Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do škol vrátí uniformy po 50 letech, schválili to rodiče. Jde o rovnost, tvrdí Francouzi

Autor: Darina Jíchová - 
6. listopadu 2018
20:48

Šest státních základních škol ve francouzském městě Provins oznámilo, že pro žáky hodlají zavést nošení uniforem. Pro Francii nejsou školní stejnokroje žádnou novinkou, nicméně už 50 let uniformy ve školách nejsou povinné. Většina rodičů rozhodnutí škol přivítala, rovněž ministr školství Jean-Michel Blanquer uvedl, že je to dobrý nápad, informoval deník Guardian.

Šest provinských škol ve spolupráci s místní radnicí v červnu tohoto roku uspořádaly malé volby. Rodiče v nich uváděli, zda si přejí, případně nepřejí, aby jejich děti ve školách nosily uniformy. Přes 60 % rodičů se rozhodlo pro stejnokroj. 

Šestice škol neopomenula ani názory dětí a na počátku školního roku je nechala vybrat si, zda budou uniformu nosit, nebo ne. Nošení úboru se týká žáků ve věku 6 až 11 let.

Uniformy nejsou povinné

Jednání škol vyzdvihl také ministr školství Blanquer. Uvedl, že uniformy podporují „školní hrdost“ a zároveň „rovnost mezi dětmi“. Ministr dodal, že vláda nemá v úmyslu obnovit povinné nošení uniforem. Toto nařízení bylo zrušeno v roce 1968.

Možnost nosit uniformu se ve školách v Provinsu týká 759 žáků. Školy jim nabízejí desetidílný stejnokroj včetně dvou modrých polokošilí a svetrů. Všechny části soupravy nesou městský znak a národní motto: „Svoboda, rovnost, bratrství“. Sada oblečení vyjde rodiče na necelé 4 tisíce korun, pokud má rodina více než jedno dítě, platí pouze 50 % ceny. Rodiče, kteří si uniformu pro své děti nemůžou dovolit, mají právo zažádat o dotaci.

Šest škol ve francouzském městě Provins zavedlo nošení uniforem. Součástí desetidílné soupravy je i oblečení na tělocvik. Šest škol ve francouzském městě Provins zavedlo nošení uniforem. Součástí desetidílné soupravy je i oblečení na tělocvik. | reprofoto/twitter

Menším dětem uniformy nevadí

Toto pondělí, po podzimních prázdninách, více než polovina žáků dorazila do školy v uniformách. Osmiletý Noé ze začátku váhal a do stejnokroje se mu moc nechtělo. „Jsem rád, že uniformu mám. Jsem teď jako Harry Potter,“ sdělil novinářům. Převážně starší žáci ale jeho nadšení nesdílí. „Je to nesmysl, tohle je tok 2018 a ne 1918.“

Aktas Ayseová řekla reportérům, že dětem sice uniformu objednala, ale ještě si ji nevyzvedla. Dodala, že čeká, jak to dopadne. „Buď by ji měli mít všichni, nebo nikdo. Jinak mi celá akce přijde absurdní,“ vysvětlila svůj postoj. Rodiče provinských školáků jsou rozděleni na dva tábory, jedni v uniformách vidí symbol rovnosti a potírání sociálních rozdílů mezi dětmi, druzí jasný znak autoritářství.

Uniformy podpořila Le Penová

Školní uniformy jsou rovněž součástí politické agendy Marine Le Penové, neúspěšné prezidentské kandidátky a předsedkyni ultrapravicové strany Národní sdružení. Pro jejich zavedení se vyslovili také centristi jako například François Fillon, který jako premiér sloužil ve vládách třech francouzských prezidentů, nebo starosta Provinsu Olivier Lavenka.

Lavenka uvedl, že nikdo není povinen uniformu nosit a rodiče ji dětem nemusí kupovat. Dodal, že se jedná o experiment, jehož cílem je „integrace“. „Jde o pokus, děti i rodiče mají možnost se do projektu zapojit, nikdo je nenutí. Výsledky experimentu na jeho konci vyhodnotíme. Myslím, že uniformy zdůrazňují jednotu,“ prohlásil Lavenka.

Uniformy sice na francouzských školách povinné nejsou, nicméně vzdělávací instituce na Martiniku nebo Guadeloupe, tedy v zámořských departementech Francie, od svých žáků od roku 2008 nošení uniforem vyžadují.

PPP150W ( 6. listopadu 2018 23:12 )

Francouzi jsou telata. Měli zavést uniformy povinně bez výjimky pro všechny a měli elegantně a nenapadnutelně vyřešený problém s bubáky. Buď budeš dodržovat školní řád, nebo zmiz. Žádný rasizmus, jen dodržování pravidel a řádu. Kde jinde, než ve škole se to mají děti naučit.

Zobrazit celou diskusi