcích, WFP žádá, aby do KLDR byly vyslány potravinové balíčky a další humanitární pomoc.

Bývalý guvernér Severní Karolíny a Trumpův zastánce Beasley oznámil, že situace v Severní Koreji je kritická, přes 11 milionů tamních obyvatel trpí chronickou podvýživou. Extrémní počasí Severokorejcům zničilo sklizeň rýže, brambor a sóji. Podle závěrů expertů je každé páté dítě v zemi zakrnělé.

Rusko a Čína už potraviny poslaly

„Tahle krize se nejvíce podepíše na dětech, pokud něco neuděláme. Rusko na krizi reagovalo a poslalo 50 tisíc metrických tun pšenice, zapojila se i Čína. Západ je zatím nečinný, čeká, až politici ukončí patovou situaci,“ prohlásil Beasley. „Západní státy nechtějí pomáhat Kimovu režimu. Copak ale můžeme kvůli politice nechat trpět děti?“ apeloval.

Téměř polovina obyvatele Severní Korey trpí hlady. Vláda žádá o pomoc OSN Téměř polovina obyvatele Severní Korey trpí hlady. Vláda žádá o pomoc OSN | profimedia

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo tento týden uvedl, že doufá, že Trump a Kim se v „nejbližších měsících“ znovu sejdou. Prezident Trump se ale hned po nezdařilém summitu nechal slyšet, že další schůzka není jistá. Jednání mezi USA a KLDR se zastavila na tématu odvolání sankcí, které v plné či určité míře požadovala KLDR, Američané na oplátku chtěli „úplnou a nezvratitelnou“ denuklearizaci. Na tu ale zatím KLDR není připravená.

Severokorejci se na OSN obrátili sami

„Pokud by se dohodli, jsem si jistý, že by se pozornost západu obrátila na humanitární krizi, které Severokorejci čelí,“ vysvětlil Beasley. Připomněl, že do KLDR byli vyslaní odborníci, aby zmapovali situaci. „Pokud data ukazují, že stav je vážný, že sucha naprosto zničila produkci, pojďme pomoct nevinným dětem a rodinám s nadějí, že se brzy vyřeší i politické napětí,“ zopakoval svou prosbu Beasley.

Ředitel WFP vyzdvihl, že Kimův režim umožnil vstup expertů do země, aby dokázal, že jeho žádost o pomoc je nutná k záchraně životů. „S představiteli režimu jsem byl zcela upřímný. Řekl jsem jim, že náš výzkum musí být nezávislý, abychom zjistili, jak to skutečně v zemi vypadá a zda je pomoc západních sponzorů potřebná,“ popsal Beasley.

„Pustili nás, kam jsme chtěli. Potřebují pomoct, oni sami to vědí. To oni přišli za námi do našeho hlavního sídla v Římě. Dostali se do tížívé situace,“ dodal Beasley. Reportéry Guardianu zajímalo, zda oslovil také prezidenta Trumpa. Podle Beasleyho Bílý dům o jejich výzvě ví, doplnil, že se obrací na řadu možných sponzorů.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky." Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi