Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Skripalovy otrávilo 50 až 100 gramů novičoku, tvrdí šéf OPCW. „Tolik se pro výzkum nedělá“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. května 2018
11:02

Generální ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü uvedl, že podle jejich analýz bylo k otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery Juliji (33) použito 50 až 100 gramů paralytického jedu novičok v tekuté formě, přičemž pro laboratorní účely se vyrábí výrazně méně, informoval deník The Telegraph.

„Aniž bych znal přesné množství, bylo mi řečeno, že mohlo jít o 50 až 100 gramů, což je více, než je potřeba pro výzkumné aktivity,“ řekl Üzümcü. Na testech se podílelo 250 vědců a výsledky jejich pátrání byly několikrát ověřované a přezkoumávané, aby nemohlo dojít k omylu.

Současně pokračuje i pátrání po možném pachateli. Vyšetřovatelé vyslechli přes 500 svědků a několikrát zhlédli více než pět tisíc hodin dlouhé záznamy z bezpečnostních kamer. Poradce premiérky Theresy Mayové pro národní bezpečnost Mark Sedwill oznámil, že v případu zatím nemají žádné podezřelé osoby.

Závěry OPCW

„Množství, jaké bylo použito, jasně vykazuje, že se jednalo o útok. Kdyby se Skripalovi setkali s látkou v rámci nějakého výzkumu, nebo měli vzorek pro svou vlastní ochranu, jednalo by se zhruba o pět až 10 gramů. V Salisbury však bylo zajištěno desetinásobně větší množství,“ vysvětlil Üzümcü. „Látka je velmi odolná, proto jsme ji byli schopni identifikovat i po delší časové prodlevě.“

Dodal, že odebrané vzorky prokázali přítomnost novičoku „vysoké kvality“, které podle nich lze dosáhnout jen ve vojenských laboratořích specializovaných na jeho výrobu.

Tvrzení tvůrce novičoku

Jeden ze spoluautorů látky označované jako novičok s tvrzením šéfa OPCW polemizoval. Použití 50 až 100 gramů tohoto jedu by mohlo úplně vyhladit Salibury, upozornil podle agentury RIA Novosti Leonid Rink. „To je nějaký zlý sen. Salisbury by z takového množství celé vymřelo. To je bojové množství. Ani nevím, kolik lidí by se takovou dávkou dalo zabít,“ řekl.

Toxin v Česku

V britském Salisbury, kde se útok na Skripalovy začátkem března odehrál, byl podle expertů organizace použit jed v kapalném skupenství. Podle Británie je za útok odpovědná Moskva, která to však odmítá a tvrdí, že tuto látku vyráběly i některé další země včetně Česka. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek prohlásil, že se jed v malém množství vyráběl i v ČR, podle dřívějších vyjádření znalců to však mohlo být jedině pro laboratorní účely a v jednotkách gramů.

cardfalkenau ( 4. května 2018 12:51 )

Kdyby to bylo takové množství, tak již mají oblečené dubové sako a odpočívají někde na hřbitově.

Deneček ( 4. května 2018 12:50 )

Kdyby Skripalovi otravilo 50-100gramů novičoku,tak už mají dávno po kremaci.

Zobrazit celou diskusi