Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Děvky!“ Prezident Filipín se opřel do žen i kněžích: „Bůh jim dal penis a udělal chybu“

Autor: Darina Jíchová - 
12. března 2019
12:25

Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte se počátkem týdne účastnil události oslavující výjimečné ženy v armádě a policii. Místo, aby prezident vyzvedl zásluhy žen a řekl pár slov o rovnosti pohlaví, jak se očekávalo, spustil Duterte tirádu. Stěžoval si na to, že ženy kritizují každé jeho slovo, shromážděné policistky a vojačky označil za „šílené ženské a d*vky“, napsal deník Guardian. Minulý týden podobně zaútočil na filipínské kněze.

Celý jeho projev se nesl v misogynním tónu, zaměřoval se nejen na ženy v bezpečnostních složkách, ale i na ženy obecně. Duterte lamentoval nad tím, jak ho „ženy připravují o svobodu projevu“. „Kritizujete každé mé slovo,“ prohlásil.

Během speciální konference se téměř nezmínil o podílu žen na obraně země. Byla to Duterteho druhá řeč, kde se „obul“ do svých kritiků. Minulý týden vystoupil proti filipínskému duchovenstvu, které nesouhlasí s jeho tvrdou válkou proti drogovým gangům.

Duterte: Všichni kněží jsou hloupí

Zaútočil hlavně na kněze. „Máme vůbec nějaké inteligentní kněze? Všichni jsou hloupí! Ženy by se jich měly vyvarovat, jakmile vás dostanou do rohu a nasajou vůni vašeho těla, začnou o vás usilovat,“ radil prezident ženám. Duchovní označil za hlupáky, hlavně kvůli jejich celibátu. „Bůh jim dal penis, udělal chybu. Co s ním dělají? Mlátí s ním ráno o dveře?“ nechal se slyšet. Následně vyzval kněze, aby během mší nekritizovali jeho vládu.

Jeho proslov rozzuřil nejen filipínskou církev, ale také ženy. „Proč bychom měly poslouchat rady od takového mača a sexisty?“ uvedlo několik zástupkyň levice. Prezident na to reagoval během svého pondělního výstupu na konferenci. „Miluju a obdivuju ženy, proto mám doma dvě, to znamená, že je mám rád,“ jeho slova se setkala s naprostým tichem. Jen zřídka se někdo při Duterteho řeči zasmál.

Přestože jeho projev mnohé ženy naštval, samy Filipínky se nechaly slyšet, že to u jejich prezidenta není žádná novinka. Často vtipkuje na účet žen, zlehčuje znásilňování a například loni vyzval, aby vojáci stříleli komunistické povstalkyně do vagíny. Pobouřil také, když se vrhl na provdanou reportérku a políbil ji na rty.

Duterte litoval, že se nemohl účastnit znásilnění

V rámci své prezidentské kampaně v roce 2016 dokonce politoval, že se nemohl účastnit skupinového znásilnění australské misionářky, která byla napadena během vězeňských nepokojů na Filipínách v roce 1989. Žena na následky zranění zemřela.

I přes prezidentovo kontroverzní chování jeho popularita neklesá, na 76 procent Filipínců podporuje jeho vládu. Zarážející je i to, že podle průzkumů se za jeho prezidentury zlepšilo postavení žen v zemi. „Tyto údaje by měly umlčet všechny, kteří tvrdí, že prezident Rodrigo Duterte je misogyn,“ prohlásil prezidentský mluvčí Salvador Panelo.

Zobrazit celou diskusi