Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Učitelé vymírají, stát láká mladé na 46 tisíc. Vyšší platy nestačí, varuje profesorka

Autor: bud - 
9. srpna 2018
06:20

Děti na základních školách možná nebude mít kdo učit, chybí totiž tisíce kantorů a brzy bude hůř. Celá řada současných vyučujících je „přestárlá“ a nemá je kdo nahradit, varuje profesorka Radka Wildová z Karlovy Univerzity. Tíživou situaci podle ní nemusí vyřešit ani rychlé zvyšování platů, se kterým začalo ministerstvo školství. Stát momentálně slibuje pro učitele v průměru 46 tisíc korun.

„Problém je více než aktuální a vyžaduje okamžité řešení. Několik let se ví, že přicházejí ročníky dětí, které jsou opravdu silné, a že učitelé chybí. Zároveň odchází velmi významná populační křivka učitelů. To jsou lidé, kteří nejdou jen do důchodu, ale odchází, protože jsou přestárlí,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy Radka Wildová. Prorektorka Univerzity Karlovy v Praze dříve vedla i tamější pedagogickou fakultu. Podle ní nemá momentálně odcházející kantory kdo nahradit. A problém bude gradovat. 

Vystudované učitele peníze zpět nezlákají

„Dobrou zprávou je zvyšování platů. Ale to je tak na udržení těch, kteří dnes v tom školství jsou. Nemyslím si, že je to jasná pobídka pro návrat těch, kteří jsou graduovaní pro učitelskou profesi a jsou úplně někde mimo její výkon,“ uvedla profesorka s tím, že stát bude muset hledat i jiné cesty, jak k učení přilákat. „Řada lidí ve školách je, ale ví, že budou muset odejít, protože nejsou kvalifikovaní a jsou tam jen na výjimku nebo dočasně,“ dodala.

Wildová zmínila dále, že až polovina absolventů pedagogických fakult vůbec neplánuje po dokončení studia učit. „To po nich nemůže nikdo vyžadovat. Je pravda, že vystudovali za státní peníze, ale na druhou stranu stát je v této profesi neuživí. Často se už v době studia rozhodnou, že musí profesi opustit, i když by rádi do těch škol nastoupili,“ uvedla také.

Plaga: Pro učitele chci 46 tisíc

V tuto chvíli ministerstvo řeší situaci skutečně hlavně navyšováním financí. Až 165 milionů korun dostanou letos vysoké školy na své pedagogicky zaměřené obory. Přímo pedagogické fakulty si polepší v roce 2019 s tím, že finance budou určeny na posílení studentských prací a lepší platy vyučujících. 

„Pro rok 2018 byly platové tarify zvýšeny o 15 procent, u nepedagogů o 10 procent. Ke zvýšení se přistoupilo už od listopadu loňského roku,“ řekla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová s tím, že pro rok 2019 plánuje ministr další zvýšení alespoň o 10 procent. Vše ale bude záviset na jednání o rozpočtu.

Příjmy učitelů by podle ministra Roberta Plagy (za ANO) měly růst i nadále. „Návrh je takový, aby v roce 2021 brali učitelé průměrně 46 000 korun a nepedagogové 22 700 korun. Platy učitelů by tak vzrostly na 150 % průměrné mzdy v Česku,“ uvedlo ministerstvo.

Na prvním stupni bude chybět 5500 učitelů

Podle odhadů Učitelské platformy chybí na základních a středních školách 5000 učitelů a tento počet bude každý rok narůstat o 2700 dalších. Jen na prvních stupních základních škol bude do tří let nedostatek až 5500 kantorů.

Také mimořádné šetření ministerstva školství z roku 2015 potvrdilo, že nejvíce chybí učitelé právně na prvním stupni, dále pak učitelé angličtiny a fyzikálních předmětů. Další šetření ve školách je naplánováno na letošní podzim, výsledky budou známy na začátku roku 2019. 

adeso ( 3. října 2018 10:16 )

upřímně řečeno, já bych nikdy nechtěl být učitelem. Podívejte se na ty děti, dvě třetiny hlupáky a agresorů, pár průměrných trojkařů a dva chytří žáci. A teď se s nima každý den hádejte a přesvědčujte je k učení, no to je nesmysl. Vidím tu hloupost u svých vnoučat, co si dovolí říct o kantorech, to je hrůza. Taky se podle toho chovají ve styku s ostatními dospělými, tykají každému, skáčou do řeči všude musíme mít tablety a mobily jinak by zrušili celou restauraci. Ostuda, ostuda, ostuda.

adeso ( 3. října 2018 09:59 )

vy jste génius, při nesvobodě jsme patřili mezi ke vzdělanějším zemím a za těch třicet let jsme spadli asi o 15 míst níž. Takže hurá, porostou nám tu svobodní hlupáci.

Desterz ( 9. srpna 2018 17:47 )

Můj ty smutku. To má snad být nějaký argument? Tak si zkuste přečíst některé z nekonečných ročníků Komenského, kterým krmil učitele socík. To bylo nemlich to samé. A nemlich tak zbytečné.

Desterz ( 9. srpna 2018 17:40 )

Pedagogika zpátky?? Tady někdo asi spadl z jahody naznak. Co mi tu vykládáte za planety? Osobně vím, jak si například rakouští doktoři pochvalovali, že ty české sestry umí naprosto všechno, na rozdíl od domácích. Jenže někomu se hodilo po smutně proslulém litopadu domácí školství rozvrátit a uvést do chaosu, což se bohužel bezezbytku podařilo.

flora ( 9. srpna 2018 17:24 )

Někdy si poslechněte rozhovory studentů mezi s sebou. nemají zájem ty dnešní rozcapence učit. Mají zájem dostudovat školu, pobrat titul a jít kamkoliv, jen ne do školství. Mají žáčků plné zuby už jen ve fázi svých praktik. A já se jim snad ani nedivím. Vraťte do škol řád , nehrbte se před uřvanými rodiči, za školní trestejte spravedlivě a bude líp. Ze školního řádu a termínu zkoušek je dnes trhací kalendář, nepovedenou maturitu lze opakovat donekonečna a o nějakém vyloučení sígra ze školy si může ředitel a sbor nechat jen zdát....

Zobrazit celou diskusi