Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Robot vítězil v pokeru, teď pracuje pro Pentagon. Vymýšlí vojenské strategie

Autor: Mii - 
29. ledna 2019
09:25

Pro svět informatiky to byl historický moment. Když před dvěma lety umělá inteligence známá jako Libratus vyhrála proti skupině hráčů v Texas Hold'em pokeru v přepočtu 40 milionů korun, mluvilo se o tom, že počítače konečně začínají mít všeobecnou inteligenci. Aby ve hře mohla vyhrát, musela přemýšlet velmi komplexně a reflexně. Toho si všiml Pentagon, který robota najal a chce po něm pomoc s vymýšlením vojenských strategií. Informuje o tom server Business Insider.

Svět pokeru se doteď s výhrou Libratu nesmířil. Umělá inteligence dokázala přesně předpovědět, jak ostatní hráči budou reagovat, až nakonec „odcházela“ z celého turnaje s hlavní cenou. Byl to šok proto, že oproti například šachům, kde má hráč neustále dostupné všechny informace o pohybu protihráče, u pokeru není jisté, jaké karty člověk drží.

Důležitou roli navíc hraje řeč těla a blafování, které se musel počítač naučit. A naučil. Vše bylo možné díky technologii nazvané výpočetní teorie her, která (jak název napovídá) nutí počítač tvořit automatická rozhodnutí na základě teorie her. To je jeden z oborů aplikované matematiky, ve kterém se analyzuje spektrum konfliktních rozhodovacích situací.

Pomocník při vymýšlení strategií

Za Libratem stojí výzkumníci z Carnegie-Mellonovy univerzity, kteří od památné výhry v pokeru přemýšleli, jak schopnosti jejich umělé inteligence využít v praxi. Nakonec během loňského roku založili startup Strategy Robot, kde se rozhodli upravit její algoritmy pro vládní a vojenské použití.

Podle Tuoamse Sandholma, zakladatele startupu, je to logický krok. Teorie her má široké využití, od sociologie, přes politologii po ekonomii, přičemž právě válečnictví je odjakživa hlavní oblastí, kde se uplatňuje. Libratus proto může sloužit k simulaci bojových strategií, při kterých se bude tvářit jako nepřítel a armáda bude vymýšlet, jak se mu bránit.

Sandholmovy malé firmy si rychle všimlo americké ministerstvo obrany, které se rozhodlo přesně k tomu účelu technologii pronajmout. Obě strany uzavřely kontrakt na dva roky a Pentagon startupu zaplatí 10 milionů dolarů (225 milionů korun). Konkrétní detaily, k jakému projektu chce americká armáda Libratus využít, odmítlo ministerstvo sdělit.

Pentagon nicméně bude asi překvapen. Profesionální pokeroví hráči, kteří se s umělou inteligencí utkali, byli v šoku hlavně z toho, jak často měnila strategie – chvíli hrála velice defenzivně a jindy velice agresivně. „Je to zvláštní, protože člověk se necítí pod tlakem, ale když se podívá na skóre, uvědomí si, že prohrál na plné čáře,“ vysvětloval Sandholm.

Obavy se zvětšují

Americká armáda není jediná, která projevila zájem o moderní technologie typu umělé inteligence. Do podobných oblastí hojně investuje Čína a Rusko, kde dokonce prezident Vladimir Putin loni vyslovil domněnku, že „umělá inteligence se stane novým vládcem světa“.

Ne všichni lidé jsou z toho faktu šťastní. Pentagon se například již v minulosti snažil využít umělou inteligenci v rámci Projektu Maven, jen místo specializovaných, jako je Libratus, chtěl použít ty komerčně dostupné. Pomáhat s tím měl Google, kde proti tomu protestovaly tisíce zaměstnanců – nechtěli asistovat s výrobou „zabijáckých robotů“.

Sandholm si však nemyslí, že by z armádního použití umělé inteligence plynula rizika. „Myslím, že to udělá svět bezpečnější,“ řekl.

Zobrazit celou diskusi