Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naděje pro tisíce lidí s rakovinou: Mayová chce využít umělou inteligenci

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2018
15:50

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila nový ambiciózní plán. Chce, aby lékaři při diagnostikování rakoviny využívali pomoci umělé inteligence (AI). Podle expertů by tato metoda mohla zachránit deseti tisíce životů. Do roku 2035 by se úmrtnost na rakovinu měla snížit o 22 tisíc lidí. K odhalení choroby by díky AI došlo ještě předtím, než se objeví její příznaky, napsal deník Telegraph.

Mayová chce, aby Národní zdravotnická služba (NHS) začala při diagnostikování využívat různých „chytrých technologií“. Za pomoci AI by měla být NHS schopná snadno a rychleji odhalit přítomnost rakovinotvorných buněk v těle. AI projde genetické informace pacientů, jejich lékařské záznamy a vyhodnotí jejich zlozvyky, na tomto základě pak stanoví, kdo patří mezi jedince ohrožené rakovinou. 

Podle britského Sdružení pro výzkum rakoviny na tuto nemoc v roce 2016 zemřelo přes 166 tisíc lidí. Mayová prohlásila, že chce, aby během 15 následujících let patřila AI mezi běžné diagnostické praktiky.

AI je podle skenu z magnetické rezonance zjistit, zda je pacient patří mezi rizikové jedince. (ilustrační foto) AI je podle skenu z magnetické rezonance zjistit, zda je pacient patří mezi rizikové jedince. (ilustrační foto) | profimedia

Včasná diagnóza je základ

Do roku 2033 by se tak měl rapidně snížit počet obětí, které si ročně rakovina vyžádá. „Pozdní diagnóza je nejčastějším důvodem, proč pacienti s rakovinou umírají. Pokud by se nám nemoc podařilo odhalit dříve, zachránili bychom více lidí,“ nechala se slyšet Mayová.

„Nyní máme k dispozici neuvěřitelně pokrokovou technologii, která je schopná analyzovat obrovské množství dat, a s tím, jak rychle se vyvíjí kupředu, ji za nedlouho budeme moct využívat i k diagnotiskování a boji proti nemocím,“ prohlásila premiérka. Její plán plně podpořilo Sdružené pro výzkum rakoviny. „Je to revoluční způsob, jak zvítězit v boji nad rakovinou,“ uvedl mluvčí charitativního sdružení Harpel Kumar.

Uměla inteligence rozpozná infarkt, rakovinu i mrtvici

„Brzká diagnóza je základ. Čím dříve o nemoci víme, tím lépe jsme schopni s ní bojovat,“ dodal Kumar. Mayová se chce zasadit o to, aby lékaři umělou inteligenci využívali i při diagnostikování i chronických nemocí jako cukrovka, demence nebo srdečné choroby. Nedávná studie nadace British Heart Foundation prokázala, že AI je schopná zanalyzovat skeny z magnetické rezonance, díky kterým je možné u rizikových pacientů předejít infarktu nebo mozkové mrtvici.

„Práce s AI by usnadnila práci lékařům, zároveň by však pomohla i pacientům. Už teď máme důkazy o tom, že je spolehlivější, než současná technika, kterou nemocnice využívají,“ uvedl ředitel nadace Simon Gillespie. „Náš cíl je jasný, chceme, aby 3 ze 4 lidí, u kterých je rakovina diagnostikovaná, přežili. Tento záměr hodláme naplnit do roku 2034,“ slíbil Gillespie.

Zobrazit celou diskusi