Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman: Nervový plyn novičok u nás byl vyráběn a testován. Víme kde a kdy

Autor: bud, kal, ČTK - 
3. května 2018
22:40

V Česku byl vyráběn a testován nervově-paralytický jed novičok, uvedl prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Bylo to v listopadu loňského roku ve Výzkumném vojenském ústavu, řekl Zeman s odkazem na informace Vojenského zpravodajství. Podle BIS testovaná látka novičokem nebyla, zmínil prezident. Zeman zaúkoloval BIS ohledně pátrání po novičoku v Česku koncem března, zprávu o šetření obdržel minulý týden.

„V listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu MO v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A230. Množství bylo malé, po testování byl zničen,“ zmínil Zeman. Podle Vojenského zpravodajství je už látka A230 novičokem, BIS ale tvrdí, že je to až látka A234, prohlásil prezident, který ale chvílemi mluvil i o látce A340. Zemanovi každopádně nevadí to, když Česko novičok testuje, ale když si lže „do vlastní kapsy“.

Šlechtová: Novičok v ČR není

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) napsala, že veřejné vyjádření prezidenta o novičoku vycházející ze zprávy armádní tajné služby nemůže komentovat, protože disponuje informacemi pouze v utajeném režimu. „Česká republika se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám, a pokud se testují, hned poté jsou zničeny. Na území ČR nyní žádný novičok není,“ uvedla.

Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech dříve řekl, že nevěří tomu, že se v Česku nacházel nervový jed novičok. Některé novinové články i zprávy ze zdrojů, které nechtěl kvůli jejich utajení jmenovat, ovšem naznačovaly, že by tomu tak mohlo být. „Bude lepší, když to tajné služby prověří,“ uvedl Zeman v rozhovoru.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zaúkoloval proto tajnou službu BIS, aby možný výskyt novičoku v Česku prověřila a vypracovala o tom zprávu. Pátrat měla hlavně po tom, zda byl novičok na území Česka vyvíjen nebo skladován. Výsledky zprávy obdržel Zeman minulý týden.

„Vzhledem k tomu, ze zpráva je klasifikována, tedy v režimu utajení, nemůžeme její obsah jakkoliv komentovat,“ uvedl mluvčí tajné služby Ladislav Šticha. „Ta zpráva není klasifikovaná jako přísně tajná, tajná, dokonce ani jako důvěrná,“ oponoval tvrzení Štichy Zeman a krátce proto ze zprávy citoval.

Útok na Sergeje Skripala

Novičok byl použit v Británii při útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Británie z otravy viní Rusko. To s možnou výrobou novičoku několikrát spojilo jméno České republiky. Premiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová takové informace odmítli.

Kreml využil Zemanova slova

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová použila čtvrteční vyjádření prezidenta Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku v malém množství jako argumentu k tvrzení, že britská vláda klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury.

„(...) žvást vlády Theresy Maxové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku,“ uvedla Zacharovová podle agentury TASS.

gallio ( 6. května 2018 14:55 )

Cr je líhen ovcí, kteří tohle zlo v podobě ruzných statních spolku,organizací sloužících buhví komu svojí poctivou prací sponzorují..

dzambulka007 ( 5. května 2018 19:43 )

Takze pan prezident mel pravdu jako vzdy. Je obdivuhodny.

salto ( 4. května 2018 15:20 )

Pravda a láska po kavárensku

kockopes ( 4. května 2018 11:55 )

byroz ( 4. května 2018 11:50 )

Co by dělal, prezidenta!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa