Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Prezidentem Ukrajiny bude možná komik Zelenskyj. Hlavu státu si už zahrál

Autor: ČTK, Mii - 
1. dubna 2019
10:10

Nejen na Slovensku se o víkendu konaly prezidentské volby. Novou hlavu státu si volili i na Ukrajině, tady šlo ale zatím jen o 1. kolo. Vedle stávajícího prezidenta Petra Porošenka vyrazil do boje komik Volodymyr Zelenskyj nebo expremiérka Julija Tymošenková. Po sečtení hlasů z poloviny okrsků vede Zelenskyj, do druhého kola nejspíš postoupí s Porošenkem. Příštím prezidentem Ukrajiny se tak má šanci stát herec, který se proslavil televizní rolí, ve které hrál právě prezidenta.

Státní volební komise oznámily výsledky po sečtení hlasů z více než 45 procent volebních okrsků. Podle nich v prvním kole hlasování získal Zelenskyj 30,16 procenta hlasů, Porošenko 16,69 a Tymošenková 13,08 procenta hlasů.

Účast dosáhla 63,52 procenta, z 29,6 milionu oprávněných voličů hlasovalo 18,8 milionu Ukrajinců.

Znamená to, že by do druhého kola voleb hlavy státu měli postoupit Zelenskyj a Porošenko. To odpovídá i poznatkům z průzkumů provedených u volebních místností. Zelenskyj podle čtyř anket získal přes 30 procent hlasů, Porošenko necelých 18 procent. Tymošenková by na třetím místě měla dostat kolem 14 procent hlasů.

Politická strana pojmenovaná po seriálu

Zelenskyj je v politice nováček, mezi Ukrajinci je ale velmi známý. Svou kandidaturu tento herec, scénárista, režisér a podnikatel oznámil na Silvestra loňského roku a záhy se stal podle průzkumů jedním z favoritů voleb.

Zelenskyj je zakladatelem a majitelem televizní a produkční společnosti Kvartal 95, ze které pochází populární komediální seriál Sluha národa. V něm hrál obyčejného učitele historie, jenž se překvapivě stane prezidentem. Loni v březnu si také Zelenskyj nechal zaregistrovat politickou stranu pojmenovanou po seriálu - Sluha národa.

Seriál se vysílá od roku 2015 na televizi 1+1, za kterou podle spekulací ukrajinských médií stojí vlivný ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj. Právě vztah s tímto podnikatelem, který se před lety nepohodl s kyjevskou vládou a prezidentem Petrem Porošenkem, a přišel tak o post dněpropetrovského gubernátora, může podle některých politologů Zelenskému uškodit.

Narodil se ve městě Babiše ml. 

Příběh Zelenského je spjat s průmyslovým městem Kryvyj Rih (dříve psáno jako Krivoj Rog), kde se v roce 1978 narodil. Jde o to samé město, kde měl být syn českého premiéra Andreje Babiše. Komik zde vystudoval práva na Ekonomickém institutu, který spadá pod Kyjevskou národní ekonomickou univerzitu, právnické praxi se nikdy nevěnoval.

Místo toho se vydal hereckou cestou. Již jako sedmnáctiletý na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových (KVN), ve kterém různé týmy soupeří ve vtipných odpovědích na otázky, improvizacích na zadaná témata a dalšími humoristickými scénkami.

Zelenskyj kolem sebe soustředil stejně smýšlející lidi a založili si úspěšnou komediální skupinu Kvartal 95, ze které v roce 2003 vybudoval televizní stejnojmenné studio.

Je ženatý, s manželkou Jelenou mají dceru a syna.

salto ( 2. dubna 2019 07:07 )

Snad na Ukrajině nenapáchá tolik škod, jako u nás jistý "dramatik".

petr12 ( 1. dubna 2019 10:29 )

určitě lepší než fašistujicí Porošenko s banderovcema,a tunelářka!!

Pavel Smejkal ( 1. dubna 2019 10:29 )

Je mi těch Ukrajinců líto. Stále jen si myslí, že nejdůležitější je plivat na Putina a Rusko a za to jim "západ" vyřeší jejich ekonomickou situaci a s radostí je jako odměnu přijme do své náruče a oni se vůbec nebudou muset prát s pravdou tržní ekonomiky v interním i globálním pohledu. Použil bych heslo z brožury Jehovistů " Probuďte se !!!!"

Zobrazit celou diskusi