Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ošetření pod mostem: Lékaři v terénu zachraňují bezdomovce. Ti umírají i kvůli studu

Autor: Nikola Forejtová - 
26. ledna 2019
07:30

Lidé často oddalují návštěvu lékaře, protože se bojí vyšetření čí výsledků. Některým ale brání v ošetření špatné sociální zázemí či duševní onemocnění, často se s tím potýkají lidé bez domova. Například bezdomovce Eduarda musel sociální pracovník k lékaři v podstatě „dotáhnout“. „Tito lidé se ostýchají jít k doktorovi, stydí se za své hygienické návyky nebo jim to sociální fobie nedovolí,“ vysvětlil Blesk Zprávám Přemysl Kramerius z Armády spásy (AS). Z toho důvodu rozjíždí charita speciální projekt, kdy se vydá lékař za pacienty doslova pod most.

Dostat člověka bez domova k lékaři je téměř boj s větrnými mlýny. Kromě absence dokladů se někteří stydí navštívit specializované ordinace i kvůli hygienickým návykům, které si na ulici osvojili. Stejně to měl i pan Eduard. „Pracoval v uranových dolech a propadl gamblingu. Nakonec skončil na ulici, kde ho zasáhla mrtvice a od té doby je odkázán na berli,“ vypráví sociální pracovník.

Podle něj pan Eduard dávno rezignoval na svoji situaci, a když se s terénním sociálním pracovníkem poznal, ani mu neodpovídal. Nakonec se jej povedlo dostat k praktické lékařce a díky dennímu centru Armády spásy a projektu Nocleženek může vést téměř normální život. Dokonce čeká na bydlení se sociální službou. 

Pan Eduard má nyní jiskru naděje Pan Eduard má nyní jiskru naděje | Armáda spásy

Světlejší zítřky snad čekají i na pana Milana. „Rapidně se mu zhoršoval zdravotní stav. Naštěstí jsme situaci zachytili včas a podařilo se nám zařídit občanský průkaz, kartičku pojištěnce, a dokonce se nám jej podařilo evidovat na úřadu práce,“ poskytla pro Blesk Zprávy příběhy z praxe Nikola Bitalová z Armády spásy, která také spravuje projekt „Nocleženky“. 

Charitě může poděkovat také bezdomovec David. Tento údajně velmi šikovný pracant si zranil nohu na brigádě a neměl kde a jak odpočívat. Spolu s neplatným občanským průkazem se nemohl evidovat na úřadě a než se vše povedlo dořešit, skončil i s vážným zraněním na ulici. „Klienta se naštěstí podařilo uzdravit, obrátil se o pomoc sám. Dochází pravidelně přespávat do nocleháren a našel si i práci,“ uvedla Bitanová.

Ošetření přímo pod mostem

Armáda spásy se nakonec rozhodla řídit dle pořekadla „Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře“. V únoru tak přišla s novým projektem. „Díky velkému zájmu o Nocleženky – dárkový poukaz pro bezdomovce na jedno přespání - jsme dokázali uvést do pohybu projekt ordinací pro lidi bez domova,“ vysvětlil Přemysl Kramerius a dodává, že se prozatím rozjíždí „zkušební“ verze v Ostravě, kde už chodí lékařka přímo mezi lidi bez domova. Letos se chystá rozšíření i do Brna. 

Projekt se rozjíždí pomalu kvůli omezeným finančním prostředkům, ale díky solidaritě Čechů už pomalu nabývá na síle. „Především v období Vánoc se finanční i hmotné dary znatelně zvýší. Letos dokonce o dvojnásobek než loni,“ říká Kramerius a dodává, že by rád věnoval upřímné a srdečné poděkování všem, kteří přispěli svou trochou do mlýna.

Ne všechny dary jsou ale žádoucí.Rok od roku roste informovanost lidí o problematice lidí bez domova. Roste také zájem darovat jak věcné, tak i peněžní dary. Nestává se to sice často, ale především u kontejnerů na oblečení máme problém, že do nich lidé hází odpadky,“ poznamenává na závěr Kramerius.