Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brutální čistka muslimů: Z Barmy prchlo víc než milion lidí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
29. září 2017
10:37

Za poslední čtyři týdny z Barmy uprchlo přes více než milion rohingských muslimů. Včera se sešli členové OSN, aby jednali o tamější situaci. To, co se v zemi děje, se podle nich nedá popsat jinak než etnické čistky. Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že nadešel čas, aby tato „humanitární noční můra“ skončila.

Podle poslední bilance OSN přinutily násilnosti v Arakanském státě od 25. srpna k útěku z převážně buddhistické Barmy do sousedního Bangladéše 480.000 muslimských Rohingů, 60 procent z nich jsou přitom děti. Guterres nyní žádá o zdvojnásobení mezinárodní pomoci poskytované rohingským uprchlíkům v Bangladéši.

„Od těch, kterým se podařilo uprchnout, jsme obdrželi hrůzu nahánějící zprávy o tom, co si všechno v Barmě vytrpěli,“ uvedl. Rohingové patří mezi nejvíce perzekuovaný lid na světě. V Barmě tvrdí, že patří do Bangladéše, a v Bangladéši zas, že do Barmy.

Nápor uprchlíků zcela zaskočil sousední Bangladéš – čelí jedné z největších humanitárních krizí, k níž v Asii od přelomu tisíciletí došlo. Gigantické tábory v příhraničních oblastech nezvládají nápory nově příchozích a hrozí epidemie cholery, úplavice a dalších nemocí.

Na barmské straně hranice byly vypáleny desítky vesnic a tisíce Rohingů se skrývají v lesích bez dostatku jídla a lékařské pomoci, uvedla AFP. Barma stanovisko mezinárodního společenství, jež straní Rohingům, odsuzuje a poukazuje na to, že kvůli nepokojům muselo z domova odejít i na 30 000 hinduistů a buddhistů.

Počet mrtvých Rohingů narůstá, potopila se loď s uprchlíky

V Bengálském zálivu se v pátek převrhla loď s více jak stovkou rohingských uprchlíků. Z vody bylo vytaženo 19 těl, z toho osm dětí. Na svém twitterovém účtu o tom informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Bilance mrtvých na převržené lodi s rohingskými uprchlíky z Barmy se zvýšila na 19, přes 50 dalších se stále pohřešuje. S odkazem na bangladéšskou policii o tom dnes informovala agentura Reuters. Násilnosti v Arakanském státě na západě Barmy propukly 25. srpna, kdy povstalečtí Rohingové zaútočili na stanoviště policie. Podle OSN region od té doby kvůli odvetným akcím barmských bezpečnostních sil opustilo přes půl milionu muslimských Rohingů. Mezinárodní společenství akce odsoudilo jako etnickou čistku.

O situaci v této asijské zemi ve čtvrtek poprvé za osm let jednala i Rada bezpečnosti OSN. Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová vyzvala země vyvážející zbraně do Barmy, aby export pozastavily, dokud barmská armáda své akce ověřitelným způsobem nezastaví. Jednání barmské vlády naopak podpořily Rusko a Čína. Barmská vláda obvinění z útlaku muslimské menšiny trvale odmítá a prohlašuje, že bezpečnostní složky v regionu bojují s teroristy.

Spojené státy vyzývají k bojkotu Barmy

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová dnes vyzvala země vyvážející zbraně do Barmy, aby export pozastavily kvůli násilí páchaném v této zemi vůči menšinovým muslimským Rohingům. Řekla, že bojkot by měl trvat, dokud barmská armáda své akce ověřitelným způsobem nezastaví, uvedla agentura Reuters.

„Nemůžeme se bát nazývat aktivitu barmských úřadů tím, čím se ukazuje, že je: jako brutální a trvalou kampaň s cílem vyčistit zemi od etnické menšiny,“ řekla Haleyová na zasedání Rady bezpečnosti OSN. „Mělo by to zahanbit vedoucí barmské představitele, kteří toho tolik obětovali za otevřenou, demokratickou Barmu,“ dodala velvyslankyně v narážce na barmskou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, která byla desítky let disidentkou bojující proti bývalému vojenskému režimu.

Skupina amerických republikánských a demokratických senátorů včera mezitím vyzvala vládu prezidenta Donalda Trumpa, aby plně využila svého vlivu k tomu, aby pomohla vyřešit rohingskou krizi, při níž z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo zhruba půl milionu lidí.

Guterres chce po Barmě tři základní věci

„Žádáme barmskou vládu, aby za prvé ukončila vojenské operace a násilí páchané na Rohinzích, za druhé aby zajistili všem uprchlíkům návrat domů a za třetí aby v zemi fungovala neomezená humanitární pomoc,“ vyzval Barmu Guterres, členové OSN násilí proti Rohingům odsoudili. Guterres také upozornil, že léta diskriminace Rohingů by mohla vést k jejich radikalizaci. 

Heliber ( 29. září 2017 14:07 )

Nemohu než souhlasit. Kdo si začne, má dostat přes d.r.ž.k.u!

Zobrazit celou diskusi